Taukovihko

Soteuudistuksessa hajautetaan osaamista vastoin parempaa tietoa

Kolme kirjoittajaa tarttui soteuudistuksen tärkeimpään asiaan, hoidon laatuun tämän päivän Hesarin mielipidekirjoituksessa.

Kirjoitus löytyy täältä
 

Nyt maakuntauudistuksen vallantavoittelussa ollaan halkiohoitojen huipputason osaamista hajauttamassa alueellisesti, vaikka sekä tutkimus että kokemus puhuvat keskitetyn hoidon puolesta.

Halkiohoito ei ole ainoa tällainen terveydenhuollollinen erityisosaamisen alue, jota ollaan jakamassa ympäri Suomen, osin täysin tuulesta temmatuin perustein, kun tarkoituksena on vain jakaa uudelleen valtaa eikä huolehtia kaikkein tärkeimmästä, siitä hoidosta.

Soteuudistus on tarpeellinen ja se pitää tehdä. Nykyinen maakuntamalli ja sen aiheuttamat sullemulle -jaot pelastuslaitosten, virastojen ja sairaanhoidon erikoisosaamisen kanssa ovat kuitenkin kaikkea muuta kuin se uudistus, joka pitäisi tehdä.

Kirjoituksessa todetaan osuvasti:
"Suomi juhlii satavuotista itsenäisyyttään avaamalla huipputasoisen lastensairaalan. Samalla huippuosaaminen korvattaisiin kansainvälisten suositusten vastaisella, kustannuksia ja potilaiden vaivaa lisäävällä hoitomallilla, jonka kaltaisesta muissa maissa on luovuttu kehnojen tulosten vuoksi."

Suomi on Keskustan alueellisen pakkomielteen vuoksi tietoisesti heikentämässä erikoissairaanhoidon erityistä osaamista vaativien tehtävien laatua.

Keskustapoliitikkojen hehkuttama satavuotinen unelma maakuntain Suomesta on muodostumassa meille suomalaisille painajaiseksi.

Se on täysin häpeällistä. Se ei saa tapahtua meidän suomalaisten terveyden, hyvinvoinnin ja meidän kotimaamme kustannuksella.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Miksi ihmeessä koko sote-uudistus olisi tarpeellinen lainkaan?

Käyttäjän Taukovihko kuva
Timo Kilpiäinen

Koska meidän ikärakenne ja ylipäänsä väestörakenne on sellainen, että nykyisellä palvelutavalla ja nykyisillä toiminnoilla meillä ei ole siihen varaa.

Palveluja pitää parantaa ja tehostaa.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Kaikkien mittareiden ja kansainvälisten vertailujen mukaan nykyinen järjestelmä on erittäin tehokas, ja halpa.

Jos oikeasti halutaan tehostaa, niin sitten valtion terveydenhuolto koko maahan, kaikki demokratia välistä pois.

Käyttäjän Taukovihko kuva
Timo Kilpiäinen Vastaus kommenttiin #5

Se on tehokas ja se on yksi maailman parhaista.

Se ei poista sitä tosiasiaa, että meidän ikärakenne on valtavan vääristynyt ja että eriarvoistuminen on jo nyt isoa eri puolilla Suomea.

Siksi näihin asioihin pitää tarttua nyt, eikä vasta sitten kun kulut karkaa kattoon.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Sote-uudistuksen tarpeellisuutta minäkin olen ihmetellyt. Meillä on aivan hyvin toimiva järjestelmä, mutta nyt aiotaan nielaista kerralla sellainen suupala, joka johtaa mitä suurimmalla todennäköidyydellä kaaokseen ja kustannusten nousuun. Siihen meillä ei ainakaan ole varaa.

Nykyistä järjestelmää pitäisi sen sijaan parannella pienin askelin ja katsoa joka askeleen jälkeen, miten se onnistui. Mutta siinä onkin se vika, että keskusta ei saisi maakuntiaan ja kokoomus bisnestä ujutetuksi terveysrahojen kimppuun. Valinnanvapaus on vain syötti, jolla kokoomus ajaa bisnesmalliaan.

Käyttäjän Taukovihko kuva
Timo Kilpiäinen

Meillä on paljon hyvin toimivaa, mutta myös paljon sellaista, jota pitäisi tehostaa. Sotessa ei ole kysymys pelkästään terveydenhoidosta, mutta se on toki suurin yksittäinen asia.

Mainitsemasi tapa olisi hyvä tapa mielestäni. Pilotoitaisiin kunnolla, tehtäisiin ja kokeiltaisiin pienemmissä osin ja edettäisiin hyväksi havaittavien kautta. Valitettavasti totta on myös se, että tämä malli on hidas ja riskialtis esim. hallitusmuutoksille.

Valinnanvapaus sinänsä esimerkiksi pk-seudulla parantanee palveluiden saavutettavuutta. Kaikkialla se ei sitä kuitenkaan tule tekemään.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen Vastaus kommenttiin #4

Valinnanvapaus vain lisää kustannuksia, ettekö te poliitikot sitä todellakaan ymmärrä?

Käyttäjän Taukovihko kuva
Timo Kilpiäinen Vastaus kommenttiin #6

Alueilla, joissa on paljon ihmisiä se mahdollistaa nopeamman hoitoonpääsyn ja aidon kilpailutilanteen.

Kuten kirjoitin ei kaikkialla.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #4

Asiantuntijat tähdensivät aidon pilotoinnin merkitystä.

Syrjäseuduilla ei valinnanvapaus olisi sen kummempaa kuin nytkään ja palvelut todennäköisesti heikkenisivät.

Toimituksen poiminnat