Taukovihko

Hei sinä liberaali häviäjä - Kuuntelepa

Hei sinä liberaali häviäjä siellä. Hei sinä tavaroiden ja ihmisten vapaaseen kulkuun uskova suvakki. Hei! Juuri sinä, joka olet hävinnyt jo vaikka kuinka monet vaalit putkeen. Sinä idiootti, joka puhut ihmisoikeuksista tai yhdenvertaisuudesta. Sinä globaalista maailmasta paasaava isänmaan vihollinen.

Juuri sinä.

Sinä olet yhä oikeassa.

Sinun ajatuksesi ovat yhä niitä kaikkein parhaita.

Liberaali demokratia, vapaa markkinatalous ja yhtäläisemmät oikeudet kaikille ihmisryhmille ovat tuoneet tähän maailmaan enemmän vaurautta kuin mikään muu järjestelmä sitä ennen.

Ja nyt ei puhuta vain meidän pienestä Suomestamme. Nyt puhutaan siitä, että yhä vähemmän ihmisiä maailmassa elää äärimmäisessä köyhyydessä. Yhä harvempi ihminen kuolee ennen varmasti tappaviin tauteihin joka puolella maailmaa.

Niin hullulta kuin se kuulostaakin niin kaikki tämä on hyödyttänyt myös meitä täällä Suomessa. Me emme ole globalisaation häviäjiä. Me olemme sen suurimpia voittajia. Se että tällä hetkellä Suomessa on ollut taloudellisesti heikompaa kuin aikaisemmin ei muuta sitä, että meidän valtiomme on käytännössä katsoen joka kerta mitattaessa maailman parhaita maita aivan kärjessä.

Meillä on maailman paras maa.

Se on liberaalin demokratian, markkinatalouden, yhteiskunnallisen ja globaalin vastuun ja sosiaalisen oikeudenmukaisuuden tulosta.

Sillä ei ole mitään tekemistä nationalistien kanssa. Ei pätkääkään. Rajoja kiinni haikailevat vaalivoittajat eivät ihan oikeasti tiedä, miten maailma toimii. Se ei toimi niin, että siten luodaan tänne lisää hyvinvointia.

Timo Soini kuvasi asiaa erittäin hyvin hetken aikaa sitten Afrikan osalta. Hän kertoi, että meidän EU:ssa pitäisi tajuta, että joko sieltä tulee tavaraa tai sieltä tulee ihmisiä. Miksi me ei tehdä kauppaa Afrikkaan, maailman toiseksi väkirikkaimpaan maanosaan? No esimerkiksi siksi, että meillä ei ole mitään vietävää sinne vaikkapa mobiilipalvelujen osalta, kun ovat siinä jo meitä edellä.

Kiina rakentaa uusiutuvaa energiaa enemmän kuin kukaan muu ja ydinvoimaa siihen lisäksi aikoen energiantuotannossa maailman selkeäksi ykkösmaaksi. Tämänkin on mahdollistanut Kiinan vaiheittainen avautuminen maailmalle. Ei sulkeutuminen, ei rajat kiinni vaan asteittainen avautuminen.

Maailma menee koko ajan eteenpäin. Maailma on parempi kuin sata vuotta sitten. Maailma on parempi kuin kymmenen vuotta sitten.

Ne poliitikot, jotka haluavat laittaa rajat kiinni ja haluavat elää suljetussa maailmassa, jossa tavarat ja ihmiset kulkevat vain rahalla, eivät ole koskaan eläneet siinä. He ovat nauttineet avoimuuden ja markkinatalouden eduista, koskaan joutumatta kokemaan mitään muuta. Heidän nostalgisoinnillaan ei ole mitään empiiristä, tieteellistä tai todellista pohjaa.

Katsokaa asioita ja mahdollisuuksia, joita meillä on nykyään. Katsokaa vaikka koulujen ruokalistoja tältä päivältä ja 80-luvulta ja 50-luvulta.

Katsokaa sen nationalistin vihan, valheiden ja huutamisen taakse. Siellä takana ei ole mitään. Siellä ei ole uusia työpaikkoja. Siellä ei ole parempaa sosiaaliturvaa. Siellä ei ole maastohiihdon maailmanmestaruuksia tai uutta Jean Sibeliusta tai Elias Lönnrotia.

En minä tiedä, mitä on todellinen köyhyys. Olen ollut työtön, mutta en koskaan pitkään. Olen tehnyt matalapalkkaisia töitä, mutta olen saanut tarvitsemani Kelalta tai pankilta.

Sen sijaan markkinatalous ja liberaali demokratia ovat antaneet meille vaikkapa Eero Aarnion, Iida Sammaliston, Esa-Pekka Salosen, Jari Sillanpään, Nokian, Koko metsäteollisuuden, Supercellin ja paljon muuta.

Eli älä huoli sinä liberaali, demokratiaa, ihmisoikeuksia, markkinataloutta, humanismia, globaaliutta ja avoimuutta kannattava hörhö. Et sinä ole väärässä. Sinun ajatuksesi on tehnyt maailmasta koko ajan paremman.

Ei se nationalisti turhaan menneistä puhu. Se ei osaa tehdä mitään tulevaan.

Miettikää sitä, että tuossa kuvasta olevista maailman johtajista tai sellaisiksi pyrkivistä, Kiinan edustaja on kaikkein eniten avoimuuteen, yhteiseen maailmaan ja esimerkiksi ilmastonmuutoksen torjuntaan uskova.

Siinä voi aivoihin sattua 80-lukulaisella.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

13Suosittele

13 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (69 kommenttia)

Risto Laine

Siinä sitä syntilistaa onkin jo mainittu ja kansa marssii euroopassa osoittamassa mieltään, milloin tulojen puolesta ja eriarvoisuuden. Eräänlainen saavutus tuokin on Liberaaleilta.

Eihän siinä mitään, kun se oma kehu :D

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Muuten, kenen vika on erityisesti eteläisen euroopan käsiin räjähtänyt nuorisotyöttömyys tässä onnen ajassa? Ja Suomessa nuorten aikuisten mittavat ongelmat esmes masentuneisuuden muodossa?

Meinaan kun ruokalistatkin on parempia kuin ennen.

Käyttäjän Taukovihko kuva
Timo Kilpiäinen

Nuorten miesten syrjäytymiseen ja psyykkisiin sairauksiin on varmasti monia syitä.

Jos osaisin varmuudella sanoa, mikä siihen auttaisi niin varmasti sitä huutaisin kovaan ääneen. En tiedä varmaksi.

Miesten tasa-arvo-ongelmia meillä toki on vaikka kuinka paljon, mutta moni niistä asioista on siitä johtuvaa, että meillä Suomessa ollaan jääty seisomaan paikalleen menneeseen työmarkkinoilla. On koulutettu töihin, joita ei ole jne.

Toisaalta esimerkiksi masennukseen ja nuorten miesten syrjäytyneisyyteen liittyvät itsemurhat ovat laskeneet jo vuosikymmeniä.

Etelä-Euroopan nuorisotyöttömyyden syyt ovat niinikään moninaiset. Aika paljon lukemani mukaan kyse on ollut suuren luokan väärinkäytöksistä ja myös vuosikymmenten mittaisesta korruptiosta ja siihen liittyvistä asioista.

Tässä kohtaa taas juuri tämän päivän ja tämän hetken vertailu yhdessä paikkaa on huono tapa katsoa sitä, kuinka paljon hyvää on vuosikymmenten aikana saanut tietty suuntaus aikaan.

Aina löytyy virheitä. Ne pitää pyrkiä korjaamaan. Siihen ei nationalismi edes halua lähteä. Se haluaa vain syyttää.

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Se, että maailma menee eteenpäin on tietystä (lineaarisesta) perspektiivistä totta, mutta että se menee samalla moraalisesti eteenpäin ei ole.

Tekstistä selviää ainoastaan se, miten kirjoittaja arvottaa asioita, se mitä hän tarkoittaa oikeassaolollaan ei.

Nämä jatkuvat vaalitappiot johtuvat siitä, että ne ovat enimmäkseen vastaiskuja hänelle. Ja koska hän ei tunnu ymmärtävän omaa osallisuuttaan niissä, ne tulevat jatkumaan.

Lopulta ollaan kuitenkin siinä nollasummapelissä, jossa sitä hyvinvointia tuottaakseen pitää kuluttaa vuoden luonnonvarat tällä hetkellä yhdeksässä kuukaudessa ja vauhti vain kasvaa. Eikä siinä huomioida ollenkaan tilannetta, jossa tehostuksesta huolimatta pinta-ala tuottaa ruokaa pienenee riippumatta siitä laskeeko syyksi ilmastonmuutoksen vai aurinkominimin.

Tehostaminen ei vähennä kulutusta vaan kasvattaa sitä. Että joo, ei muuta kuin länsimainen elintaso kaikille. Siinä kirjoittaja on oikeassa, että se kyllä onnistuessaan rauhoittaisi maailmaa huomattavasti. Nälkäinen miesihminen vailla tulevaisuutta on se, joka järjestää valloitusretket, kansanmurhat, ja kaikenlaiset ikävät asiat tällä planeetalla. Ja siihen kannattaa tosiaan totutella, että sieltä ei koskaan tule sitä tavaraa, mutta miljardi ihmistä tuosta vaan.

Teknologia on ihan kivaa, mutta ei se uskonkappaleena ole uskonkappaletta kummempi. Tulevaisuudessahan voi tapahtua mitä vaan, mutta nyt olisi elettävä edes suurin piirtein tässä hetkessä ja tällä planeetalla ja tehtävä valintoja realiteettien pohjalta.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Mikä olisi blogistin oma osuus. Tuollainen vihjailu on syvältä. Nyt anna tulla selitys.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Miusta se tiivistyi tähän lauseeseen: "Sinun ajatuksesi ovat yhä niitä kaikkein parhaita."

Sini, onko sinusta muuten blogistin ihannoima "vapaa markkinatalous" hyvä vai huono juttu?

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #5

Hyvistä ajatuksista puhuen rakennetaan hyvyyttä. Jos sinä joskus lapsena koit hyvyyttä mikä kantoi sinua niin sen antaja käytti paljon voimastaan antaakseen suojelun sinulle. Sen voiman hän oli sekä saanut muilta että päättänyt valita. Vaikka mänttiyttä on paljon niin me elämme pienistä hyvyyden jyvistä ja vaikka näyttää että mänttiys rulaa niin se ei rulas koska sillä ei ole painoarvoa eikä merkitystä.

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Se osuus, mikä hänellä on oikeassaolijoiden viiteryhmässään.

Se kun menee niin, että jos ajaa jotain asioita joidenkin totuuksien valossa ja saa reaktiona päinvastaisia tuloksia kuin odotti, silloin sitä on joko perustavanlaatuisesti väärässä tai sitten ajaa niitä asioita väärillä keinoilla tai liian nopeasti.

Kyllä minä ainakin miettisin, että jos visioini siitä paratiisin kaltaisesta maailmasta, jossa kaikilla on diabetes, silikonitissit, iphone ja kaikkien huomio sekä viihdeohjelmia, joihin tavalliset ihmiset menevät itseään uhraamaan saadakseen diabeteksen, silikonitissit, iphonen ja kaikkien huomion tyrmättäisiin todella raakasti kerta toisensa jälkeen, saattaisin pohtia haluavatko kaikki oikeastaan mitään niistä asioista, joita minun paratiisissani on vai ovatko he vain suuttuneita minulle niistä keinoista, joilla yritän heidät saada haluamaan niitä asioita.

Voin esimerkiksi haukkua heitä ymmärtämättömyydessään idiooteiksi, junteiksi ja paskakasoiksi, tai sitten ihan vaan olla haukkumatta ja vihjailla, että he ovat idiootteja, juntteja ja paskakasoja. Voin monopolisoida sen, jos olen siinä asemassa tai minut on siihen muiden oikeassaolijoiden toimesta nostettu. Koska kukaan ei aidosti halua olla idiootti, juntti ja paskakasa, lähes kaikki alkavat toistella perässä visiotani ja siihen liittyviä sanoja ja sanontoja, ehkä hymyilevätkin ystävällisesti. Pieni vähemmistö todennäköisesti ei, koska heistä on ihan siedettävää olla idiootti, juntti paskakasa. Mutta onneksi suurin osa ihmisistä on puolellani, eikö niin?

Ei. Koska ne idiootit juntit paskakasat ovat myöskin teeskentelijöitä, jotka haluavat ottaa sosiaalisen hyödyn irti tai nyt ainakin minimoida sosiaaliset haitat joita minun ja visioni kanssa erimielisyyteen joutuvat kokemaan. Normeistani on pidettävä kiinni ja niihin on pakotettava, muuten visio jää toteutumatta ja vääryys voittaa.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #23

Mä taas koen että ihmisistä on kiinni mitä me näissä melko suotuisissa olosuhteissa saadaan suojeltua ja mitä ei. Hyvyydestä pitää voida puhua. No, Kokolle jo tota saarnasin.
Esim vaikka nettikeskustelussa. Me tehdään miljoona valintaa koko ajan- siinä miten pistetään samamme. Voimme oikeasti puhua kuplasta kuplaan jos haluamme. Tai sitten voimme olla haluamatta ja se näkyy heti puhetavassa.
Diabetes on kyllä ilmiö josta liian vähän kirjoitetaan sun tyyliin.

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen Vastaus kommenttiin #27

Minä en vaan usko siihen, että maailma rakennetaan sanoista. Totta kai niillä saadaan muokattua asioita näyttämään toisilta, mutta muutos ei jää pysyväksi, jos kyseessä on todella merkittävä ristiriita.

Hyvyydestä pitää totta kai voida puhua. Pahuudesta myös, mutta niitä ei pidä sekoittaa toteen ja ei-toteen. Ongelma on myös käsityksissä. Se, paha teko, jonka joku tekee, voi olla hyvä teko jonkun toisen tekemänä. Ero on lähinnä siinä, ymmärtääkö valintojensa seuraukset vai ei. Ymmärtämätön ihminen ei voi olla paha ymmärtämättömyytensä takia. Entä jos valinnallasi on hyviä ja pahoja seurauksia? Joudut priorisoimaan, ellet ajattele, että mistään hyvästä ei koskaan seuraa mitään pahaa tai mistään pahasta hyvää.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #61

Kyllä hyvästä voi seurata pahaa ja pahasta hyvää. Kysymys on kokonaisuuksista. Juuri tänään mietin noita. Että jonkinlainen ulkopuolisuus ja arvottomuus lapsuuden perheessä voi kääntyä voimavaraksi siinä mielessä ettei odota toisten suojelevan itseä automaattisesti. Toisaalta se ei myöskään opeta suojelemaan muita. Sitten vähemmät vankat ihmiset ovat enemmän riippuvaisia siitä mikä yhteiskuntailmapiiri on. On tosi paljon ihmisiä jotka pysyvät terveiden kirjoissa koska yhteiskuntailmapiiri on yleisesti kannustava. Ja sen kannustavan ilmapiirin luominen on ollut juuri näiden nyt parjattujen vasemmistoliberaalien suuri urakka. Siinä työssä kuitenkin sanoilla on merkitystä. Jotta voisi ymmärtää valintojensa seuraukset on sanoilla myös merkitystä. Eleillä on myös merkitystä ja kehon kielellä. Moni asia muuten vieläkin puskee eteenpäin kun "unelmahöttöaalto" on ollut niin pitkä ja vahva. Esim isänpäivänä oli juttu siitä kuinka suomalainen isyys voi yhä paremmin....
Tais vähän kadota punainen lanka enkä ole ihan varma että vastasinko kommentiisi. Ehkä palaan vielä asiaan.

Käyttäjän Taukovihko kuva
Timo Kilpiäinen Vastaus kommenttiin #23

Tässä on vaan se asia, että olkoon minun viiteryhmäni mikä tahansa, niin tuo avoimuus ja markkinatalous on ihan tilastojen, ihan mitattavien asioiden kautta parantanut elintasoa koko maailmassa.

Muuten saat olla minusta ja mielipiteistäni ihan mitä mieltä tahansa. En minä siitä loukkaannu.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko Vastaus kommenttiin #29

Oikeesti, meinaatko että 6-7 miljardia, saati enemmän ihmisiä voitaisiin pitää netin ja mielipiteen vapauden äärellä? Ei tämä meno halpaa ole maapallolle.

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen Vastaus kommenttiin #29

En pyrkinyt loukkaamaan. Tuotokseni oli oikeastaan aika spontaani reaktio blogiisi, joka osui tietyiltä osin juuri siihen aihealueeseen, joka mieltäni on viimeaikoina vaivannut: "Mihin tässä ollaan oikein matkalla? Miksi? Ja onko tämä tapahtunut ennen?". Olen tässä sairastellut ja hoitanut sairaita lapsia kotona viimeisen viikon. Ylijäävän ajan sekä normaalista poikkeavasta joutenolosta syntyneen energian olen käyttänyt pyrkimyksiin selvittää, mitä oikeastaan tässä nyt on tapahtunut ja tapahtumassa. Koska olen jatkuvasti vahvemmin siltä kannalta että "kehityksen" lineaarinen tarkastelu on harhaanjohtavaa, viimeinen kysymykseni on lähinnä retorinen.

Tähän mennessä mielenkiintoisimpia ajatuksia ovat esittäneet mm. Chomsky ja Chris Hedges, jolta menin ja ostin saman tien pari kirjaakin.

Aluksi nyt nämä:

https://www.kobo.com/ww/en/ebook/empire-of-illusion-1
https://www.kobo.com/ww/en/ebook/war-is-a-force-th...

Erityisesti tuo empire of illusion vaikuttaa mielenkiintoiselta, sillä siinä tarkastellaan tätä meidän maailmaamme ja sitä ajavia arvoja.

Ja joo, se on parantanut elintasoa koko planeetalla. Ainakin omilla mittareillaan tarkasteltaessa. Mutta se elintason nousu on myös syypää siihen, että meillä ei kohta ole elinkelpoista planeettaa.

Risto Laine

Erityisesti pidin tuosta "....Ja koska hän ei tunnu ymmärtävän omaa osallisuuttaan niissä, ne tulevat jatkumaan."

Muissakin asioissa samaa mieltä.

Käyttäjän Taukovihko kuva
Timo Kilpiäinen

Miksi länsimainen elintaso pitäisi olla vain länsimaissa?

Maailmassa pitää tapahtua myös muutosta, mutta nationalismi ei todellakaan tartu näihin haasteisiin vaan käpertyy niihin asioihin, joilla yhä nopeammin ja yhä tehottomammin kulutetaan niitä luonnonvaroja, myös niitä uusiutumattomia.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Kun blogissa nostit tuon Kiinan esiin aika positiivisessa mielessä, niin sellainen merkintä pöytäkirjaan on kirjautettava että Kiinan toiminta Afrikassa ei ole kyllä kaikin puolin tämän planeetan kannalta tai humanismin kannalta paras juttu. Mutta toki kiinalaisia hyödyntävä.

Ja siis elintasoon vielä, että kun Intiaan ja Kiinaan saadaan eurooppalainen keskimääräinen elintaso, niin Chris Rean sanoin matkataan helvettiin. Ei mitkään resurssit siihen riitä.

Käyttäjän Taukovihko kuva
Timo Kilpiäinen Vastaus kommenttiin #10

Mielestäsi siis sinä olet oikeutettu pesukoneeseen ja playstationiin, mutta kiinalainen ei?

Millä perusteella?

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko Vastaus kommenttiin #12

Laitoit twitterissäkin sanoja suuhuni taannoin. Väitinkö niin? Totesin että ei riitä resurssit.

Toinen vaihtoehto olisi sitten tinkiä euroopassa kollektiivisesti tästä tasosta. Oletko valmis näyttämään tietä?

Käyttäjän Taukovihko kuva
Timo Kilpiäinen Vastaus kommenttiin #14

Siteeraat ihmistä, joka väittää tämän olevan tie helvettiin.

Mutta osoitetaan asia sitten kysymyksenä, jos mielestäsi nämä resurssit eivät riitä niin oletko mielestäsi enemmän oikeutettu niihin asioihin kuin kiinalainen.

Käyttäjän Taukovihko kuva
Timo Kilpiäinen Vastaus kommenttiin #15

Semantiikkalla voi mun puolesta pelailla, mutta jos selvästi implikoi jotain niin turha uhriutua.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko Vastaus kommenttiin #15

Jos itse saan päättää niin pitäisin mielummin tämän elintasoni itseni ja poikani takia. Elintasoni on Suomen mittakaakavassa esmes normiopettajaa hiukan huonompi.

Kysyn saman kysymyksen sinulta: jos mielestäni nämä resurssit eivät riitä niin oletko mielestäsi enemmän oikeutettu niihin asioihin kuin kiinalainen?

Käyttäjän Taukovihko kuva
Timo Kilpiäinen Vastaus kommenttiin #19

En tiedä normiopettajista.

Minä väitän, että me voimme saada ne resurssit riittämään.

En ole enemmän niihin oikeutettu. Mutta en myöskään aio tuntea omantunnon tuskaa siitä, mihin olen syntynyt tai millaiseksi.

Sen sijaan voin pyrkiä täällä meidän pienessä maassamme parantamaan asioita ja jos joskus omaan tarpeeksi mahdollisuuksia, myös globaalisti.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Varsinkin kun itsekin olemme länsimaisuuden periferiassa pikkuisen. Siksi on hienoa ja kiinnostavaa kun jossain vielä vähän perifeerisemmassa (länsimaisuusakselilla) paikassa tapahtuu harppauksia eteenpäin. Kaikki sellainen vahvistaa vaan elintasoa siellä ja täällä.

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Sitä ei pitäisi olla missään.

Käyttäjän Taukovihko kuva
Timo Kilpiäinen Vastaus kommenttiin #24

Ajattelet, että meidän pitäisi kollektiivisesti laskea elintasoamme maailmassa?

Mikä olisi sopiva taso?

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen Vastaus kommenttiin #36

"Sopiva taso" on jotakin, mikä on väkisinkin suhteessa väestömäärään. Kollektiivinen, vapaavalintainen tason laskeminen on utopiaa, koska ihminen ei siihen todistettavasti kykene. Jos tulee joku totalitaristinen fasistinen vihreä liike, joka säännöstelee kaikille yhtä vähän, se saattaa jonkin aikaa toimia paremman puutteessa-

Mutta jos pitää miettiä, mikä olisi tästä tulevaisuuteen kestävää, sopiva taso olisi se määrä ihmisiä, minkä heidän elinympäristönsä kantaa. Siitä ollaan tultu aika pitkä matka väärään suuntaan ja olemme itse pelanneet itsemme nurkkaan. Olemme kaikki riippuvaisia tehotuotannosta.

Siinä tulee olemaan myös se automaattinen ratkaisu tähän ongelmaan, sillä mitä tiukemmalle sen ajamme ja mitä monimutkaisemmaksi ja kuluttavammaksi se käy ympäristölle, sitä pienempi muutos sen romauttaa. Ja jos puhutaan ilmastonmuutoksesta tai siitä aurinkominimistä, ei puhuta pienistä muutoksista.

Jos on teknologiaoptimisti, mikään ei tietenkään haittaa mitään, sillä kaikki ratkeaa kyllä, kun vaan kaadetaan rahaa tutkimukseen, toki mieluiten vaikkapa johonkin poststrukturalistiseen tutkimukseen, että saamme tietää kuinka monelle sukupuolelle ruokaa pitäisi olla tai että nälkä on oikeastaan etuoikeutettujen valtaapitävien sisäänajama harha totaalista hallintaa varten.

Kummoinen argumentti se ei kuitenkaan ole, että olemme ennenkin kohdanneet ongelmia ja ratkaisseet ne ja siksi ratkaisemme ne tästä ikuisuuteen myös.

Ei tarvita kuin yksi ratkaisematon ongelma. Toki kyse on myös siitä, miten määrittelemme ongelmat.

Käyttäjän Taukovihko kuva
Timo Kilpiäinen Vastaus kommenttiin #51

Ihmiskunta lakkaa joskus olemasta. Se on toki aika lähellä yhtä sen todennäköisyys. Siihen voi olla syitä vaikka minkämoisia.

Mä kuitenkin olen teknologiaoptimisti, kuten asian kuvaat. Mä olen sitä enkä sitä myöskään mitenkään yritä kieltää.

Se mikä se ratkaisematon ongelma tulee olemaan, sitä en tiedä. Uskon kuitenkin, että vielä sellaista ei ole tullut.

Täällä toinen kommentti mainitsi ihmisen heimoajattelun ja kuinka meidän pitäisi päästä siitä eroon. Siitä olen samaa mieltä. Meidän pitäisi päästä joskus siihen, että olisimme ja eläisimme täällä pallolla yhdessä.

Olen sekulaari humanisti ja luotan tieteeseen ja sen kykyyn ratkoa ongelmia tosi hyvin. Olen myös sosiaaliliberaali pienemmällä tasolla. Nämä ajatukset ajavat minua.

Käyttäjän Taukovihko kuva
Timo Kilpiäinen

Toinen kysymys vielä tuon länsimaisen elintason lisäksi.

Mikä on minun, äänestäjän vastuuni niissä vaalitappioissa?

Mikä on tähän mennessä ollut minun vastuuni maailmassa, jossa puhut jonkinlaisesta moraalisesta kulusta, joka ei olisi eteenpäin menevä.

Mitä tarkoitat sillä?

Maailma demokratisoituu nopeammin kuin menee siitä poispäin. Se että meidän uutisoinnissamme ei kerrota Nigerian vapaista vaaleista, Indonesian demokratisoituminen viimeisen kymmenen vuoden aikana jne. ei tarkoita sitä, että maailmassa ei edettäisi.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Demokratisoituuko tosiaan? Tosin demokratia sanana on kyllä kovasti väärinkäytetty. Ei se arabikevät ihan kantanut sinne minne toivottiin. Ei tällä pallolla mielestäni ole asiat nyt kovin hyvin.

Käyttäjän Taukovihko kuva
Timo Kilpiäinen Vastaus kommenttiin #17

Kyllä se demokratisoituu.

Kymmenessä vuodessa tätä kehitystä on tapahtunut eniten Aasiassa ja Saharan eteläpuolisessa Afrikassa. Muutaman viime vuoden aikana taas Euroopassa on tapahtunut jopa taantumista, mutta tämähän on itse asiassa juurikin niiden valtaan nousseiden nationalistien aikaansaannosta.

Tilastot sanoo, että maailma on parempi kuin ennen. Sinulla on mielipiteeseesi silti oikeus.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko Vastaus kommenttiin #26

Niin, sinullakin on oikeus olla oikeassa. Mutta en minä kehtaisi eurooppalaisia nationalisteja kaikesta syyttää.

Käyttäjän Taukovihko kuva
Timo Kilpiäinen Vastaus kommenttiin #28

En minä kaikesta syytäkään.

Syytän siitä, että heillä ei ole tarjota mitään sellaista, josta seuraisi hyvinvointia Suomessa tai maailmassa. Heidän tapansa toimia loisi vain vähemmän vaurautta jaettavaksi ja vähemmän mahdollisuuksia ihmisille.

Heidän tapansa ja asiansa, joihin he pyrkivät eivät ole hyviä.

Siitä minä heitä syytän.

Ja siitä, etteivät kykene debattiin vaan käytän tässä kohtaa hienoa vertausta, jonka kuulin joskus. Se on pulun kanssa shakin pelaaminen.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko Vastaus kommenttiin #33

Nyt kun näitä hävittyjä vaaleja on isojakin, Trump ja Brexit, niin onko se debattikyvyn puute vain noissa "voittajissa"?

Ja kun olet hyvien puolella pahoja vastaan, niin ovatko nyt pahat voimat saaneet ylivallan?

Käyttäjän Taukovihko kuva
Timo Kilpiäinen Vastaus kommenttiin #40

En minä ole minkään mystisten hyvien puolella.

Minä kannatan niitä asioita, jotka listasin tossa.

Ne on tuottanut maailmaan hemmetisti hyvinvointia, mitattavasti, nähtävästi, selkeästi.

Nationalismi tai vaikkapa sosialismi eivät sitä ole tehneet.

Ei tässä ole mitään yhtä hyvää ja yhtä pahaa. Tässä on paljon enemmän nyansseja.

Demokraatit mokasi vaalit Jenkeissä ihan itse. Jos Clinton menetti seittemän miljoonaa ääntä Obamaan verrattuna ja hävisi vaa'ankieliosavaltioissa yhteensä vain muutamalla sadalla tuhannella niin ei tässä mikään ihmeellinen valkoinen nationalismi niitä vaaleja voittanut. Demokraatit ihan itse ne hävisi.

Brexitistä en tiedä tarpeeksi osatakseni sitä analysoida sen enempää. Se että minua kyseinen asia harmittaa ei tarkoita millään tasolla, että se olisi huono tai hyvä asia. Toistaiseksi näyttää siltä, että ei se ainakaan tule Briteille vaurautta lisäämään.

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Jos ei ole muuta kuin sosiaalisessa tyhjiössä lilluvat äänestäjät, sinun vastuusi ei ole minkäänlainen. Mutta nyt on tässä parit vaalit menneet, joissa ollaan odotettu yhtä, ja saatu jotain muuta. Silloin on pakostikin jotakin pielessä. Jos haluaa ajatella, että vika on siinä, että ihmiset ovat niin typeriä, se ei jätä paljon ratkaisuja. Typeryyteen ei ole yksioikoista parannusta. Minusta nämä vaalitulokset kertovat siitä, että nykymeno ei maita ja että mitä tahansa muutosta pidetään pikkuhiljaa parempana kuin nykytilannetta. Se on aika rankkaa settiä se, sillä niin on ennenkin valtaan päässyt sellaisia ukkoja, että oksat pois. Siihen ei ole ratkaisuna kovemmat otteet, tarkempi kontrolli ja tiukemmat lait, mutta rehellistä vuorovaikutusta saattaisi kokeilla.

"Mikä on tähän mennessä ollut minun vastuuni maailmassa, jossa puhut jonkinlaisesta moraalisesta kulusta, joka ei olisi eteenpäin menevä."

Kiitos kun kysyit. Halusin vastata juuri tuohon. Melkein petyin, ettet kysykään. Ajatus on Hedgesiltä. Ajatus perustuu siihen, että teknologisen lineaarisen kehityksen ja moraalisen oikean kanssa vedetään yhdysmerkit.

Moraalisella taantumisen mahdollisuudella tarkoitan vaikkapa etäisyyttä. Tappaminen on väärin, mutta miten käy resistenssille, kun etäisyys kasvaa teknologian myötä? On psykologisesti aivan eri asia tappaa ihminen, joka on sinun silmiesi edessä, kuin ihminen, joka on monen tuhannen kilometrin päässä.

Hedges mainitsi myös sen, että lukutaidottomuus lisääntyy, koska netti on visuaalinen. Kuten äskettäisestä presidenttikisassakin on huomattavissa, jos ei paremmin tietäisi, voisi kuvitella, että kyseessä oli yläasteen oppilaskunnan puheenjohtajakisa.

Kun riisumme välineet ja vaatteet, olemmeko me ihmiskunnan historiassa moraalisesti tai muutenkaan ylivertaisia menneisiin ihmisiin? Olemmeko lukutaitoisempia, vahvempia, älykkäämpiä ja henkisesti tasapainoisempia? Osaammeko enemmän asioita? Se on selvää, että olemme vähemmän alttiita kuolemaan lapsina, eivätkä kulkutaudit vaivaa - mutta sekin on välineellistä, se ei ole meidän terveyttämme.

Minusta käymme alati hauraammiksi, impulsiivisemmiksi, narsistisemmiksi, tyhmemmiksi ja moraalittomammiksi.

Siihen voi argumentoida vastaan monellakin tapaa, mutta maailma ei automaattisesti muutu paremmaksi paikaksi kulttuurin muutoksen ja teknologisen kehityksen myötä, sillä ihminen junnaa perässä liskoaivoineen.

Käyttäjän Taukovihko kuva
Timo Kilpiäinen Vastaus kommenttiin #56

Me ollaan erilaisessa tilanteessa historiaan verrattuna.

Me ollaan yksilöllisemmässä ja vapaammassa ja tiedonsaanniltaan täysin uudenlaisessa tilanteessa. Iso osa meidän sukupolvesta ei ole vielä siihen maailmaan sopeutunut. Tulevat sukupolvet todennäköisesti tulevat sopeutumaan.

Ihminen ei ole todennäköisesti sen moraalittomampi tai korkeampi moraaliltaan kuin ennenkään. Yhteiskunnat sen sijaan ovat muuttuneet.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

EVVK :)

Mulle kelpaa kaiiki, nationalismi, suvakkius, lipelaarius, ihan mikä vaan.

Tapelkaa ni saatte tupakkaa

Mä otan poparit esiin. :)

Tää aikakausi on viihdyttävää, mukavaa meininkiä.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Ihan pikkuriikkisellä viululla vinguttaisin hiljaa synkkää kappaletta nimeltä 'Kuudes sukupuuttoaalto'. Sen rinnalla jotkut nuorten miesten syrjäytymisongelmat ovat ihan FWP.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Joo, tulossa se varmasti on. Mutta kyllä tästä arjesta voidaan vielä jonkin aikaa huolta kantaa. Ja olisi syytäkin kantaa. Jos leikitään että eletään hyvinvointivaltiossa.

Käyttäjän Taukovihko kuva
Timo Kilpiäinen

Mä myös itsekkäästi mietin omia lapsiani ja heidän First World Problemseja. Sen verran myönnän virheellistä inhimillisyyttä

Pekka Pylkkönen

Erittäin hyvä kirjoitus vaikka ehkä hiukan tahallisen yksipuolinen. Toisaalta tuota näkökulmaa tuodaan surullisen harvoin esiin yhtä painokkaasti.

Sanoisin kuitenkin että nationalismilla ja protektionismilla on paikkansa länsimaiden teollistumisessa ja vaurastumisessa. Teollisuudesta rakennettiin vahva lähes orjuuteen verrattavissa olevissa olosuhteissa hyvin protektionistisissa länsimaissa 1800-1900 luvuilla. Tuo ylivertainen teollisuus valtasi maailmankaupan vapautuessa markkinat totaalisesti. Pikkuhiljaa lisääntynyt kilpailu on lyönyt korville valtion interventioihin sopeutunutta teollisuutta.

Ihmiskunnalla ei ole tulevaisuutta jos heimoluonne ei rupea häviämään. Jonain kauniina päivänä tilastollisen fluktuaation vuoksikin jonkun ydinasevallan johtoon pääsee joukko Osama Bin-Hitlereitä ja se on sitten siinä.

---

Olipas yllättävän älykäs oivallus Soinilta.

Käyttäjän Taukovihko kuva
Timo Kilpiäinen

Nationalismi ja protektionismi toimivatkin teollisuuden alkuaikoina. Se on erittäinkin totta.

Muutenniin oikeinkin hyviä pointteja.

Käyttäjän mikkokangasoja kuva
Mikko Kangasoja

Artikkelisi, siirtolapuutarhasi, on niin täynnä olkiukkoja, ettei aurinko pääse kasvattamaan vihreiden ajatustesi ituja täysi-ikäisiksi.

Mitä nationalismiin tulee, Turun Sanomissa sitä käsiteltiin paljon syvällisemmin ja tasapuolisemmin kuin sinä nyt. Valitettavasti se on hintamuurin takana:
http://www.ts.fi/mielipiteet/aliot/2982060/Nationa...

Se artikkeli opettaisi sinulle paljon. Käypäs kirjastossa.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Itse olen niin karkean oppimaton valkoinen heteromies, etten täysin ymmärtänyt blogistin nationalismi on bääd sanomaa.

Mutta myönnän tämän toki omaksi rajallisuudekseni.

Käyttäjän Taukovihko kuva
Timo Kilpiäinen

Siitä vaan perustelemaan.

Nationalistit mielellään huutelee netistä opittuja argumenttivirheitä, mutta kykenevyys oikeaan debattiin on lähellä nollaa.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Ja vaikka "te" osaatte, niin siitä huolimatta "Hei! Juuri sinä, joka olet hävinnyt jo vaikka kuinka monet vaalit putkeen."

Apropoo, uudelleentwiittasit sen ihan fiksun mielipiteen twitterissä joku aika sitten. Että ei enää huoli demonisoida vaan rakentaa jotain, mutta kirjoituksessasi ei ole siitä ajatuksesta jälkeäkään.

Käyttäjän Taukovihko kuva
Timo Kilpiäinen Vastaus kommenttiin #38

Itse asiassa se demonisointi ei ollut pelkästään se kommentin pointti.

Se oli itse asiassa se, että juuri ne jotka uskovat esimerkiksi näihin asioihin, tulisi saada mukaan politiikkaan. Pitäisi saada aktivoitua niitä vastavoimia sille valheelliselle populismille, joka saa voittoja vain huutamalla kovaa.

Olen täysin valmis argumentoimaan kenen tahansa nationalistin kanssa siitä, miten he meinaisivat oikeasti saada vaurautta aikaiseksi. He eivät tähän debattiin lähde, koska heillä ei siihen ole mitään.

"Me" ollaan annettu debatti tälle huutelulle eikä olla osattu kertoa faktoja. Me ollaan juututtu siihen, että me syytetään niitä ihmisiä, eikä heidän politiikkaansa. Me ollaan unohdettu kertoa tarinaa faktojen ohessa.

Nämä mystiset "Me" Ollaan itse asiassa debatoitu ihan paskasti viimeisen kymmenen vuotta. Me ollaan pelattu sitä shakkia pulujen kanssa.

Siihen pitää saada muutos ja siinä kohtaa pitää myös sanoa, että esimerkiksi nationalistien politiikka on tyhjää ja huonoa. Se on täysin onttoa roskaa.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko Vastaus kommenttiin #42

Itse olen tuon vaurauden luomisen suhteen tosi varovainen. Pitäisikö sitä lisää luoda? Älypuhelin jokaiselle? Jääkaappi jokaiselle? jne.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #38

Liberalismia on ollut niin kauan että me kaikki ollaan sen vaikutusalueella. Siinä mielessä voi sanoa että sinäkin Mikko olet hävinnyt parit vaalit. Jopa voi sanoa että juuri kansallismieliset sitä hyödyntävät kaataakseen sen. Siksi kansallismielisillä ekana tulee ikävä uudessa uljaassa trimpavaarassa. Me muut ollaan varauduttu kantamaan ihanteita sisällämme ja kuljettamaan niitä salakuljetustavarana eteenpäin.

Niko Sillanpää

Otan kapitalismin, markkinatalouden, tavaran ja pääoman vapaan liikkumisen ja ne kansalaisvapaudet, jotka ovat tässä vertaisten sopimuspiirissä, hyvä Timo!

Mutta sori Timo, tulonsiirtomaailmastasi ja "sorrettujen" identiteettipolitiikastasi ei ole valmis maksamaan vastikkeetta yhtään mitään. En rahassa, en vallassa, en hyvinvoinnissa, en yhtään missään, jolla on minulle jotain arvoa. Eikä näemmä ole valmis aika moni muukaan. Tough luck!

Käyttäjän Taukovihko kuva
Timo Kilpiäinen

Aika moni myös on.

Mutta tässä ollaan sitten politiikan ytimessä.

Risto Laine

Täällä radio Jerevan.

Meiltä on kysytty: Mitä eroa on kapitalistisella sadulla ja sosialistisella sadulla?

Me vastaamme: Kapitalistinen satu alkaa "Olipa kerran". Sosialistinen satu alkaa "Kerran tulee olemaan."

Niko Sillanpää

"Aika moni myös on."

Timo, sinun kannattaa tässä ymmärtää "aika monen" neuvotteluasema:

1) "aika moni" vaatii minulta ja monelta muulta jotain
2) minä ja moni muu ei vaadi tai tarvitse "aika monelta" yhtään mitään
3) "aika monen" vastikkeeksi tarjoama moraaliane on minulle ja monelle muulle täysin arvoton
4) "aika monen" moraalinen hedonia on minulle ja monelle muulle täysin arvotonta

Kannattaa miettiä, mitä voi vaatia ja millä perusteella ilman, että yhteiskuntasopimuksemme menee rikki.

Käyttäjän Taukovihko kuva
Timo Kilpiäinen Vastaus kommenttiin #66

Siinä kohtaa kun ei halua osallistua johonkin valtion toimintaan tai rahoitukseen niin asiaan voi pyrkiä vaikuttamaan ihan niin paljon kuin haluaa lain puitteissa.

Mystinen sinä ja mystiset monet muut ei tarvitse aika monelta varmastikaan yhtään mystistä mitään. Silti varmasti "moni muu" ottaa mielellään peruskoulut, toimivan infran jne. Ei tarvi, mutta nauttii niistä silti.

Kolmosen ja nelosen kohdalla pätee oikeastaan ihan sama kuin ekan kohdan.

Aika paljon enemmänkin voisi vaatia myös niiltä "monilta muilta" ilman, että meillä oikeasti olisi mitään vaaraa mennä rikki. Kyllä sen sanan itsekkyys saa sanoa ääneenkin ei se ole mikään rikos.

Jukka Nieminen

Hmm... tätä blogia kun lukee niin mieleen tulee väistämättä Fukiyaman talousfilosofinen utopia Historian loppu. Kirja joka ylisti markkinaliberalismia eli globalisaatiota inflaatiokierteeseen tukehtuneen keynesiläisyyden sijasta. Se oli silloin se.

Nykyinen globalisaation aate on tullut tiensä päähän. Se kulkee finanssikriisistä toiseen, köyhdyttäen kokonaisia mantereita ja liikutellen ihmisvirtoja, pitäen "hyödyttömät" väkimassat toimeentulon rajamailla. Tähän voi lsätä myös kolonialismin paluun kehitysmaissa etc. Lyhyesti sanoen aikakausi on tullut tiensä päähän.

Kukaan ei tiedä mitä seuraavaksi, mutta sikäli erinomainen, joskin raskas Zombitalous ennustaa oikeistopopulismin nousun joka varmaan luo jonkinlaisen uus-keynesiläisyyden? Tämä on asia johon vihreidenkin on varauduttava vaikka muuten ovatkin pussailleet markkinaliberalismin kanssa.

Käyttäjän Taukovihko kuva
Timo Kilpiäinen

Kerrohan, mikä kokonainen manner on köyhtynyt?

Ihmisvirtojen liikkumiseen on aika pitkälti muut syyt kuin markkinatalous. Globalisaation syyttäminen tästä on vain ja ainoastaan virheellistä.

Jukka Nieminen

Ihmisvirtojen liikkumiseen on aika pitkälti muut syyt kuin markkinatalous"

No minä näen sen asian niin että markiinatalouden vuoksi kehitysmaiden ihmisten toimeentulokysymykset ajaa ne liikkeelle. Ihmekös tuo kun suurmaanomistajat ja yhtiöt omistaa kaiken ja tavallinen ihminen tahtomattaan joutuu sekaantumaan järjestäytyneeseen rikollisuuteen - tai olemaan sen armoilla.

Markkinaliberaaliin maliinn kuuluu että nämä siirtolais- ja pakolaismassat ovat enemmän kuin tervetulleita. Usein mukana tulee se järjestäytynyt rikollisuuskin. Yhtä kaikki, tämä työvoimareservi polkee palkkakehitystä, pitää työttömyysprosentit korkeina ja estää työväestöä järjestäytymistä. Jolloin yleensä seuraa se vastamuutto kun parempikoulutetut ihmiset vuorostaan muuttavat sinne jossa toimeentulomahdollisuuksia vielä on.
On myös markkinaliberaalinen idea että samanaikaisesti sosiaalimenoja leikataan ja minimipalkkoja lasketaan, tämä asia ei ole suinkaan Sipilän omaa ajattelua vaan vallitseva näkökanta tässä talousmallissa.

Jokainen joka edustaa ns tavallista työväenluokkaista ihmistä kääntyy varmasti oikeistopopulismin puoleen tämän ihmekertomuksen sijasta joka ei huomioi kun ne muutamat harvat jotka osaavat rahaa takoa.

Käyttäjän Taukovihko kuva
Timo Kilpiäinen Vastaus kommenttiin #52

Sinä voit nähdä sen niin, mutta ne eivät ole suurimmalla osalla ne syyt.

Syyt ovat erilaiset konfliktit ja tällä hetkellä esimerkiksi maan elinkelvottomaksi muuttuminen erilaisten globaalien tai paikallisten ilmastollisten katastrofien vuoksi.

Tai otetaan vaikkapa Ghana, joka tuhlasi valtavia määriä valtion rahaa megaprojekteihin, jotka eivät tuottaneet lopulta mitään hyötyä. Tämä ei ollut markkinaehtoista toimintaa.

Suurimmassa osassa maailmaa, jossa on sellaista köyhyyttä, joka ajaa ihmisiä liikkeelle ei ole koskaan ollut oikeaa vapaata markkintaloutta.

Jukka Nieminen Vastaus kommenttiin #58

Sinä voit nähdä sen niin, mutta ne eivät ole suurimmalla osalla ne syyt."

Ne ovat nimenomaan ne syyt. Olisin tästä jaanannut jo aiemminkin mutta tuli tuossa välissä waking dead joka on ns must. Harvahan ymmärtää että sarja käsittelee symbolisella tasolla alati pienenevää keskiluokkaa joka voi yhdellä puraisulla muuttua alaluokaksi.

Varsinaisesti kehitysmaiden ongelmat eivät liity millään muotoa ympäristökatastrofiin vaan köyhyyteen. Ruokaahan tuotetaan niin että joka neljäs ruokakilo menee suoraan kaatopaikalle. Köyhyys luonnollisesti rasittaa myös ympäristöä ym ja sen näkee kyllä länsimaissakin.

Ilmastosta voidaan olla montaa mieltä mutta käytännössä taannoinen ilmastovouhotus oli markkinaliberalistinen lobbaustemppu teollisen kapasiteetin siirtämiseksi kiinaan ja muihin halpatyövoimamaihin. Luonnollisesti länsimainen työväenluokka putosi tyhjän päälle ja ryhtyi alaluokaksi.

Näitä epäkohtia voi tietenkin luetella mutta suuressa mitassa sodanjälkeinen keynesiläisyys oli jo nixonin aikaan rasite. 80-luvun alussa alkanut markkinaliberalismi koki kultakautensa 90luvulla (ilmeisesti venäjän ryöstön ansiosta) mutta 2000-luvulla siitä on jo tullut rasite ja on auringonlaskuvaiheessaan. Ilmeisesti aikakausi tulee loppumaan tulevaan DB pankin romahdukseen... ?

Se on selvää että länsimaat ryhytyvät etenevässä määrin tukemaan etelän hirmuhallintoja ja arabikeväitä riistääkseen niitä alati kasvavalla intensiteetillä ja ylläpitääkseen omaa hegemoniaansa. Se kuuluu tämän järjestelmän loppusilauksiin.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

En edelleenkään ymmärrä, että miksi ihmisiä pitää haukkua liberaaleiksi, oikeistoiksi, vasemmistoiksi tai miksikään muuksikaan?

Minusta on tärkeää se, että puolue itse pitää omia ajatuksiaan hyvinä ja jos se saavuttaa muiden äänestäjille paremman vaihtoehdon. Viime eduskuntavaaleissa kaikkein liberaalein olivat Piraattipuolue selvästi ja millään puolueilla ei ollut mahdollisuutta saavuttaa etumatkaa pienemmäksi.

Mutta en ymmärrä siltikään, että miten liberaalius muka meihin vaikuttaisi muuta kuin mitä puolue esittää ohjelmissaan.

Mitä vihreät ovat esittäneet ja millä tavalla? Jos esitätte, että perustulo oli teidän, se oli teidän naftaliinissa ja se piti kiireesti ottaa esille, kun Piraatit otti asian esille.

Käyttäjän Taukovihko kuva
Timo Kilpiäinen

Ei ne ole haukkumasanoja, mutta politiikkaa tehdessä leimat ovat hyvä tapa yleistää asioita, koska jokaista erillistä asiaa ei aina ehdi kirjoittaa auki.

Minä olen sosiaaliliberaali.

Minä olen sekulaari humanisti.

Ne leimat minuun voi laittaa eikä ne ole mitään haukkumasanoja.

Mitä tulee piraatteihin niin ovat aivan ylivertaisia liberaaliudessaan. Siitä en missään tapauksessa olisi eri mieltä. Siksi eivät olekaan meikäläiselle hyvä, koska pienessä skaalassa uskon myös valtion tuottamaan sosiaaliseen hyvinvointiin ja sen palveluihin.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Ei kelpaa selitykseksi. Pitää ymmärtää se yksinkertainen asia, ihmiset ovat kyllästyneet nykyiseen politiikan ilmapiiriin. Tämä uskoakseni johti kansan kahtiajakoon Amerikassa. Minä olen jo pitkään ihmetellyt sitä, että miksi amerikkalaiset serkkuni ja sukulaiset ovat opiskelleet Suomea ja yhdellä heistä on jo kaksoiskansalaisuus Suomeen valmiiksi otettuna.

Käyttäjän Taukovihko kuva
Timo Kilpiäinen

Mihin kahtiajakoon? Demokraatteihin ja republikaaneihin?

Trump sai vähemmän ääniä kuin edelliset muut republikaaniehdokkaat. Häntä eivät äänestäneet edes kaikki normaalisti republikaaneja äänestävät. Clinton taas sai enemmän ääniä kuin kukaan muu ehdokas ikinä Obamaa lukuunottamatta, mutta mokasi silti koska menetti yli seitsemän miljoonaa ääntä Obamaan verrattuna.

Mikä kahtiajako? Valkoiset ja muut? Miehet ja naiset? Mikä?

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Höpönlöpöä puhut, miksi pitää väkisin ottaa vain kahta? Eikö voi olla kolmatta tai kahdeksaa? Minä en luota yhteenkään istuviin puolueisiin. Eikö se riitä ja annat minun olla rauhassa valikoimassa?

Se siinä typeryyden politiikassa on ongelma.

Käyttäjän Taukovihko kuva
Timo Kilpiäinen

Sinä sanoit, että Amerikassa kansa on jakautunut kahtia. En siis ihan ymmärrä, miten oma kysymykseni siihen liittyen on nyt yhtäkkiä höpönlöpöä.

Marko Parkkola

Sosialismi istuu syvässä vihreissä. Ydinvoimanvastustajat kun ovat/olivat entisiä kommunisteja, niin ei ihme. Kommunismille antinationalistisena voimana nationalismi on kammotus, jota tulee demonisoida joka käänteessä, unohtaen sopivasti Neuvostoliiton kauheudet. Kommunistissa asuu myös syvässä demokratiafobia. Kaikki takaiskut tulee selittää populismilla ja äänestäjien typeryydellä.

Sour music to my ears - kuten eräs brittibändi laulaa.

Käyttäjän Taukovihko kuva
Timo Kilpiäinen

Höhhöh... Vihreät... Kommunisteja... Höhhöh.

Selkeästi kuitenkin aihe kiinnostaa, kun jaksaa kommentoida. Sääli ettei sisälukutaito riitä fiksumpaan.

Toimituksen poiminnat