Kuntavaaleja kohti väärät teemat lasissa

Kuntavaalit lähestyvät kovaa vauhtia. Pian alkavat televisioidut puheenjohtajaväittelyt, lehtihaastattelut ja kuntavaaliehdokkaiden valtava someherääminen. Facebook, Twitter, Instagram ja todennäköisesti jopa Snapchat täyttyvät ehdokkaista, joiden somen käyttöaste rajoittuu kahdelle kuukaudelle ennen vaaleja ja katkeaa välittömästi niiden jälkeen tuloksesta riippumatta.

Ehdokkaat, puheenjohtajat ja muut politiikan tekijät lupaavat luonnollisesti kuuta taivaalta ja seitsemää hyvää kahdeksan kauniin lisäksi. Tämä on ihan normaalia. Jokainen kuntavaaliehdokas varmasti lähtee vaaleihin tavoittelemaan parasta mahdollista kotikunnalleen ja sen asukkaille tai ainakin omalle kylälleen siellä kunnassa tai kaupungissa.

Mutta kun tekstit tulevat ruuduille ja sanat tulevat suusta torin kulmalla niin jo nyt siellä puhutaan ennen kaikkea sotesta. Sote pitää ajaa maaliin. Sote pitää purkaa. Sote pitää korjata. Ylen kuntavaalistartissa käytettiin melkein viidesosa ajasta soteasioihin.

Mutta kun se sote ei kuulu enää uudistuksen jälkeen kuntien vastuulle. Sotemenot ovat olleet suurimmassa osassa kunnista noin puolet koko budjetista. Tämä muuttaa radikaalisti kuntien tapaa toimia, niiden toimintamenoja ja myös niitä suhteita, joilla päätöksiä tehdään eri toimialojen kesken.

Koulutuksesta ja varhaiskasvatuksesta tulee suurin yksittäinen ala, joka haukkaa tulevista budjeteista suurin piirtein saman verran kuin sote nyt prosentuaalisesti. Viimeisen parin vuoden aikana moni kunta on juuri koulutuksesta leikannut ja jos valtakunnanpolitiikkaa sallitaan yhden sivulauseen verran, nykyhallituksen ammattikouluverkon säästöt eivät ainakaan auta tilannetta.

Kuntavaalit ovat ihan muuta kuin sotevaalit. Niiden aika on vuonna 2018 samalla kun valitaan pääseekö presidentti Niinistö toiselle kaudelle yhdellä vai kahdella kierroksella.

Näissä kuntavaaleissa tulisi jokainen ehdokas, joka ratsastaa vanhuspalveluilla, terveyskeskuksilla tai sosiaalietuuksilla välittömästi paljastaa tyhjänpuhujaksi. Ennen kaikkea meidän pitäisi saada pidettyä niistä suurista vaalitenteistä ja vaalikoneista poissa ne kysymykset, jotka eivät liity kuntavaaleihin.

Olisi mukavaa, jos kuntavaaleissa käsiteltäisiin kuntien asioita. Valitettavasti vain jo esimerkiksi SDP ja KD ovat lähteneet ratsastamaan soteteemalla ja mukaan hyppää aivan varmasti vielä myös muita. Yle ja Maikkari pitänevät asiaa pinnalla, koska sillä saadaan puolueille eroja.
 

Vaadi ehdokkaaltasi ja kaikilta ehdokkailta vastauksia niihin kysymyksiin, jotka liittyvät juuri sinun kuntaasi.

Taukovihko
Vihreät Espoo

Espoolainen aviomies, kahden pienen ja mahtavan pojan isä ja tuleva kansainvälinen politiikko.
Opettajana pk-seudulla vuodesta 2008.
facebook.com/timokilpiainenespoo
twitter.com/minaisablogi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu