Taukovihko

Educa ja OAJ:n vaalitentti - Saatiinko koulutuslupaus osa 2

Eilen järjestettiin OAJ:n vaalivuosien puoluetentti Educa-messuilla Helsingin messukeskuksessa. Paikalla olivat puoluejohtajista Antti Rinne, Petteri Orpo, Ville Niinistö ja Li Andersson. RKP:tä edusti vpj. Silja Borgarsdóttir Sandelin, KD:tä vpj. Sauli Ahvenjärvi, Perussuomalaisia ek. ryhmän pj. Sampo Terho ja Keskustaa puoluesihteeri Jouni Ovaska.

Kaikki paneelissa olleet vastasivat odotetusti yleisön mieleisesti mihin tahansa kysymykseen, jonka OAJ:n Heljä Misukka tai paneelia vetänyt Tuomas Enbuske yleisesti osoittivat. Enbuske pystyi taas henkilökohtaisissa kysymyksissä useammankin kerran heiluttamaan osallistujien onnistumista ja jopa hermoja. Petteri Orpo päätyi lähinnä mainitsemaan muiden poliitikkojen nimiä ja toistamaan, että Kokoomus ei enää leikkaa muilta. Sampo Terho yritti välttää koulutuksesta puhumista ylipäänsä ja keskittyi puheissaan talousasioihin tai esimerkiksi kurin palauttamiseen opetuksessa. Keskustan Jouni Ovaska pärjäsi vaikeassa paikassa melko hyvin ja osasi ottaa esiin asioita, kuten koulujen kunto suurissa kunnissa ja pienten kuntien mahdollisuudet ylipäänsä ylläpitää koulutusta.

Opposition edustajien taas oli melko helppo vedota koulutuslupaukseen. Rinne ja Andersson halusivat palauttaa korkeakoulutuksen rahoitusta tulevina vuosina. Ville Niinistö mainitsi erikseen, että Vihreiden ainoa rahallinen lupaus kuntavaaleihin mentäessä on, että Vihreät ei kunnissa aio vähentää koulutukseen laitettavaa rahaa.

Digitalisaatiokeskustelu osoitti lähinnä sen, että poliitikot eivät tiedä mitä kouluissa tapahtuu. Digitalisaatiosta puhuttiin taas kerran ipadisaationa, jossa mennään (ja on mentykin) laitteet edellä kehittämättä pedagogiikkaa. Jos todella halutaan digitalisaatiosta hyötyä niin suosittelen jokaiselle alla olevan, vuoden mediakasvattajaksi valitun Teemu Korhosen blogauksen asiasta.
https://openkoulu.wordpress.com/2016/02/28/paljon-puhetta-digitalisaatio...

Yksi merkittävä teema, jonka toivat esiin erityisesti Sauli Ahvenjärvi, Petteri Orpo ja Antti Rinne, oli opettajien ja opetuksen arvostus. Kaikki kolme puhuivat Suomen opettajista maailman parhaina, täydennyskoulutuksen merkityksestä ja opettajien uupumuksesta. Kukaan ei kertaakaan maininnut, että paras arvostuksen merkki ovat riittävät resurssit, aika tehdä työtänsä ja raha. Tähän puuttui myös OAJ:n misukka ja yleisö sekä välihuudoilla että twitterseinän kommenteissa.

Viestiseinä oli myös mielenkiintoinen seurattava. Se osoitti ainakin, että opettajat eivät todellakaan ole mikään yhtenäinen joukko. Seinällä kehuja keräsivät Ahvenjärven ja Niinistön puheenvuorot. Liveyleisöstä taas suosionosoituksia saivat eniten Andersson, Rinne ja Niinistö. Viestiseinällä oli selvästi opettajia kaikista puolueista ja tämä on hyvä osoitus siitä, että opettajat ovat aina olleet Suomessa poliittisesti aktiivisia. Opetusta voidaan tehdä yhdessä ja opetussuunnitelman mukaan, vaikka poliittisesti oltaisiin minkälaisessa tilanteessa tahansa.

Muutamia mielenkiintoisia poimintoja:

Sampo Terhon avustaja Toni Ahva yritti useamman kerran kiinnittää keskustelua maahanmuuttajaoppilaisiin tai Helsingin tilanteeseen viestiseinän kautta. Ahva yritti myös pommittaa viestiseinää muuten aktiivisesti.

Li Anderssonin pitkä puheenvuoro hallituksen toimista sai päivän suurimmat yksittäisen suosionosoitukset.

Jouni Ovaskan maininta lapsista asiakkaina taas sai suurimmat yleisön välihuudot ja kommenttimyrskyn. "Lapset eivät ole loppukäyttäjiä/asiakkaita/kohteita tm."

Tuomas Enbuske provosoi käytännössä jokaista puolue-edustajaa vuorollansa, mutta poliitikot pystyivät suhteellisen hyvin pysymään rauhallisina.

Eniten omia välihuutojansa teki Petteri Orpo, joka olisi halunnut keskustella niin Anderssonin, Niinistön kuin Ovaskankin kanssa. Orpon oma kaksintaistelu Rinteen kanssa oli yksi keskustelun kohokohdista.

Paras kaksinkamppailu käytiin kuitenkin Niinistön ja Ovaskan kesken. Ovaska vastasi hienosti sekä Enbusken kysymyksiin, että Niinistön haasteisiin maakuntien koulutuksesta. Niinistölle kysymyksenasettelu, jossa suurissa kaupungeissa esim. PISA-tulokset ovat parempia kuin maakunnissa oli huomattavasti helpompi vastattava. Toki täytyy muistaa, että esimerkiksi Markku Niemivirran ja Pekka Räsäsen ansiokas artikkeli Image-lehdessä kertoo, että PISA-tulosten tulkinnassa pitäisi pysyttäytyä faktoissa eikä Ilta-Sanomat -vaihtoehtofaktoissa (lue vale).
http://www.image.fi/image-lehti/tutkijat-pisa-keskustelun-ylitulkinnat-v...

Lukio- ja ammattikoulutus jäivät tosi pienelle huomiolle koko keskustelussa, vaikka ammatillisen koulutuksen kouluverkon laajennuksesta muutama lause aina silloin tällöin kuultiinkin. Lukiokoulutuksesta ei puhuttu juuri mitään edes Misukan pyynnön jälkeen.

Sampo Terho oli ainoa, joka sanoi, ettei lupaa etteikö koulutuksesta enää säästettäisi.

Kaikki puolueet, myös aiemmin asiaa vastustaneet Keskusta, KD ja Perussuomalaiset vastasivat kyllä, kun kysyttiin siirtymistä maksuttomaan osa-aikaiseen varhaiskasvatukseen.

RKP:n Borgarsdóttir Sandelin toi esiin hallinnollisen taakan, joka vähentää opettajien aikaa opettaa ja kohdata lapsia tai opiskelijoita. Tästä oltaisiin voitu puhua enemmänkin, sillä jokaikinen laaja-alainen erityisopettaja, psykologi, kuraattori, koulusihteeri, yliopiston kanslisti ja sihteeri tai pätevä assistentti on oikeasti enemmän rahallinen säästö kuin menoerä. Opettajien, professorien ja muun opetushenkilökunnan byrokratiaan käyttämä aika on suoraan kääntäen verrannollinen hallinnon pätevien työntekijöiden määrään. Ja juuri näihin hallituksen säästöt ovat tällä ja viime kaudella osuneet kaikkein kovimmin.

Loppuyhteenvetona voisi todeta, että poliitikot olivat lavalla hiukan liiankin läpinäkyviä siinä, että tiesivät mille yleisölle ovat puhumassa. OAJ:lla on näissä vaaleissa hyvin vahvasti koulutusagenda mukana, koska soteuudistuksen myötä koulutuksesta ja varhaiskasvatuksesta tulee ylivoimaisesti suurin koulujen menoerä. Lavalla olleet vastasivat juuri niin kuin OAJ haluaa, mutta todelliset päätökset toki nähdään.

Koulutuslupausta ei sentään kukaan suoraan tehnyt. Se on ehkä ihan hyvä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat