Taukovihko

Tuleeko oppilaan tuki tulevaisuudessa naapurikunnasta ja Mehiläisestä?

  • Oppilaan tuki ja oppilashuolto pirstoutuvat pahimmillaan yksittäisiin yksiköihin.
    Oppilaan tuki ja oppilashuolto pirstoutuvat pahimmillaan yksittäisiin yksiköihin.

Mitä tapahtuu oppilaiden tuelle?

 

Soteuudistus on tuomassa valtavan mullistuksen suomalaiseen terveydenhuoltoon. Liian vähälle on kuitenkin jäänyt sen vaikutukset muihin kuin terveyskeskus- tai erityissairaanhoidon käynteihin. Kuntavaalien suurin teema on varmasti kasvatus ja koulutus. Kuitenkin samaan aikaan soteuudistus on viemässä kouluterveydenhuoltoa, koulujen psykologeja, kuraattoreita ja terapeutteja pois kunnan organisaatioista.

Kukaan ei tiedä kenen kautta nämä ammattilaiset työskentelevät tulevaisuudessa. Kukaan ei tiedä toimivatko he samassa organisaatiossa keskenään vai toimiiko yhden alakoulun psykologi yksityisen sotetuottajan kautta ja saman koulun kuraattori maakunnan palveluksessa useammassa eri kunnassa. Missä toimii sosiaalihuolto, perheneuvola tai sairaalakoulu?

Oppilas ja oppilaan oikeus tukeen ja monipuoliseen ammatilliseen apuun vaarantuu.

Pirstaloituva kenttä aiheuttaa monenlaisia ongelmia. Tärkeimpänä oppilaan mahdollisuus saada yhteys apuun. Vain erityisopettaja tulee jäämään koulun työntekijäksi. Kun tavoitteena on säästää soteuudistuksen myötä niin voidaan oletetusti odottaa esimerkiksi psykologien ja kuraattoreiden työmäärien ja oppilasmäärien kasvavan vain entisestään. Espoossa on näillä ammattilaisilla tullut keskimäärin yli sata oppilasta lisää vastuualueelle jo viimeisen viiden vuoden aikana.

Toinen asia on oppilaan yksityisyydensuojan ja henkilötietojen liikkuminen eri instanssien välillä. Kun mukana on yksityisiä toimijoita, sotealueen julkisyhtiöitä ja kunnan toimijoita pitää koko tiedonkulun ketju muodostaa täysin uudelleen. Tuleeko yksityisille toimijoille samat arkistointivelvollisuudet kuin nyt kunnilla vai keräävätkö koulut kaiken tiedon, joka lisää taas koulujen arjen työtä byrokratiaa?

Samaan aikaan kun kuntavaaleissa päätetään koulutuksen suunnasta on soteuudistus järisyttämässä kaikkein heikoimmassa asemassa olevien koulupolkua perusteellisesti. Kaikki vain Keskustan alueellisen vallanhimon ja Kokoomuksen valinnanvapauskaverikapitalismin tähden.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän jsalmi kuva
Juha Salmi

Mielestäni koulun työntekijöitä on enemmän kuin erityisopettaja koululla.

Ja toiseksi jo tällä hetkellä pienemmillä paikkakunnilla toimintapisteet ovat jo nyt lähes noin miten olet asian piirtänyt mahdolliseksi uhaksi tulevan Soten yhteydessä.
Tiedonkulusta on turha olla huolissaan sillä ei se tieto sieltä sosiaalipuolelta kouluihin nykyäänkään tahdo millään kulkea.

Heikoimmassa asemassa olevia tulee järisyttämään viimeinen opetussuunnitelma, sillä se kyllä tiputtaa heikot pois opintojen polulta, valitettavasti.

Ps. Suomessa on paljon kouluja joissa ei psykologeja ole ja joskus voi olla kovan työn takana että he edes tulevat koululla käymään, laista huolimatta. Nupolle aikoja sentään löytyy.

Käyttäjän Taukovihko kuva
Timo Kilpiäinen

Tässä tekstissä kun on kyse moniammatillisesta tuesta niin siihen käytännössä kuuluu koululta se erityisopettaja.

En tiedä yhtään sellaista kuntaa, jossa työntekijät eivät olisi kunnan tai kuntayhtymän työntekijöitä kun on kyse oppilaan moniammatillisesta tuesta, mutta mahdollista se toki on, jos kunta on toteuttanut toimet ostopalveluna. Tällaiset kunnat ovat todennäköisesti, kuten itsekin toteat, hyvin pieniä ja pitäisikin miettiä ylipäänsä pystyvätkö ne huolehtimaan laillisista velvoitteistaan.

Olen vuosien aikana ollut jonkun verran töissäni yhteydessä sosiaalihuoltoon ja sen puolen työntekijöihin ja minulla ei ole tiedonkulun suhteen moitteen sijaa. Ongelmatilanteita on varmasti, mutta ylivoimaisesti suurimmassa osassa tapauksista virkamiehet puhaltavat yhteen hiileen.

Ps. Jokaisella koululla tulee lain mukaan olla psykologin palvelut käytettävissä. Mikäli näin ei ole niin kunta rikkoo lakia. Silloin tulee olla yhteydessä niihin tahoihin, jotka voivat asialle tehdä jotain.

Toimituksen poiminnat