Taukovihko

Kuntavaaleja kohti väärät teemat lasissa

Kuntavaalit lähestyvät kovaa vauhtia. Pian alkavat televisioidut puheenjohtajaväittelyt, lehtihaastattelut ja kuntavaaliehdokkaiden valtava someherääminen. Facebook, Twitter, Instagram ja todennäköisesti jopa Snapchat täyttyvät ehdokkaista, joiden somen käyttöaste rajoittuu kahdelle kuukaudelle ennen vaaleja ja katkeaa välittömästi niiden jälkeen tuloksesta riippumatta.

Ehdokkaat, puheenjohtajat ja muut politiikan tekijät lupaavat luonnollisesti kuuta taivaalta ja seitsemää hyvää kahdeksan kauniin lisäksi. Tämä on ihan normaalia. Jokainen kuntavaaliehdokas varmasti lähtee vaaleihin tavoittelemaan parasta mahdollista kotikunnalleen ja sen asukkaille tai ainakin omalle kylälleen siellä kunnassa tai kaupungissa.

Mutta kun tekstit tulevat ruuduille ja sanat tulevat suusta torin kulmalla niin jo nyt siellä puhutaan ennen kaikkea sotesta. Sote pitää ajaa maaliin. Sote pitää purkaa. Sote pitää korjata. Ylen kuntavaalistartissa käytettiin melkein viidesosa ajasta soteasioihin.

Mutta kun se sote ei kuulu enää uudistuksen jälkeen kuntien vastuulle. Sotemenot ovat olleet suurimmassa osassa kunnista noin puolet koko budjetista. Tämä muuttaa radikaalisti kuntien tapaa toimia, niiden toimintamenoja ja myös niitä suhteita, joilla päätöksiä tehdään eri toimialojen kesken.

Koulutuksesta ja varhaiskasvatuksesta tulee suurin yksittäinen ala, joka haukkaa tulevista budjeteista suurin piirtein saman verran kuin sote nyt prosentuaalisesti. Viimeisen parin vuoden aikana moni kunta on juuri koulutuksesta leikannut ja jos valtakunnanpolitiikkaa sallitaan yhden sivulauseen verran, nykyhallituksen ammattikouluverkon säästöt eivät ainakaan auta tilannetta.

Kuntavaalit ovat ihan muuta kuin sotevaalit. Niiden aika on vuonna 2018 samalla kun valitaan pääseekö presidentti Niinistö toiselle kaudelle yhdellä vai kahdella kierroksella.

Näissä kuntavaaleissa tulisi jokainen ehdokas, joka ratsastaa vanhuspalveluilla, terveyskeskuksilla tai sosiaalietuuksilla välittömästi paljastaa tyhjänpuhujaksi. Ennen kaikkea meidän pitäisi saada pidettyä niistä suurista vaalitenteistä ja vaalikoneista poissa ne kysymykset, jotka eivät liity kuntavaaleihin.

Olisi mukavaa, jos kuntavaaleissa käsiteltäisiin kuntien asioita. Valitettavasti vain jo esimerkiksi SDP ja KD ovat lähteneet ratsastamaan soteteemalla ja mukaan hyppää aivan varmasti vielä myös muita. Yle ja Maikkari pitänevät asiaa pinnalla, koska sillä saadaan puolueille eroja.
 

Vaadi ehdokkaaltasi ja kaikilta ehdokkailta vastauksia niihin kysymyksiin, jotka liittyvät juuri sinun kuntaasi.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Mistä kristallipallosta näkee, että hallitus saa sotevaalit ja -uudistuksen aikaiseksi kun kaikki muut hankkeet pääsääntöisesti kuopataan? Aika vahva luottamus Sipilään.

Käyttäjän Taukovihko kuva
Timo Kilpiäinen

Hallitus ei ainakaan ole alkuperäisen "Lähdenkö tästä presidentti Niinistön luo" -kommentin jälkeen osoittanut minkäänlaista hajoamisen merkkiä tai jarruttelua soteasioissa.

On ihan selvää, että sote on tämän hallituksen ykköstavoite, koska Keskusta ja Kokoomus ovat kumpikin saamassa siinä omat tavoitteensa läpi muussa kuin varsinaisissa ihmisen terveyteen ja hyvinvointiin liittyvissä asioissa.

En usko hallituksen hajoavan vaikka Jussi Halla-aho nousisi persujen johtoon. Niin paljon on roikkumassa nykyhallituksella sellaisia puolueiden ns. ikiaikaisia tavoitteita vielä.

Käyttäjän jarmonahkamaki kuva
Jarmo Nahkamäki

Onhan se näinkin. Sote asioista kuitenkin päätetään ainakin vuosi vielä valtuustoissa joten ei se ole tyhjänpuhumista ottaa esille tämä vaaleissa.

Oman kylän asioista puhuminen on tärkeää. Se vain on vaikeaa kuinka saada viestinsä läpi mediassa. Mielipiteille on rajallinen tila paikallislehdissä.

Jalkatyö on tärkeää. Vaalit painottuvat viime metreille. Tulin ainakin jalkautumaan teltalle kävelykadulle. Jaan esitteitä ja olen äänestäjien tavoitettavissa. Aktiiviisuuteni vaalien välissä on tarkastettavissa blogikirjoituksistani kotisivuilla.

Käyttäjän Taukovihko kuva
Timo Kilpiäinen

Isot lupaukset ovat tyhjänpuhumista, kun soten rakenne on vielä täysin auki. Tottakai se, jos kertoo vuoden ajan tekevänsä töitä perustyön ylläpitämiseksi tm. on varmasti ihan totta, mutta kehittämiset, lopettamiset, säilyttämiset ym. eivät vaan yksinkertaisesti ole sellaisia asioita, joista voidaan vielä tietää.

Jalkatyö on äärettömän tärkeää. Itsellenikin ensikertalaisena tuli vähän yllätyksenä, miten lyhyt se aktiivinen kaduilla ja toreillaoloaika oikeastaan onkaan, kun kampanjoinnista puhutaan. Tokihan aktiivit ovat toreilla ja teltoilla muutenkin.

Toimituksen poiminnat