Taukovihko

Sipilä teki, minkä kuka tahansa järkevä poliitikko olisi tehnyt

Paljon on huudettu uusia vaaleja ja tarkasteltu Sipilä 1.5 -hallituksen legitimiteettiä.  Vielä paljon enemmän on ollut uhkauksia, solvauksia ja kiroilua sosiaalisessa mediassa.

Tekikö Sipilä jotain lainvastaista, kun otti hallitukseensa perussuomalaiset loikkarit?
Ei

Tekikö sipilä jotain moraalitonta?

Ei

Tekikö Soini kumppaneineen jotain laitonta?

Ei

Tekikö Soini kumppaneineen jotain moraalitonta?

Ei

 

Miksi vastaus kaikkiin näihin on ei?

Yksinkertaisesti siksi, että Suomen perustuslaissa lukee Kansanedustajan toimesta seuraavasti.

"Kansanedustaja on velvollinen toimessaan noudattamaan oikeutta ja totuutta. Hän on siinä velvollinen noudattamaan perustuslakia, eivätkä häntä sido muut määräykset."

Kansanedustaja ei ole velvoitettu ryhmään. Häntä ei ole velvoitettu noudattamaan ryhmäkuria, osoittamaan uskollisuutta puolueelle tai puheenjohtajalle tai edes niille äänestäjille, joihin paljon on tässä viime päivinä vedottu. Hän on velvollinen noudattamaan perustuslakia ja siinä se.
 

Krista Mikkonen totesi asiasta fiksusti. Juha Sipilä olisi voinut jättää eroilmoituksen ja kasata uuden hallituksen, johon olisi ottanut Uusi vaihtoehto -eduskuntaryhmän mukaan. Tämä olisi antanut hänelle ehkä hiukan enemmän pelivaraa ns. sivuhuutelujen suhteen, mutta toisaalta se olisi ollut vain ja ainoastaan turha juonenkäänne asiassa, jossa lopputulos olisi ollut sama.

Kukaan ei ole loukannut demokratiaa, koska kukaan ei ole antanut äänestäjänä Sipilän hallitukselle mitään mandaattia ylipäänsä. Me olemme äänestäjinä antaneet mandaatit niille edustajille, jotka eduskuntaan on valittu. He toimivat perustuslain puitteissa ja niillä oikeuksilla. Niihin oikeuksiin ja yhteisesti sovittuihin tapoihin kuuluu miten hallitus muodostetaan ja miten valiokunnissa toimitaan ym.
 

Simon Elo totesi, että tämä voi olla loikkareiden poliittisen uran loppu. Se on täysin mahdollista. Silti kaiken tämän sekoilun keskellä liike oli nerokas. Nämä tyypit halusivat jatkaa hallituksessa. He halusivat ajaa sitä hallitusohjelmaa, jota Sipilä ja Orpo ja Soini ovat olleet luomassa. Ei meidän tarvitse muiden siitä hallitusohjelmasta pitää. Se on osa tätä koko valtavaa hullunmyllyä, joka on edustuksellinen demokratia. Se on ylivoimaisesti paras järjestelmä ja joskus siinä tehdään jos jonkinlaista lehmänkauppaa, loikkaa tai ketkuilua.

Meillä on neljän vuoden välein mahdollisuus antaa se mandaatti. Siinä välissä edustajat ovat sidottuja siihen perustuslakiin, eivät hallitusohjelmiin, puoluejohtajiin, junttauksiin, selkävoittoihin, eivätkä edes vaalilupauksiin (joku voisi todeta, että erityisesti eivät vaalilupauksiin).
 

Sipilä teki ainoan järkevän liikkeen, kun hän kuuli, kuinka suuri ryhmä Halla-ahon perussuomalaisista irtautui. Se oli hänen poliittista pelisilmäänsä tarkastellessa ehkä yksi parhaista päätöksistä, joita hän on tehnyt.

 

Ovatko Soini ja kumppanit sitten oikeasti arvopohjaltaan yhtään sen parempi vaihtoehto kuin Halla-ahon perussuomalaiset?

Simon Elo sanoi, että hän haluaa katsoa poikaansa silmiin myös tulevaisuudessa. Jos joku on ihan oikeasti valmis uhraamaan melkoisessa nousukiidossa olevan poliittisen uransa tällaisella päätöksellä ja jos se askel sieltä nykypersuilta on edes puolikas poispäin niin se on ensimmäinen askel oikeaan suuntaan.

Tulevaisuudessa puheet taas punnitaan. Ne ovat politiikassa myös tekoja.

Demokratia on kuitenkin arvo, jota meidän kannattaa puolustaa ihan jokaisessa tilanteessa. Tässä pelissä ei kukaan ole toiminut sen vastaisesti.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

10Suosittele

10 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (45 kommenttia)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Hienoa, että opposition edustaja uskaltaa puhua ja ajatella selkeästi omilla aivoillaan.

Käyttäjän Taukovihko kuva
Timo Kilpiäinen

Se on yksi vihreiden perusjuttuja ;)

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Olisitte kertonut Ville Niinistöllekin, niin ei ehkä olisi ollut sisialistirintamassa huutamassa uusia vaaleja.

Käyttäjän Taukovihko kuva
Timo Kilpiäinen Vastaus kommenttiin #16

Niinistöllä oli täysi oikeus huutaa uusia vaaleja.

Minä en ole samaa mieltä.

Mikä ei sekään ole pakko meillä ;)

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #18

Totta ihmeessä on oikeus (teillä), mutta viittasinkin omien aivojen käyttöön vallankumoustovereille osoitetun uskollisuuden sijaan.

Puhuit niin kauniisti perustuslain kunnioittamisesta, niin ajattelin senkin olevan vihreille tärkeää.

Käyttäjän Taukovihko kuva
Timo Kilpiäinen Vastaus kommenttiin #26

Se onkin.

Aina joskus se vaan kiireessä voi meiltäkin unohtua. Itseltänikin, kun oikein hermostuu, innostuu tai muuten kiihtyy.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #16

Totta, ei edes kunnon sosialisteja maastamme enää löydy.

Mitä lienevät sisialisteja, joihin vihreätkin ovat liittyneet.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Olen hämmästellyt kuinka heikosti jotkut Halla-ahon kannattajat tietävät kuinka politiikka toimii maassamme. Koko operaatio meni kyllä lain mukaan oikein. Ehkä suurin kysymysmerkki oli se, että olisiko hallitus pitänyt hajoittaa ja uusi pykätä tilalle. Sen sijaan UV:n toiminnassa ei ole lainopillisia ongelmia. Toki voidaan tietysti perustellusti keskustella, että tekikö Soini poppoineen oikein äänestäjiensä suhteen, mutta sekin on aika lailla makukysymys.

Käyttäjän Taukovihko kuva
Timo Kilpiäinen

Makukysymys on oikeasti tosi hyvin muotoiltu.

Kahden vuoden päästä se punnitaan.

Käyttäjän KariHaapakangas kuva
Kari Haapakangas

Sipilä oli ovela, keskusteli professorin kanssa ja pyysi lausunnon vielä kirjallisena. Myös Tiitisen kantaa kysyttiin. Toisen professorin huutelu hesarissa jää siis heikolle pohjalle.

Käyttäjän ollivaisala kuva
Olli Väisälä

"Tekikö Soini kumppaneineen jotain moraalitonta?

Ei"

Ainakaan deontologisen moraalin kannalta tämä ei kyllä taida pitää paikkaansa, kun ajatellaan miten paljon valehtelua soinilaisilta tuli sekä ennen että jälkeen. Utlitaristisesta näkökulmasta tilanne voi näyttää toiselta.

Käyttäjän soppakour kuva
Antti Kettunen

Tämä. Ilmeisesti vihreiden moraali antaa periksi aivan käsittättömän valehtelun ja oman puolueen jättämisen vaan jotta saa säilyttää ministerinsalkkunsa.

Toisten moraali nyt on vaan erilainen.

Käyttäjän Taukovihko kuva
Timo Kilpiäinen

Mä en tiedä kuinka paljon valehtelua on ollut, mutta minkäänlaista velvollisuutta Soinilla ja kumppaneilla ei ollut mihinkään muuhun kuin perustuslakiin.

Toki jos me tarkastellaan tarpeeksi montaa erilaista moraalikäsitystä niin varmasti löydetään tuomittavia piirteitä.

Onko Soini todella maininnut, että lähti perustamastaan puolueesta säilyttääkseen ministerinsalkkunsa?

Vai onko se vain oletus, jolla oma käsitys saadaan oikeutettua?

Käyttäjän ollivaisala kuva
Olli Väisälä

Soini sanoi viikko takaperin, ettei missään nimessä lähde Perussuomalaisista, valitaan kuka valitaan. Selvä valhe. Myös moni muu nykyinen Uuvalainen toivotti Halla-aholle onnea ja että yhdessä jatketaan. Myös Tiina Elovaaran natsitervehdysjutut ovat osoittautuneet puppupuheiksi.

Käyttäjän Taukovihko kuva
Timo Kilpiäinen Vastaus kommenttiin #11

Okei.

Hypoteettinen tilanne.

Jussi Halla-aho olisi hävinnyt pj-vaalin kahden vuoden kuluttua Henkilölle X, joka ensitöikseen olisi nostanut natsitervehdyksen, nostanut hakaristin lavalle ja juhlinut kuinka neljäs valtakunta nousee.

Olisiko tässä tilanteessa ollut oikeutettua häipyä siitä omasta puolueesta?

Pentti Linkolaa orjallisesti kannattava henkilö Y ilmoittautuu kahden vuoden päästä oman puolueeni pj-vaaliin ja voittaa ylivoimaisesti Vihreiden ollessa juuri noussut pääministeripuolueeksi. Hän aikoo ajaa hallitusohjelmaan silkkaa ekofasismia. Onko minulla oikeus lähteä ryhmästä?

Asiat muuttuvat. Uudet todisteet ja asianhaarat vaikuttavat ihmisten mielipiteisiin. Mäkin vannoin ydinvoimaa vastaan vielä muutamia vuosia takaperin.

Käyttäjän ollivaisala kuva
Olli Väisälä Vastaus kommenttiin #13

Mitenkäs nuo hypoteettiset esimerkkisi ovat liittyvinään minun kommenttiini? Kysehän oli valehtelusta, jota en noissa sinun esimerkeissäsi näe.

Timo Soini vannoessaan, ettei eroa puolueesta, tiesi varsin hyvin, mitä saattaisi tapahtua, joten kyse ei ollut mistään uudesta yllättävästä tilanteesta.

Tiesikö Elovaara 100%:sen varmasti, että natsitervehdysjutut ovat puppua, siitä en voi olla varma. Mutta joka tapauksessa hän mustamaalasi Halla-ahon kannattajia hyvin epämääräisillä väitteillä.

En ole millään tavalla Halla-ahon kannattaja, mutta ei minusta kannata teeskennellä, että soinilaisten menettely olisi ollut jotenkin rehtiä.

Käyttäjän Taukovihko kuva
Timo Kilpiäinen Vastaus kommenttiin #20

Mistä tiedät, että Soini tiesi tapahtuvan?

Mistä tiedät, että Soini tiesi, mitä itse tekee?

Mä en usko itse mihinkään salaisiin kassakaappisopimuksiin tm. Paljon todennäköisempi on se ilmeinen ratkaisu, että Soini ym. kettuuntuivat puoluekokouksen toiminnasta, saivat tietää näistä SVL:n ja Sisun meiningeistä ja tekivät omat johtopäätöksensä, että heitä ei kaivata.

Käyttäjän ollivaisala kuva
Olli Väisälä Vastaus kommenttiin #24

No kyllähän tämä suunnitelma B vuoti julkisuuteen muistaakseni jo 3.6. Kyllä se googlaamalla selviää. Soini kiisti tuon suunnitelman, mutta täsmälleen sen mukaan kävi, joten on vähän hassua väittää, ettei tilannetta ollut ennakoitu.

Käyttäjän Taukovihko kuva
Timo Kilpiäinen Vastaus kommenttiin #29

Lehden lähteet käsittääkseni itse myönsivät, että keskustelut olivat Kokoomuksen ja Keskustan välisiä. Siihen Soini juuri tuon Juudas-vastineen kirjoitti.

Ihan loogisesti aikajanalla katsottuna nuo hommat menivät niin, että asiaa ei kyllä ollut etukäteen sovittu.

Käyttäjän ollivaisala kuva
Olli Väisälä Vastaus kommenttiin #31

No valmisteltu ainakin oli, jos ei lopullisesti sovittu. Mutta ei viitsi enää jankata tästä.

Tässä muuten yksi esimerkki, miltä asian moraali saattaa näyttää. Mainittakoon, että Virolainen (ainakin muistaakseni) asettui Halla-ahon KKO:sta saaman tuomion kannalle.

http://jyrkivirolainen.blogspot.fi/2017/06/1080-ar...

Käyttäjän jormaajaakkola kuva
Jorma Jaakkola Vastaus kommenttiin #31

Ei olisi Kilpeläisen kannattanut kirjoitta tätä blogia...

Lännen Media (mm. Satakunnan Kansassa koko aukeama s. 12-13) kertoo tänään "Kerromme, miten tapahtumat hallituslähteiden mukaan etenivät":
"Operaatio pelastakaa tämä hallitus"

Käyttäjän jormaajaakkola kuva
Jorma Jaakkola Vastaus kommenttiin #44
Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #20

# Mutta Turkkilan uraaninhalkaisu oli ihan ok. Sehän oli samaa sarjaa kuin Soinin Juudaspuheet. Tilanneasevaletta. Ai niin mutta teillä journalistin kuuluu valehdella.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #20

# Mutta Turkkilan uraaninhalkaisu oli ihan ok. Sehän oli samaa sarjaa kuin Soinin Juudaspuheet. Tilanneasevaletta. Välinevaletta. Puppua. Ai niin mutta teillä journalistin kuuluu valehdella.

Käyttäjän ollivaisala kuva
Olli Väisälä Vastaus kommenttiin #43

Sini, kommenttisi ovat välillä tosi vaikeatajuisia. Järjestelmä näyttää, että se olisi vastaus minun kommenttiini (#20), mutta mielekästä yhteyttä ei näytä löytyvän.

(1) En ole sanonut, että Turkkilan uraaninhalkaisu oli ok.
(2) Jos mietitään asiaa, niin Soini tietysti oli sisäpiirissä, joka tiesi suunnitelmasta, Turkkila taas varmastikaan ei. Sikäli hän saattoi vilpittömästi uskoa, että halkaisusuunnitelmaa ei ole (en ole lukenut Turkkilan uraaninhalkaisukirjoitusta, joten tarkemmin en ota siihen kantaa).
(3) Mitä ihmettä tarkoittaa "teillä"? Mihin ihmeen ryhmään luet minut, jos viesti on tosiaan minulle vastaukseksi tarkoitettu?

Eilen sanoit minua "vajaaksi", ja ajattelin, että sama se. Mutta nyt tahtoisin pyytää: voisitko käyttää pikkuisen enemmän aikaa sen ajattelemiseen, mitä muut ovat kirjoittaneet ja mitä itse kirjoitat, ettei ihan naurettavaksi mene?

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #45

Kiitos. Jos Soinia haukutaan juudaslumejutusta ennen jakautumista niin miksei Turkkilaa uraanisumuverhojutusta samanlailla, oli pointtini.
Olen kyllä vähän syntymähuolimaton ja usein se näkyy kommentoinnissani.

Käyttäjän ollivaisala kuva
Olli Väisälä Vastaus kommenttiin #46

No jos tuosta asiakysymyksestä puhutaan, kohta (2) edellä vastaa minusta siihen. Soini tiesi, Turkkila ei. Turkkila yksinkertaisesti uskoi Soinin puppupuheen. Minusta Halla-aho porukoineen (johon Turkkila kai kuuluu) on näyttänyt aidosti jymäytetyltä. Mutta tämä on tällä kertaa viimeinen kommenttini.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #47

Olen täysin eri mieltä. Ja tämä on mielipidekysymys. Jos joku tiesi niin Turkkila. Hänhän on aitiopaikalla. Oli hommasuunnittelussa ja puoluetoimistolla. Vähän halveksin sitä että edes esität ettei olisi tiennyt.
Soinilaisethan tässä ovat koko ajan alakynnessä olleet (Alunperin oma vika). Soini viritti itselleen ansan ja samalla koko maalle kun otti fasisti-internationaalin Suomen alaosaston kyytiinsä.
Vasta nyt ollaan herätty tapahtuneeseen. Sen sijaan hommaforumhorisontissa ollaan koko ajan oltu ruorissa.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Nämä tyypit halusivat jatkaa hallituksessa. He halusivat ajaa sitä hallitusohjelmaa, jota Sipilä ja Orpo ja Soini ovat olleet luomassa"

Tässä kohtaa menee hieman pieleen. Olivat kyllä yhdessä sopineet mutta Sipilä ja Orpo ovat julkisesti kieltäytyneet noudattamasta perussuomalaisten osuutta hallitussopimuksesta eli perusuomalaista puoluetta ja äänestäjiä nyt petettiin sopimusrikkomuksella.

Käyttäjän Taukovihko kuva
Timo Kilpiäinen

Hallitusohjelman noudattaminen tai noudattamatta jättäminen ei ole mikään sopimusrikkomus. Se ei ole juridinen sopimus eikä se velvoita yhtään mihinkään.

Tällaiset asiat ovat juuri niitä, joita esimerkiksi Halla-ahon kannattajista suuri osa ei pätkääkään ymmärrä. Demokratia ei toimi niin. Asiat muuttuvat.

Äänestäjät taas saa tehdä omat valintansa vaaleissa. Valittaa saa ja pitääkin, se on toimivan demokratian merkki, mutta kansanedustajat valitaan vaaleissa.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Hallitusohjelman noudattaminen tai noudattamatta jättäminen ei ole mikään sopimusrikkomus. Se ei ole juridinen sopimus eikä se velvoita yhtään mihinkään."

Aika nihilisti, politiikka on yhteisten asioiden hoitoa jossa nyt petettiin yksi osapuoli. Tuota nyt et saivartelemalla pysty muuksi muuttamaan.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Kun kokoomus toi viime hallituskaudella ydinvoimaluvan hallitukseen toimi se hallitusohjelman vastaisesti, tuolloin hallitusohjelmassa oli erikseen sovittu, ettei hallutuskaudella tuoda uusia ydinvoimalupia. Vihreät vastustivat sitä, ja kun vastustus ei riittänyt, siirryimme oppositioon. Mutta ei ollut mitään tahoa jonne valittaa sopimusrikkomuksesta. Toki mm Jarmo Makkonen ja moni muu jotka ovat nyt järkyttyneitä hallitusohjelman rikkomisesta riemuitsi asiasta ja oli sitä mieltä, että homma meni niin kuin pitikin.

Pohjimmiltaan hallitusohjelman säännönmukainen rikkominen vaikuttaa vain kahteen asiaan jos niihinkään. Eli äänestäjien vaikutelmaan puolueesta ja puolueiden keskinäiseen luottamukseen. Ilman luottamusta vastapuoli tuppaa vaatimaan vähän extraa ja yrittää varmistaa, että itselle tärkeät asiat päätetään ensimmäisinä.

Käyttäjän Taukovihko kuva
Timo Kilpiäinen

No sinä puhut sopimusrikkomuksesta, joka on juridinen termi.

Hallitusohjelma ei ole juridinen sopimus.

Sellaista hallitusohjelmaa ei ole juuri tässä maassa nähty, joka olisi kokonaisuudessaan ja sellaisenaan ajettu läpi vaalikauden aikana.

Siksi sillä hurskastelu on tekopyhää.

Käyttäjän MikkoHeikkinen kuva
Mikko Heikkinen

Eli ihan sama ketä äänestät tai jätät kokonaan äänestämättä. Kusettaminen, sanan syöminen ja suoranainen härski valehtelu on poliitikoiden mielestä oikein. Näköjään vihreidenkin, mikä ei sinänsä yllätä. Ei ihme, että hommat menee päin vittua. Sveitsin malli olisi paras, mut sehän ei poliitikoille sovi, koska sitten menee omaan taskuun kusetuksen mahdollisuus.

Käyttäjän Taukovihko kuva
Timo Kilpiäinen

Ei ole sama ketä äänestää tai jättää äänestämättä.

Tämä tilanne oli täysin poikkeuksellinen. Yleisesti suomalaiset poliitikot pyrkivät ajamaan oman ideologiansa kautta politiikkaa, jolla saataisiin mahdollisimman paljon hyvää mahdollisimman monelle suomalaiselle.

Käyttäjän PekkaPasanen1 kuva
Pekka Pasanen

Juu näin se taitaa mennä, ihan sama mitä lupaa, sanoo tai tekee, oikein menee. Ja joku vielä puoli askelta enemmän oikeampaan ja vihreämpään suuntaan. Pitäkää Junckerinne!

Käyttäjän Taukovihko kuva
Timo Kilpiäinen

Jos Junckerilla olisi tippaakaan tilannetajua, oikeata huolta Euroopan Unionista tai vastuunkantokykyä niin eroaisi välittömästi ja antaisi EU:n uudistua fiksusti.

Käyttäjän Taukovihko kuva
Timo Kilpiäinen

Ei kukaan ole äänestänyt Keskustaa hallitukseen.

Eikä Kokoomusta.

Sinne on äänestetty kansanedustajia, joilla on oikeus muodostaa hallitus yhteisten pelisääntöjen mukaan.

Ihan perusasioita meidän edustuksellisessa demokratiassa. Ei ministerien edes tarvitse olla kansanedustajia.

Käyttäjän OulaLintula kuva
Oula Lintula

Tottakai tämä meni laillisesti täysin oikein.

Moraalisesti meni täysin metsään, ja moraali tietysti mitataan käytännössä vaaleissa. Suurin häviäjä on UV. Ennen tietoa UV:sta näytti siltä, että häviäjiä olisivat kepu ja kokoomus, jotka olivat pettämässä omat äänestäjänsä ja itselleen tärkeät uudistukset (ei sillä että olisin itse soten kaatumisesta valittanut).

No, UV tuli ja pelasti kepun ja kokoomuksen. Mitä se siitä itse hyötyy? Eivät kepulaiset ja kokoomuslaiset sitä tue tulevaisuudessa. Et myöskään sinä eivätkä muutkaan vihreät tämäntyyppisistä kehupuheista huolimatta tule äänestämään Soinia tulevaisuudessa yhtään sen enempää kuin aiemminkaan. Toisaalta, ette te myöskään tule äänestämään Halla-ahoa tulevaisuudessa yhtään sen vähempää kuin aiemminkaan.

Halla-ahon ja Soinin kannatukset ovat täysin teidän puheistanne riippumattomia. Ne ratkaisevat sen sijaan sellaiset ihmiset, joita Soini, Sipilä ja Orpo nyt ovat kusseet silmään.

Hiljattaisen kyselytutkimuksen mukaan kansakunnassa on varsin suuri tilaus juuri sille, mitä uusi PS tarjoaa. Suurimmat esteet tällaisen äänestämiseksi ovat olleet nimenomaan Soini ja vanha SMP-osasto. Nyt on tämä este pois.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Edustuksellinen demokratia perustuu pitklti luottamukseen. Miten tällaisten kuprujen jälkeen voi olla mitään luottamusta vaikka ei kannattaisikaan perussuomalaiste politiikkaa. Onko hallituksella mitään oikeutta ajaa Suomea liittovaltioon koska yksissäkään vaaleissa koko asiasta ei olla edes puhuttu, kannatuksen mittauksesta puhumattakaan? Kuinka suuri osa suomalaisista kannattaa esimerkiksi velkojen yhteisvastuuta tai itsenäisyydestä luopumista?

Käyttäjän mikakivimaa kuva
Mika Kivimaa

Perussuomalaiset-puolueesta loikanneet eivät kunnioittaneet demokratiaa, koska eivät hyväksyneet puheenjohtajavaalin tulosta ja sen seurauksia. He toimivat siinä mielessä demokratian vastaisesti. Ainakin moraalittomasti, koska hyvään moraaliin kuuluu arvostaa yhteisiä päätöksiä, vaikka niissä ei toteutuisikaan täysin oma tahto.

Tapio Kähkönen

Hienoa että sipilä onnistui toimimaan niinkuin järkevä poliitikkokin, siitä voi njo onnitella

Pekka Pylkkönen

Tälleen kun on kerran ruvettu suhtautumaan ymmärtäväisesti myös poliittisia linjaeroja omaaviin, jatketaan hiukan.

Toverini, äärivihreä mutta oikein mukava ja fiksu, ihmetteli tuossa tuopin äärellä että miksi vihreät ja persut eivät rupea löytämään toisiaan edes niissä asioissa missä ovat samaa mieltä. Kuten siinä että ne jotka maahan pääsevät, kotoutetaan huolella.

Olipa hirveän rakentava tapa ajatella. Vaikka niitä yhteisiä juttuja olisi vähän, niistä olisi hyvä aloittaa.

Se että ihmiset ovat kiukkuisia toisilleen johtunee pitkälti tästä somesta. Sanotaan helposti ilkeitä asioita ja suljetaan vastapuolen korvat.

Ehkä tämä kriisi puhdisti ilmaa. Vielä pitäisi miettiä keinot miten Halla-aholaiset, joita on paljon, saadaan kokemaan järjestelmä sellaiseksi että se kuuntelee myös heitä.

Eero Mattila

Vihreä moraali on siis sitä, että poliitikon roolissa saa valehdella ihan mitä vaan ja lupauksia ei tarvitse pitää.
- Taästä voi sitten päätellä ettei teidänkään puolue oikeasti välitä ihmisoikeuksista tuon taivaallista, ne on vaan mukavaa poliittista mantraa, jota joku hyväuskoinen haluaa kuulla ja sitten antaa äänensä kun luulee, että te oikeasti tarkoitatte jotain...

- Ja tämmöinen sosiopaatti on sitten kuten kuka tahansa järkevä poliitikko. No tulipahan tämäkin sitten selväksi.

Toimituksen poiminnat