Taukovihko

Sukupuolitietoisuudesta - Tyhjät tynnyrit kolisee kovimmin

Näin NYT-liitteen otsikon "Opettajien ei enää pian pitäisi puhua tytöistä ja pojista koulussa, pelkästään etunimillä" tänään aamulla noin kello 08.45 ja huokaisin syvään. Huokaisin, koska tiesin, mitä päivän sosiaalisen median virtani tulee olemaan koko tämän päivän.

Ja sitähän se oli, pyhää vihaa, suurta julistusta ja typerää asiaosaamattomuutta yhden retostellun, sensaatiohakuisen, klikkiotsikoidun ja pöljän artikkelin seurauksena. Eikä siinä mitään, jos ei tiedä, niin hyvä jos linkkaa ja kysyy. Hyvä on selvittää asia.

Tähän selvittämiseen ei kuitenkaan suurin osa jaksa vaivautua. Siihen ei vaivautunut perussuomalaisten "Huomatkaa Mut, Mä Olen Tärkeä" -Tynkkynen eikä siihen vaivautunut edes meidän ulkoministerimme, joka ei ole blogannut tai maininnut Aleppoa kertaakaan ulostuloissaan, mutta ehtii toki kirjoittaa virheellisesti monesti morkkaamansa NYT-liitteen artikkelista.

Myös kansanedustaja Timo Heinonen on jo ehtinyt närkästyä asiasta ja kirjoittaa Puheenvuoron blogissansa, että hänelle ainakin tytöt ovat tyttöjä ja pojat poikia. Tämähän on ihan Heinoselle yhä edelleenkin mahdollista niin miehenä, kansanedustajana, ihmisenä ja vaikka opettajanakin.

Väännetään tämä nyt ihan ensimmäiseksi todella selkeään muotoon tämä asia. Kaksi virkettä riittää kertomaan asian ytimen.

1. Kouluissa ei ole nyt eikä tulevaisuudessa kielletty puhumasta tytöistä tai pojista eikä ketään kielletä olemasta tyttö tai poika tai kasvattamasta lastaan tyttönä tai poikana.

2. Kouluissa ja noin muutenkin on hyvä ymmärtää, että maailmassa on sellaisia ihmisiä ja myös lapsia, jotka eivät koe kuuluvansa näihin sukupuolirooleihin.

Siinäpä se. Ensimmäinen lause on ohjeistus siihen, miten kannattaa reagoida kun iltapäivälehdet tai muut lähteet otsikoivat sensaatiohakuisesti. Ota siis selvää ennen kuin suutut.

Toinen lause taas on ihan hyvää perustietämystä jokaiselle. Se että hyväksymme toisenlaiset ihmiset ei tarkoita, ettemme saisi olla itse omia itsejämme.

Käytän nyt esimerkkinä itseäni. Minä olen aika pitkälti cis-heteromies. Minä ymmärrän silti, että kaikki eivät ole kahdessa muotissa. Kutsun silti molempia pieniä poikiani pojiksi. Jos jompikumpi pojistani huomaa joskus ettei olekaan poika niin silloin hän on sitä, miksi itsensä kokee. Se ei tee kummastakaan heistä vähemmän mitään. Minä en ole kieltämässä sinulta mieheyttäsi tai naiseuttasi tai sinun lapsiltasi sukupuolirooleja, jos sinä niihin heidät haluat kasvattaa. Anna mennä.

Koulu instituutiona on kuitenkin sellainen, että kun meidän perusopetuksemme käy läpi yli 95% ikäluokasta niin meillä on muunkinlaisia oppilaita kuin Soinin, Heinosen ja Tynkkysen näkemyksen mukaisia tyttöjä ja poikia. Ja se on ihan hyvä tiedostaa siellä luokassa. Se on ihan hyvä myös käydä läpi siellä kouluissa. Tähän ja vain ja ainoastaan tähän viitataan sukupuolitietoisella tasa-arvosuunnitelmalla ja opetushallituksen julkaisulla.

Se ei ole määräys se opas. Se on opas. Se tasa-arvosuunnitelma taas pitää tehdä, mutta sen ohjeistus ei missään käske toimimaan millään tietyllä tavalla asian suhteen. Normit, joiden mukaan se tulee laatia tulevat laista ei Iltalehden tai NYT-liitteen lööppiotsikoista.

Kahdeksan tuntia sitten se otsikko tuohon ruudulle lävähti. Nyt on nähty kenen tyhjät tynnyrit kolisee kovimmin. Voittajia ovat tällä kertaa kansanedustaja Heinonen, ministeri Soini ja ”Minä minä, Minä Olen täällä” -Tynkkynen. Onnea voittajille.

Saa lukea ja jakaa sekä tämän päivityksen että kaikki siihen liittyvät blogit ja artikkelit.

edit: Lisätty linkit Tynkkysen, Soinin ja Heinosen kirjoituksiin

http://timoheinonen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/224610-minulle…

http://timosoini.fi/2016/10/pojat-on-poikia/

https://sebastiantynkkynen.com/…/tytoille-ja-pojille-ei-tu…/

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

11Suosittele

11 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (106 kommenttia)

Niko Sillanpää

1) Marginaalin on sopeutuminen ylivoimaiseen enemmistöön, ei vähäisessäkään määrin päinvastoin.

2) Peruskoululaisella ei ole mitään järjellistä tarvetta tietää mitään harvinaisista sukupuolen määräytymisen patologioista mitään kuten ei muistakaan harvinaisista patologioista.

3) Biologinen sukupuoli on binäärinen.

4) Imäginäärisellä sukupuolella ei voi olla mitään yhteiskunnallista merkitystä tai seuraamusta rationaalisessa ajattelussa.

5) Sukupuolen -- kuten ei minkään muunkaan perusteella -- ei ole perustetta soveltaa tulosten tasa-arvoa.

6) Kielen manipuloinnin vaatiminen on klassiseen orweliaanisen totalitaarisen ajattelun merkki.

7) Vapaassa, koulutettujen maassa ei tarvita mitään social engineering -toimintaa. En katso, että millään taholla on edes kompetenssia sellaiseen, vielä vähemmän perusteita.

Niko Sillanpää

Ja orwelliaanisesta näyttää puuttuvan yksi 'l', mobiililaiteella kirjoitin koiraa ulkoilutettaessa.

Kuvitteellinen vs. todellinen, kokemuksellinen vs. havaittavissa oleva, tiedollisesti vähempiarvoinen vs. tiedollisesti arvokkaampi.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #6

Yleensä en puutu typoihin, mutta tämä oli tarpeeksi häuskä....

Seitsemän kohdan väitteitäsi pidän joiltain osin tarpeettoman yksioikoisina yleistyksinä, jotka jättävät huomioimatta yksilötasolla ilmentyvän vaihtelun - esimerkiksi biologisesta näkökulmasta sukupuoli ei ole kuin yleistetyssä määrässä binäärisesti jaottuva.

Myös transihmisyyden patologisointia voi pitää jopa pahantahtoisuutena...

Niko Sillanpää Vastaus kommenttiin #11

Biologinen sukupuoli on binäärinen, ulkopuolella on vain sairauden tiloja noin diagnoosiluokituksenkin puitteissa.

Kuvitteellinen, kokemuksellinen sukupuoli on sitten eri asia, siinä on vain mielikuvitus rajana, mutta asialla ei voi olla mitään seurausta yhteiskunnan järjestymisen suhteen, kuten ei muullakaan kuvittelulla.

Verorahoitteisen kirurgisen intervention indikaatiot ovat määritelmällisesti patologioita; Fysiologista tilaa ei julkisella puolella leikata.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #14

Tokihan kaikki lääketieteelliset toimenpiteet tuleekin perustella diagnostisilla kriteereillä mm. potilaan ja toimeenpiteestä huolehtivan terveydenhoitoyksikön henkilökunnan oikeusturvien takia.

Transidentiteetistä ollaan kuitenkin jo lääketieteen saralla sen verran tietoisia, että diagnostiikka ei enää luokittele transidentiteettiä itsenäiseksi, hoitoa tarvitsevaksi, sairaudeksi vaan ainoastaan transihmisen oman kertomansa mukaisesti tämän tuntemaa sukupuoliristiriitaa ryhdytään suomalaisessa terveydenhuollossa hoitamaan kuhunkin tapaukseen soveltuvin menetelmin.

"Biologinen sukupuoli on binäärinen, ulkopuolella on vain sairauden tiloja noin diagnoosiluokituksenkin puitteissa."

Transidentiteetillä juurikin on biologinen perusta.

"Kuvitteellinen, kokemuksellinen sukupuoli on sitten eri asia, siinä on vain mielikuvitus rajana, mutta asialla ei voi olla mitään seurausta yhteiskunnan järjestymisen suhteen, kuten ei muullakaan kuvittelulla."

Joo, ilman kuvittelua ei olisi ollenkaan yhteiskuntia.

Niko Sillanpää Vastaus kommenttiin #17

Esim. bipolaarihäiriöllä ja kaikilla somaattisilla häiriöillä on biologinen perusta, mitä sitten? Asialla ei ole tekemistä biologisen sukupuolen binäärisyyden kanssa.

Eiköhän jo valistus näyttänyt, että yhteiskuntaa ei kannata järjestää kuvitteellisten rakenteiden varaan (esim. uskonto ja muut yliluonnolliset asiat).

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #19

Viime kädessä ja lähtökohtaisesti sen kuvittelunkin voi niin halutessa aina johtaa biologisiin tekijöihinsä yksittäisiä synapseja myöten (ihminen on ihminen vain biologisena olentona), mutta joka tapauksessa lääketieteessä tai terveydenhuollossa transsukupuolisuutta ja yleisemmin transidentiteettiä ei pidetä itsenäisenä sairautenaan edes siitä huolimatta, että transsukupuolisuus on edelleen virheellisesti luokiteltu ICD-tautiluokitusjärjestelmässä F-kategoriaan...

Sitä paitsi puhdas toiseen sukupuoleen samaistuminen (transvetismi) on jo aikoja sitten poistettu ko. tautiluokituksesta.

Niko Sillanpää Vastaus kommenttiin #27

Kyse ei ole siitä, mikä on biologista, vaan mikä on terveyttä/normaalivarianssia ja mikä sairauden tila, mikä on fysiologista ja mikä patologista.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #28

Kyllä, olen samaa mieltä.

Suomalaisessa terveydenhuollossa transidentiteettiä ei pidetä sairauden tilana, joten transsukupuolisuutta ja muunsukupuolisuutta on syytä käsitellä muuallakin yhteiskunnassa (peruskouluissa vieläpä lakiin perustuvana velvollisuutena) sukupuolen moninaisuuden ilmentyminä...

Käyttäjän Taukovihko kuva
Timo Kilpiäinen Vastaus kommenttiin #14

"Kuvitteellinen, kokemuksellinen sukupuoli on sitten eri asia, siinä on vain mielikuvitus rajana, mutta asialla ei voi olla mitään seurausta yhteiskunnan järjestymisen suhteen, kuten ei muullakaan kuvittelulla."

Ja silti on olemassa täysin sivistyneitä yhteiskuntia, joissa tämä asia tiedostetaan ja se mahdollistetaan vaikkapa henkilöllisyyttä tunnistettaessa.

Mutta mitenkään sitä ei vaan voi. Ei voi olla näin.

Niko Sillanpää Vastaus kommenttiin #18

Maailmassa on teokratioitakin ja monenlaista muuta höpsähtänyttä ideologista viritelmää.

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #18

Me voisimme ottaa harppauksen eteenpäin ja todeta että valtiota ei kiinnosta vähääkään mikä kenenkin sukupuoli on, genotyypiltä, fenotyypiltä tai psyykkisesti koettuna. Lähinnä lääkäriä voi kiinnostaa että meneekö toveri gynegologille vai ei ja silloin lienee selvintä että mikäli potilas ei ole varma mitä sukupuolta edustaa, hän ottaa pöksyt pois ja antaa lääkärin kurkata. Mikäli homma jää tämänkin jälkeen epäselväksi, ruvetaan geenitesteihin.

Vasenkätisyys ei ole sukupuoli. Vielä. Mutta koska se on kuitenkin tulossa jossakin kohtaa sukupuoli-identiteetiksi, nyt on aika poistaa sukupuolikäsitteet laista jotta asialla ei tarvitse vaivata poliittista järjestelmää jonka suorituskyky on yleensäkin aika heikko.

Koululaiselle on aivan turha selostaa muista sukupuolista mitään koska se ei sitä kuitenkaan tule käsittämään. Parempi vain sanoa että toiset ovat toisenlaisia ja ketään ei kiusata siitä toisenlaisuudesta, oli se sitten mitä hyvänsä. Vaikka vasenkätisyyttä.

Käyttäjän Taukovihko kuva
Timo Kilpiäinen Vastaus kommenttiin #43

Itse asiassa tuossa oli ihan hyvä ajatus siitä, että sukupuolen ei tarvitsisi kuulua valtiolle pätkääkään.

Mitä hyötyä siitä valtiolle ylipäänsä on?

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #49

Ei siitä ole mitään hyötyä. Ja kun laista poistetaan maininnat sukupuolesta, se muuttuu ainakin kerta heitolla varmasti tasa-arvoiseksi. Sen jälkeen kyse on enää ihmisten suhtautumisesta erilaisuuteen.

Mainintojen poistamisen luulisi käyvän kaikille leireille varsin hyvin. Valtio "ei myönny" "radikaaleihin" sukupuoliteorioihin mutta ei myöskään "halveksi" niitä jotka kokevat itsensä jonain muuna kuin valtavirtana.

Erilaista saa pitää inhottavana, outona, friikkinä - ihan minä huvittaa - mutta sen verran suvaitsevaisuutta sopii vaatia jokaiselta että antaa toisen elää omaa elämäänsä siten kuin hänestä hyvältä tuntuu. Ja toisaalta taas marginaalissa tarvitaan myös vähän kykyä asettua toisen asemaan; minulla ei ole mitään käsitystä mitä joku voi tarkoittaa sanomalla olevansa esimerkiksi muunsukupuolinen vaikka olen kokeillut itseäni asian suhteen sivistää.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu Vastaus kommenttiin #14
Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

Lääkäri Sillanpää juttelee:

"2) Peruskoululaisella ei ole mitään järjellistä tarvetta tietää mitään harvinaisista sukupuolen määräytymisen patologioista mitään kuten ei muistakaan harvinaisista patologioista."

Ei tullut sitten lekurilla mieleen, että peruskoululaisella itsellään voi olla "harvinaisia sukupuolen määräytymisen patologioita"?

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Mulle on ihan sama, merkityksetön, älytön ja vähäpätöinen asia kokonaisuudessaan.

Blogistilta kysyisin ihan mielenkiinnosta, että onko tietoa paljonko Suomessa on ihmisiä ja varsinkin lapsia, jota eivät tiedä ovatko tyttöjä vai poikia.

Eli miten suurta osaa väestöstä tämä koskee, onko asiaa selvitetty. Onko 10, 100, 1000, vai 10000 vai vielä enemmän.

Onko asiaa tutkittu, vai mennäänkö nyt vaan pinnalla olevan buumin mukaan.

Minua ei tämä asia kosketa, eikä herätä tunteita, ihan vaan mielenkiinto heräsi, että kuinka suuren vähemmistön asioista nyt on kyse.

Ja kun on noin hienoa kieltä opettajalla, niin mikä on cis-hetero, en jaksa googlettaa, ja kun minä en näitä välimuotoja ymmärrä, ymmärrän vaan homon ja heteron eron. :)

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Tärkeää ei ole suuri enemmistö, vaan pienenpieni vähemmistö.
Kulturmarxismus - ein Schritt vorwärts!

Käyttäjän Taukovihko kuva
Timo Kilpiäinen

Kulttuurimarxismi on argumenttina suurinpiirtein yhtä validi kuin matematiikan alkuopetuksessa laittaa kokonaisluvut suuruusjärjestykseen 1-2-5-8-112-x-e-9-10

Jotta se siitä.

Niko Sillanpää

Määrillä tai muullakaan empirialla ei ole väliä, tämä oli tilattu (EU:n kautta) yhteiskuntatieteiden progressiivisiltä toimijoilta, vain ideologia merkitsee.

Käyttäjän Taukovihko kuva
Timo Kilpiäinen

Tutkimustakin on varmasti tehty, käsittääkseni (ja nyt tämä on puhtaasti omaa muistipuhettani tai jopa mutua) puhutaan alle prosentin luvuista muunsukupuolisissa.

Cis-hetero taas tarkoittaa, että olen mies, joka syntyi mieheksi ja tykkään naisista. Eli se kaikista yleisin miestyyppi.

Käyttäjän vivelu kuva
Ville Lukka

Kannattaa lukea se NYTin artikkeli vielä kerran, tai edes skimmata se hätäisesti. Siellä ei puhuta mitään seksuaalisuuksista, vaan sukupuolisuudesta. Ihan eri asia. Ja sukupuolisuusasiat koskettaa meitä kaikkia, se ei ole mikään vähemmistöjuttu.

NYTin yksi pointtihan oli se, että jos lakataan sukupuolen (esim. tyttö tai poika) mukaan luokittelemasta ja hokemasta paikoissa joissa sillä ei ole väliä, niin silloin se sukupuolisuus ei saa jotain stereotypisiä piirteitä eikä leimautumista. Esim. Vältetään leimaamasta joitakin töitä naisten tai miesten töiksi. Esimerkiksi "sinä tyttö nyt pyyhit pölyt kun sinä poika siirrät tuoleja", tai jotain muuta skeidaa, mikä ei liity sukupuleen mitenkään.

Hommahan menee kyllä hankalaksi, jos pitää esim. järjestäytyä kahteen riviin. Ihmisen visuaalinen tunnistaminen sukupuolen mukaan on ihmisaivoissa erittäin syvällä ja voimakas. Kun taas esim. pituuden tai silmien väriin järjestäytyminen on paljon hitaampaa. Nimen mukaan vähän nopeampaa, varsinkin jo sitä on jo harjoiteltu samalla porukalla.

Niko Sillanpää

Lukka, luin paitsi HS:n jutun niin opetushallituksen ohjeistuksen. Nykytilassa ei ole olemassa mitään ongelmaksi katsottavaa eikä siten korjattavaa. If it is not broken, don't fix it.

Käyttäjän Juha-PekkaVaarala kuva
Juha-Pekka Vaarala Vastaus kommenttiin #21

No onhan siinä ongelmia, jotka on korjattavaa, muuten ei näitä keskusteluja käytäisi.

Niko Sillanpää Vastaus kommenttiin #25

Toden totta, Vaarala. Ongelma on tässä pöhkö ideologinen agenda, ei mikään todellinen yhteiskunnallinen epäkohta.

Käyttäjän Taukovihko kuva
Timo Kilpiäinen Vastaus kommenttiin #21

If it's not broken, don't fix it on muuten helvetin huono ohje yhteisöille, ihmisille, yrityksille tai valtioille.

Niko Sillanpää Vastaus kommenttiin #30

Oliko sinulla jokin muutoksen itseisarvoisuutta korostavaa konsulttijargonia parempi peruste näkemyksellesi?

Käyttäjän Taukovihko kuva
Timo Kilpiäinen Vastaus kommenttiin #31

Kyllä.

Käytännön esimerkkinä paras on Nokia, joka kuvitteli tekemällä parhaita mahdollisia älyttömiä puhelimia olevansa maailman paras. Kännyköissä ei ollut mitään vikaa. Ne olivat loistavia, mutta ei oltu valmiita uudistumaan.

Sama meininki on itse asiassa Suomessa koko ajan. Ei saa uusiutua. On jo toimivat työmarkkinat ym.

Menneestä ajasta, mustien äänioikeus, naisten äänioikeus, avioero, kaikki ne ovat olleet kiellettyjä ja enemmistön hyväksymiä. Ei asiat olleet rikki, mutta silti ne korjattiin.

Niko Sillanpää Vastaus kommenttiin #33

Kohtuullisen kummallista syyttää sellaista firmaa, jonka vuotuinen t&k-panostus oli kymmennumeroinen euromäärä ja joka mm. keksi koko smartphone-konseptin kehitysvastaisuudesta. Pikemminkin kehitettiin liikaa ja vääriä asioita.

Suomen työmarkkinoiden jäykkyydestä on jauhanut vuosia kaikki muut paitsi ay-liike.

Yleinen äänioikeus ym. vastasivat selvästi perusteltuun yhteiskunnalliseen epäkohtaan tai tarpeeseen (avioero). Tässä asiassa sellaista epäkohtaa ei ole, vaan vain tulosten tasa-arvosta johdettu ideologinen vaatimus.

Käyttäjän Taukovihko kuva
Timo Kilpiäinen Vastaus kommenttiin #38

Firma panosti kyllä. Ei sitä kukaan kielläkään, mutta taustalla oli ajatus ettei toimivaa konseptia muuteta ja toiset meni ohi vasemmalta ja oikealta.

Viime pakkolakikeskustelun aikana aika selvästi näki, että työmarkkinoita pitää toimivana aika paljon isompi osa kuin pelkkä ay-liike itsessään. Tokihan tämän voi kiistää vaan omasta ideologisesta katsantokannastaan, mutta fakta on se, että moni pitää työmarkkinoita toimivina. Niihin luottaa kolmikantaan vannova pääministerimmekin valitettavasti.

Mitä tulee noihin muihin niin voisin siis luetella asioita, vaikka kuinka paljon ja koska niitä nykyään pidetään itsestäänselvyyksinä et sinä sitä voi hyväksyä.

Otetaan hypoteettinen tilanne. Kolmenkymmenen vuoden kuluttua ajatellaan, kuinka typerää on ollut kategorisoida ihmiset binäärisen sukupuolen kautta tai vaikkapa seksuaalisuuden kautta lain edessä. Tämä on yleinen kanta ympäri maailman ja vuotta 2016 pidetään suorastaan takapajuisena asian suhteen. Olisitko edelleen sitä mieltä, että itse asiassa maailma on väärässä.

Kyse on nytkin tarpeesta ja epäkohdasta, vaikka asia ei koske yhtä montaa ihmistä kuin naisten äänioikeus. Epäkohta on epäkohta, vaikka se olisi pienempi kuin joku toinen.

Tokihan meillä on edelleen vakaumuksessaan sellaisiakin aitoja ihmisiä, joiden mielestä rotusorron lopettaminen ja seka-avioliitot ovat pahinta maailmassa. Propsit rehellisyydestä, vaikka tyhmyys viekin pisteet pois.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #39

Entä mitenkä me, joiden mielestä avioero ei ratkaissut mitään ongelmaa, eikä täyttänyt oleellista tarvetta? Ositushan purkaa kaikki velvollisuudet lukuunottamatta äidin aviomiehen isyysolettamaa. Tuo epäkohta olisi kuitenkin ollut vältettävissä isyyslakia värkätessä.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Sitä minäkin ihmettelen, missä on ongelma, kun pelkkä suvaitsevaisuus ja aikuisuus riittäisivät.

Suurin osa pärjää hyvin tyttöinä ja poikina. Sitten heillä, joilla on ongelmia tämän jaon kanssa, on myös oikeus saada elää rauhassa ja tukea saaden omana itsenään.

Tasa-arvosuunnitelma taitaa olla yhtä hyödyllinen kuin monet muutkin pakolliset suunnitelmat. Suurimmalle osalle työyhteisöjä se on pelkkä rasite, joka kursitaan kokoon jonkun konsulentin avustamana. Siihen palaa aikaa ja tupakkia. Nykyisen tupakkalain aikaan ainakin aikaa.

Sen sijaan pitäisi kouluttaa avainhenkilöt tunnistamaan mahdolliset ongelmat, jolloin suunnitelma tehtäisiin vain tarpeeseen. Loput olisivat tyytyväisiä, kun ei tarvitse istua palavereissa keskustelemassa 18-sivuisesta pumaskasta ja miettimässä, onko tässä ihan oikeasti mitään tolkkua. No, palkka juoksee sentään...

"ymmärrän vaan homon ja heteron eron"
Lesbo onkin sitten vaikeampi, kuten Saariselän baarissa lapinmiehellekin, joka lesboilta lesbojen tekemisistä tiedusteltuaan totesi: 'Ka lesbohan minäkin'.

Taitaa tästäkin riittää pönttöilemistä siihen saakka, kunnes tulee seuraava mieliä kuohuttava juttu. Eiköhän se ilmesty viimeistään ylihuomenna...

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Tämä sukupuolisuusjuttu on vain muutama rivi koko oppaassa. Koulun tasa-arvo-ongelmia ovat vanhanaikaiset, pinttyneet stereotyyppiset tavat kohdella tyttöjä ja poikia. Yhä laitetaan kiltti tyttö villin pojan viereen rauhoittamaan häntä tai tytöt siivoavat askartelun jäljet ja sillä välin pojat saavat mennä pihalle leikkimään. Ja niin edespäin näistä pienistä viesteistä yhä tollompiin, kuten vaikka se, kun "Pojat on poikia" -sanonnalla opetetaan väkivallan ja riehumisen vähättelyä.
Janan pahemmassa päässä on sitten yläluokkien poikien alisuoriutumisen hyväksyminen tai ainakin sokeus sille. Tai vaikkapa se, että tytön saama palaute kemian ja fysiikan menestyksestä ei ole aiheeseen liittyvää tai aiheessa syvemmälle ja eteenpäin kannustavaa, vaan todetaan vain yleisesti tytön olevan hyvä koulussa, niin nämäkin aineet sujuvat. On myös havaittu, että tyttöjen kanssa ei keskustella yhtä usein kuin poikien kanssa itse aineesta, esim. matematiikan jostakin ilmiöstä, vaan näkökulma on useammin tehtävien suorittamisessa. Olen itse kuullut opettajien typeryyksiä: äidinkielen tunnilla hyvän runon kirjoittanutta poikaa epäiltiin värikkäin sanakääntein epämiehekkääksi, mutta taitavaa tyttöä kuvattiin kirjallisesti lahjakkaaksi.

Kaikenlaista pientä ja isompaa typeryyttä siis kyllä löytyy ja suurin ongelma on tiedostamaton olettelu, jolla viestitetään oikeanlaista käytöstä sukupuolitettuna. Rimat ovat väärissä paikoissa, yleensä liian matalalla niin opettajilla kuin tytöillä ja pojilla.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu Vastaus kommenttiin #54

Ja suurin osa opettajista on naisia... Mahtaakohan tasa-arvosuunnitelma auttaa.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen Vastaus kommenttiin #68

No koulun ongelmat ovat varmaan naissukupuolen vika siinä missä kehno rakentamisen laatu on miesten vika, koska miehiähän rakennustyöntekijöistä suurin osa on.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu Vastaus kommenttiin #71

Ei nyt pelkästään naiset. Kai sitä voi humanistimiehet niputtaa samaan nippuun.

Kun käytät todistusvoimana kuulemiasi puheita, minulla on omakohtaista kokemusta. Ylioppisluokallani oli varmaan puolen tusinaa matematiikassa lahjakasta poikaa. (Molemmat pitkän matematiikan tytöt olivat myös erinomaisia.) Kun päätimme, että keskitymme reaalissa fysiikkaan ja biologiaan, meitä yritettiin saada pyörtämään päätöksemme ja ottamaan varman päälle historialla ja vastaavilla 'valmentautumista' vaativilla aineilla. (Koulun historian opettajalla oli maaginen maine tietää, mitä aiheita historiassa tullaan kysymään. Erinomainen opettaja joka tapauksessa.)

Me taas laskimme, että matematiikassa vahvoina keräämme fysiikasta helposti parissa tunnissa jo riittävästi pisteitä läpimenoon ja biologiasta tulee taatusti jotain perinnöllisyyteen liittyvää. Lopuista tehtävistä voi sitten valita parhaat. Ei tarvitse arpoa, mitä on tulossa, kun tietää pystyvänsä vastaamaan, tuli mitä tahansa.

Matematiikasta jokainen meistä taisi saada vähintään magnan. (Molemmat tytöt taisivat ottaa laudaturin.) Reaalissa tulos oli vähintään cum laude.

Joten ei tuo matematiikan ja kovien tieteiden vähättely ole ollut sukupuolisesti värittynyttä. Tasapuolisesti ovat pojatkin joutuneet pitämään puolensa.

(Matematiikan ja fysiikan opettajamme taisi olla hieman ylpeä sekä suorituksestamme että siitä, että pidimme oman näkemyksemme.)

JK. Ja kyllä. Rakentamisen kehno jälki on kyllä miesten syy. Niin vähän naisia rakennuksilla näkyy, että heitä on vaikea syyttää.

JK2. En tiedä, onko nykykoulussa enää aineiden suullisia tenttejä. Eriomainen takaisinkytkentätilaisuus, jossa oppilas saa välitöntä palautetta siitä, miten kokonaisuudet ovat hallussa. Opettaja taas saa palautetta siitä, mitä neuvoja pitäisi yksittäiselle oppilaalle antaa. Vai pelätäänkö tenttiin liittyvää arvostelua niin paljon, että ei nähdä lainkaan siihen liittyvää oppimis/opetusmahdollisuutta.

JK3. Ei minulla ole mitään traumoja tai antipatioita naisia tai humanisteja kohtaan. Meillä jokaisella on omat asenteemme. Niiden kanssa vain on elettävä, sekä omien että muiden. Kun tiedostaa sen, voi niihin myös suhtautua suvaitsevaisesti mutta alistumatta.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen Vastaus kommenttiin #85

Kiinnostavia anekdootteja. Lukiossa tulee muiden asenteellisuuksien päälle vielä varman päälle pelaamisen meininki yo-kirjoitusten pitkän varjon takia.

Stereotyyppisen asenteellisuuden aiheuttamia yhdenvertaisuusongelmia on niin tytöilllä kuin pojillakin, se tulee po. oppaastakin ihan selväksi.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #85

Totta ihmeessä huonolaatuinen rakentaminen on miesten syytä. Samalla tavalla huono oppimistulos [pojilla] on naisten syytä.

Pidän kaikenlaista kohkaamista sukupuolesta lähinnä pateettisena, mutta voi tästä hössötyksestä olla jotain hyötyäkin. Ehkä se pakottaa meidät miettimään syy-yhteyksiä korrelaation sijaan. Ehkä pääsemme polulla askeleen kohti valistusta, jos alamme ymmärtämään juurisyitä sukupuoleen tuijottamisen sijaan. Ehkä meidän ei enää tarvitse kuunnella kuulijan älyä vähätteleviä lausuntoja, joita ihan vakavissaan perustellaan pelkällä tilastollisella korrelaatiolla, vaikka sokea Reettakin näkee taustalla olevan muita, vahvempia selittäjiä kuin sukupuoli.

Käyttäjän mikkokangasoja kuva
Mikko Kangasoja

"Eli miten suurta osaa väestöstä tämä koskee, onko asiaa selvitetty. Onko 10, 100, 1000, vai 10000 vai vielä enemmän."

Tämä minuakin häiritsi, kun Opetushallituksen opasta luin. Wikipediasta löytyi lukuja. Enimmillään transuja lienee Suomessa 11000 (0,002 %, siis paljon alle prosentin). Täten Suomen peruskouluista voi löytyä 1200 transulasta. Kun kouluja on 3000, joka kolmannesta löytyy yksi transu. Maltillisimmat arviot ovat luokkaa 0,00005 %, eli 275 transua Suomessa.

Toistuva vakava ongelma näissä julkisen hallinnon julkaisuissa on, ettei niissä selvitetä perusasioita, kuten tällä kertaa tätä. Lukija ei siten tiedä käsiteltävän ilmiön mittakaavaa. Raportti muutenkin oli monin paikoin roskaa. Hyvääkin sisältöä oli, mutta löysät olettamukset viuhuivat.

Käyttäjän Taukovihko kuva
Timo Kilpiäinen

Tuo opas toki käsittelee muitakin tasa-arvoasioita kuin vain sukupuolta ja sen moninaisuutta. Se käsittelee sukupuoliin liitettäviä stereotypioita jne.

Lisäksi taas kannattaa huomioida, että se tasa-arvosuunnitelma ei pohjaa tuohon oppaaseen vaan lakiin. Lain ovat säätäneet kansanedustajat. Laki velvoittaa opetushallituksen ohjeistamaan. Ihan turha siis syyttää tästä julkista hallintoa, kun eduskunta on asian kuitenkin hoitanut.

Ja viimeisenä pointtina tietysti se, että minkä tahansa varovaisenkin arvion mukaan jokainen ihminen on kuitenkin yksilö ja ansaitsee tulla kohdelluksi omana itsenään.

Niko Sillanpää Vastaus kommenttiin #92

#92: Kyllä, sisältö on pääosin muuta eli tyttöjen/naisten intressien ajamista.

Koko trans-asia on itsessään melko epäkiinnostava ja kuten todettu absoluuttisissa lukumäärissä tietty vailla suurempaa merkitystä. Sen käytännössä ainoa merkitys yhteiskunnallisessa diskurssissa tulee siitä, että kyseessä on eräs gender-feminismin ja uusvasemmistolaisen identiteettipolitiikan keppihevosista.

Laissa ei säädetä, että tasa-arvosuunnitelma pitää tehdä gender-feminismin pohjalta.

Mutta sinänsä oikea huomio, laki pitää palauttaa taannoista muutosta edellyttävään muotoonsa.

Täällähän on hallituspuolueiden kansanedustajia tässä ketjussakin, saa toimia. Voitte olla sinänsä pelotta, että progressiivisten agendojen romuttamisella on varmasti kansan enemmistön tuki.

Koko yhteiskuntaa eli muita ihmisiä ei voi valjastaa sen uniikin lumihiutaleen erityistarpeiden huomioimiseen.

Käyttäjän mikkokangasoja kuva
Mikko Kangasoja Vastaus kommenttiin #92

Otin kantaa vain transsukupuolisten määrään, mikä osoittautui erittäin vähäiseksi. Palaan kritiikkiini julkisen hallinnon toiminnasta.

Aluksi oli siis ongelman mittakaava hukassa. Sen seurauksena katoaa priorisointikyky. Eli jos resursseja asioiden ajamiseen on rajallisesti, tasapäinen asioiden edistäminen johtaa harvojen ihmisten etuun monien (ehkä aivan yhtä paljon apua tarvitsevien) haitaksi. On siis tärkeää osata sanoa mikä on tärkeintä ja pyrkiä auttamaan monia.

Nyt sen sijaan ollaan tilanteessa, jossa kaikkien ongelmat ovat yhtä tärkeitä, mutta toisten ongelmat ovat tärkeämpiä.

Tähän on siis johtanut agendan asettaminen ideologiselta pohjalta, eli tasa-arvo-oppaaseen on lisätty aivan selkeästi puolueesi, Vihreiden, agendaa. Se määrittää, mistä keskustellaan ja lisäksi mistä näkökulmasta. Työryhmä oli muuten sukupuolikoostumukseltaan pahasti epätasa-arvoinen. Se ei pelkästään ole sitä itseään vaan myös vinouttaa näkökulmia.

Tällaiseen huuhailuun on vain julkisella puolella varaa (ja aikaa).

Siirsit keskustelua julkaisun tasa-arvoaiheeseen. Siinä huomio kiinnittyi siihen, että segregaatio nähdään varauksetta ongelmana. Tässäkin on aikojen saatossa ongelmanasettelu muuttunut. Tänä päivänä on varsin mutkatonta valita haluamansa ammattiala. Kun ihmiset siten vapaasti valitsevat niin, se silti nähdään ongelmana. Kysymys: mitä merkittäviä ongelmia segregaatio aidosti aiheuttaa?

Julkaisun osio 1.1. kertoo tasa-arvon haasteista, joka taas pohjautuu 2010 tasa-arvoselvitykseen. En lukenut 200 sivuista selvitystä läpi, mutta liitetilastot. Oletan siis selvityksen keskeisesti perustavan väitteensä niihin. Niissä on kuitenkin merkittäviä ongelmia. Pitkälti ne kuvaavat miesten ja naisten jakautumista työelämään. Tilastot ovat kuitenkin aivan liian pinnallisia kertoakseen mistään tasa-arvosta yhtään mitään. Esimerkiksi naisten palkat näyttivät tilastoissa 20 % alemmilta sektoreittain ja koulutusasteittain. Jo ihan peruslähtökohtana tulee olla tarkempi tutkiminen. Eli palkkaa pitää vähintään arvioida sen mukaan, mitä tekee, millä koulutuksella ja millä alalla. Ei vain yksi tai kaksi näistä erikseen. Havaintoni mukaan epätasa-arvo karkaa sitä kauemmas, mitä tarkemmin tutkitaan. Tällä en kiistä, etteikö puolin ja toisin epätasa-arvoakin esiinny ja etteikö asioihin tulisi puuttua.

Palatakseni ensimmäiseen aiheeseen: onko tutkimustietoa siitä, että näitä ehkä tuhatta transulasta kohdellaan huonosti? Eikö koulut huomioi tai puutu? Minä väitän, että opettajia ei tarvitse opettaa olemaan ihmisiksi lapsille. Päinvastoin kyllä.

Käyttäjän mikkokangasoja kuva
Mikko Kangasoja Vastaus kommenttiin #100

Pieni huomio siitä, että naiset käyvät useammin yliopiston. Tasa-arvoselvityksen taulukko toi selvästi esiin, että naisille on enemmän tarjolla heitä kiinnostavia koulutusaloja. Miehet ovat selvänä enemmistönä vain teknisellä puolella. Kysymys kuuluu, onko kyseessä tasa-arvo-ongelma vai tasapäisyysongelma?

Jos segregaatio on ongelma, kuinka tasaisesti naisten ja miesten pitäisi jakautua eri aloille? 50/50? Ja uudelleen: miksi?

Segregaatio koulussa taas nähdään syrjintäilmiönä, mitä se varmasti osin onkin. Selvästi kuitenkin paistoi silmiini se, että tyttöjä ja poikia pitääkin kohdella eri tavoin, jotta tasa-arvo toteutuisi.

Julkaisussa otettiin myös asiallisia pointteja esiin esimerkiksi oppilaiden arvostelusta sukupuolen perusteella.

Käyttäjän Taukovihko kuva
Timo Kilpiäinen Vastaus kommenttiin #101

Mun on vaikea nähdä, missä kohtaa siellä oppaassa esimerkiksi puhuttaisiin siitä, että meillä tulisi olla 50/50 jakauma jollain aloilla.

Arvioinnin osalta teksti oli suorastaan rautaista ja haastaa toivottavasti kenet tahansa myös katsomaan omia näkemyksiään.

Opas sinällänsä ei toisaalta velvoita tai määrää yhtään mitään, vaan tasa-arvosuunnitelmat tehdään kouluittain. Siihen työhön tämä kuitenkin on mielestäni varsin hyvä työkalu muiden joukossa.

Risto Laine

En vain käsitä sitä, jos jotain transua kutsutaan tytöksi sen perustella miksi hän itse itsensä määrittelee. Sen ei pitäisi loukata ketään.

On vain tyttöjä ja poikia.

Käyttäjän eiltanen kuva
Eero Iltanen

IL klikkihuorausartikkeli on kyllä todella huono ja vastuuton. Ihme, että tollasta roskaa saa edes kirjoittaa. Kyse on kuitenkin päivän levinneimmästä "uutisesta".

Vai oliko se NYT sitten ekana, ihan samaa roskaa kaikki.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Metrolehdessä oli tänään pikku-uutinen, syntyvyys noussut roimasti Helsingissä. Fillarikommunismi ja muu vapaamielisyys ja hienotunteisuus ja suvaitsevaisuus on syntyvyyttäkin edistävää, totta kai.

Käyttäjän Taukovihko kuva
Timo Kilpiäinen

Se oli itse asiassa vähän huonosti tehty uutinen Metrossa. Helsingissä kyllä on kasvanut syntyvyys ja pk-seudulla syntyy eniten lapsia, mutta lapsimäärä perhekohtaisesti vielä alhaisempi kuin muualla Suomessa. Oli varmasti tarkoitettu tehdä ihan fiksu juttu, mutta vähän meni sekaisin numerot.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

No monilapsisuus on tietysti hyvä juttu mutta miksei pienemmätkin lapsiperheet. Minusta uutisesta puuttuva erityispiirre ei muuta sitä että syntyvyys on noussut ihan ilman tyttö- ja poikalippiksiä.

Käyttäjän KH kuva
Kalevi Härkönen

Niin, kyllähän tuollainen otsikko lehdessä on pomminvarma täky persujen mereen, Putkosen leikkimielistä vertauskuvaa lainatakseni.

Käyttäjän mark01toivonen kuva
Markku Toivonen

Nuivalisto valittaa alinomaan, miten punavihermedia johtaa kansaa harhaan. Näyttää todellakin ohjaavan, kun katsomme nuivaliston reagointia uutisointiin. Kyllä me olemme aina vain lööppikansaa.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Tämä oli vihreältä opettajalta mainio veto sukupuoliartikkeliin:
Timo Kilpiäinen: "...meidän ulkoministerimme, joka ei ole blogannut tai maininnut Aleppoa kertaakaan ulostuloissaan.."
---
Kannattanee katsoa seuraavan linkin "ulostulon" päiväystä.
http://www.kaleva.fi/uutiset/ulkomaat/soini-syyria...

"Soinin mielestä tilanne on vakava sekä humanitäärisestä että sotilaallisesta näkökulmasta. Taistelujen kiihtyminen Aleppon kaupungin ympärillä on ajanut kymmeniätuhansia pakolaisia kohti Turkkia." (15.2.2016)
8 kk liian aikaisin - ei lasketa päivittelykuoroon mukaan?

Kaikella ystävällisyydellä. Toinen opettaja. :-))

Käyttäjän KansalainenKane kuva
Markku Nieminen

Turkka Malin Totuus ja Valhe pitäisi olla pakollisena oppiaineena kouluissa.
Koska "ensimmäinen opettajakin" on valheen hämäämä!

Käyttäjän Taukovihko kuva
Timo Kilpiäinen

Myönnän kärjistykseni virheen.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Ei siinä mitään.
Löysin 10 sekunnissa vasta-argumentiksi linkin, koska arvelin, että "kärjistykseesi mahdollisesti sisältyy virhe". Minut olisi opettajana yläasteella/lukiossa/korkeakoulussa narautettu pikapikaa...

Kärjistyksen usein tunnistaa kontekstissa olevan tyylilajin perusteella. Sellainen oli taannoin mm. hihamerkkipakina, josta saatiin pahantahtoisesti väännetyksi natsiuutinen.

Taiteissa käytetään paljon tällaisia tehokeinoja. Kärjistämisen taide on jalo taide, mutta sen käyttö ei ole helppoa, jos se irtoaa tosiasioista.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #111

Vaikeaa on, esimerkiksi tällä alustalla tuntuisi ylläpidolla välillä olevan vaikeuksia tunnistaa sarkasmia tai ivallista ironiaa, kommentoijista puhumattakaan. Avainjuttu tehokeinoissa ei kuitenkaan ole asiallinen paikkaansapitävyys, vaan tyylittelyn taito. Välillä menee kiville.

Kilpeläiselle hatunnosto nöyryydestä, ettei lähtenyt selittämään kärjistyksen funktiota, vaan myönsi asiavirheen miehekkäästi.

Käyttäjän EliasRantanen kuva
Elias Rantanen

KD eduskuntaryhmän puheenjohtaja Peter Östman:

”Opetushallituksen tasa-arvo-opas pöntöstä alas”

- Opetushallituksen tasa-arvo-opas voitaisiin välittömästi laittaa pöntöstä alas, toteaa Kristillisdemokraattisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Peter Östman.

- Oppaassa on lukuisia ongelmia. Esimerkiksi siinä on esitetty perustelematon väite: ”Jokaisella on oikeus määritellä sukupuolensa.” Se ei pidä paikkaansa. Kunkin henkilön virallinen sukupuoli selviää hänen henkilötunnuksestaan. Onko koulun tehtävä laittaa lapset miettimään seksuaalista suuntautumistaan ja sukupuoltaan? Annetaan heille kasvurauha, Östman sanoo.

Östman muistuttaa, että lainsäädännössämme on edelleen kaksi sukupuolta.

- Opetushallituksella ei ole viranomaisena oikeutta alkaa muuttaa lakia. Viranomaisen tehtävä on noudattaa lakia ja pistää se täytäntöön. Lainsäädäntövalta on eduskunnalla. Ja lainsäädännön mukaan jokainen lapsi on juridisesti tyttö tai poika. Häntä voidaan siis myös kutsua tytöksi tai pojaksi, Östman muistuttaa.

Kristillisdemokraattinen eduskuntaryhmä pyysi jo viime keväänä Opetushallituksen edustajia selvittämään tasa-arvo-oppaan ”Tasa-arvotyö on taitolaji” monin paikoin ongelmallista sisältöä. OPH:n edustajat olivatkin kuultavana aiheesta eduskuntaryhmän kokouksessa. Tämän jälkeen KD:n kansanedustaja Antero Laukkanen teki oppaasta kantelun oikeuskanslerille. (linkki uutiseen.

- Hyvä, että nyt maan hallituksessakin on viimein herätty. Ehkä hallituksessa voitaisiin lukea tarkemmin, millaista materiaalia sen alaiset toimijat kentälle lykkäävät. Viime keväänä vaatimuksemme oppaan korjaamisesta lainmukaiseksi nosti vain lähinnä ihmetystä. Opetushallitus ja ministeri tekivät meille selväksi, että linjaus päiväkotien ja koulujen muuttamiseksi sukupuolineutraaleiksi on heidän tavoitteensa. Toivottavasti asia mietitään vielä kertaalleen, Östman toteaa.

Peter Östman

Kansanedustaja - Riksdagsledamot - MP

Eduskuntaryhmän puheenjohtaja - Riksdagsgruppens ordförande - Chair of the Parliamentary Group

Suomen Kristillisdemokraatit rp - Kristdemokraterna i Finland rp - Christian Democratic Party of Finland

Käyttäjän Taukovihko kuva
Timo Kilpiäinen

Sattuipas hassusti. Kirjoitin itse asiassa vastineen Östmanin puoluetoverin typerään oppaasta kanteluun oikeuskanslerille. Samaiset argumentit sopivat melkein sanasta sanaan tähänkin kommenttiin. Ollos hyvä.

http://taukovihko.puheenvuoro.uusisuomi.fi/219599-...

Käyttäjän Minnamaarialax kuva
Minna-Maaria Lax

Kyvykkäästi on Östman sotkenut seksuaalisuuden ja sukupuolisuuden keskenään. Se paljastaa, miten pihalla nämä uskontovouhkat ovat tasa-arvoasioista.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Ehkä mä olen vähän yli viiskymppisenä vähän vanhanaikainen, mutta jos alle prosentissa pyöritääm näiden omasta sukupuolestaan tietämättömien määrässä, niin kylläpä on jumalaton kohu.

Meitä pienimunaisia on paljon enemmän, mäkin haluun jotain erityishuomiota. :)

Jos ja kun tää kehitys jatkuu, niin muahan se ei millään tavalla koske, mutta jollain tavalla olen tyytyväinen, etten muutaman kymmenen vuoden päästä enää tällä pallolla tallustele.

Käyttäjän Taukovihko kuva
Timo Kilpiäinen

Suomalaisia on maapallolla alle prosentti. Miksi kenenkään pitäisi välittää siitä, mitä meille tapahtuu tai mitä me tehdään?

Se on niin kovin suhteellista se prosentti. Sille alle prosenttiin kuuluvalle (eli siis vaikkapa 45000+ ihmiselle) se on kuitenkin aika iso ja henkilökohtainen asia.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Jostain luin että Amsterdam Gender Dysphoria Clinicin tutkimuksen mukaan transsukupuolisuus koskettaa noin yhtä ihmistä 20 000:sta. Pitänee paikkansa? Eli 3 ihmistä ikäluokkaa kohden.

Toki varmasti merkittävä asia jos kohdalle osuu.

Risto Laine

Unohtamatta niitä 5 455 000 ihmistä, joille sukupuoli tyttö ja poika on aika iso ja henkilökohtainen asia.

Käyttäjän Taukovihko kuva
Timo Kilpiäinen Vastaus kommenttiin #48

Ai että tässä ollaan kyllä siellä ytimessä.

Se on nimenomaan henkilökohtainen asia se sukupuoli ja se ei osu välttämättä siihen tyttöyden tai poikuuden tiettyyn määritelmään, jollaiseksi monesti meidän yhteiskunnassamme sukupuolet ymmärretään.

Ilmeisestikin muista kommenteista päätellen sarkasmiksi tarkoitettu heitto onkin aivan siellä tärkeimmässä.

Jokaiselle se oma kokemus ja omanlaisuus on äärettömän tärkeää hyväksyä ja tunnustaa. Olit sitten stereotyyppisesti prinsessatyttö tai sen vastaisesti prinsessapoika niin saat olla oma itsesi ja oman sukupuolesi kanssa sinut.

Hienoa, että olemme tästä niin samaa mieltä.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

En kutsuisi transseksuaaleja tyhjiksi tynnyreiksi, vaikka he nykyään kolisevatkin kovimmin.

Käyttäjän KristianSheikkiLaakso kuva
Kristian Sheikki Laakso

Milloin blogisti ja blogistin kaltaiset ihmiset vaativat, ettei mm. urheilulajeissa saa olla erikseen miesten ja naisten sarjoja??

Käyttäjän Taukovihko kuva
Timo Kilpiäinen

Minä en ainakaan vaadi.

Miksi vaatisin?

Käyttäjän KristianSheikkiLaakso kuva
Kristian Sheikki Laakso

Nii ainakaan vielä. Mutta eipä kellekkään tullu 10 vuotta sitten mieleen mitä nyt ajetaan.

Risto Laine Vastaus kommenttiin #53

Eipä niin. Kyllä ne jotkut viisaat olivat oikessa, mitä seuraavat liikkeet ovat. Ehkä seuraavaksi tulee nimineutraalilaki ja jos sekään ei riitä, niin ulkonäköneutraalilaki.

No onneksi nämä ovat vain ihmisen omia kirjoituksia ja uskomuksia. Onhan meillä onneksi luonto ja biologia, johon nojata.

Käyttäjän Taukovihko kuva
Timo Kilpiäinen Vastaus kommenttiin #53

Kaltevalla pinnalla voi perustella ihan mitä vaan, jolloin ei tarvitse ottaa kantaa itse nyt käytävään asiaan, koska aina löytyy joku karmea maali jossain kaukana.

Höpöjuttuja siis.

Risto Laine Vastaus kommenttiin #56

Onneksi luontoon ja biologiaan ei päde kaltevat pinnat.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen Vastaus kommenttiin #58

Joku raja argumentointivirheilläkin. Kaikilta, jotka vetoavat luontoon, pitäisi riipiä vaatteet yltä ja heittää heidät lokakuiseen yöhön. Oppisivat ehkä aamuun mennessä edes jotenkuten luonnon ja kulttuurin eron.

Olli Nurmi Vastaus kommenttiin #58

Onkos sinulta sekvensoitu X ja Y kromosomit vai mitä huutelet siellä?

Käyttäjän mjkrie kuva
Mika Riekki Vastaus kommenttiin #56

Nimenomaan, kullakin sukupolvellä/vuosikymmenellä taitaa olla omat höpöjuttunsa, joiden mukaan yritetään kehittää vaikka lasten kasvatusta, oppimistapoja, ruokaoppia, terveellisiä elämäntapoja, seksiin suhtautumista jne. Lähes mielipideasioista yritetään muodostaa tiedettä, vaikkei mitään tiedetä. Ei ihan yhtä tiheä sykli kuin vaatemuodissa, mutta lähellä mennään.

Muutaman vuoden päästä voi olla kalpeat, ovulaatio ajoitettua geeniterapiaruokaa syövät silikonijenkkakahva, superhetero naiset muodissa. Puumanaiset ei keikkuneet kauaa median parrasvaloissa kun fiksillä ajavat hedelmöityshoitoa saavat hipsteriparta homo transparit jo ehtivät syrjäyttää.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #53

Kyllä minä ainakin ihmettelin jo 30 vuotta sitten miksi vaikkapa shakissa tai curlingissa ylipäätään on erikseen miesten ja naisten sarjat. Eipä noille muissakaan lajeissa ole juurikaan perusteita. Olet joko paras yleisessä sarjassa, tai sitten jonkun rajatun ryhmän paras. Ymmärrän ikäryhmät paremmin kuin sukupuolijaottelun.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Oho, tästä aiheesta siis kirjoitti joku sellainenkin, joka ymmärsi mistä on kysymys. Kiitos fiksusta puheenvuorosta.

Käyttäjän PasiRipari kuva
Pasi Ripari

Kertakaikkisen hyödytöntä, ellei peräti vahingollista.

Ja paljonko, noin suunnilleen, tämän oppaan tekemiseen kului verorahoja?

Käyttäjän Taukovihko kuva
Timo Kilpiäinen

Kannattaa varmaan kysyä opetushallitukselta paljonko tuo kustansi. En ole lafkassa töissä.

Olli Nurmi

Jos se on niin ylitsepääsemätön asia, ettei kykene ymmärtämään sitä, miksi se, ettei lapsia puhutella enää tytöiksi tai pojiksi, ja lopetataan keinotekoinen sukupuolen perusteella jaottelu,ei olis hyvä asia, voi mun puolesta mennä piiloon.
(Kauhia mikä lause. Sori siitä.)

Käyttäjän mikaniikko kuva
Mika Niikko

Kylläpä on huvittava lukea vihreiden valheita siitä, etteikö tämän oppaan nimenomainen päämäärä ole se mistä on moitittu.. Nyt vain taisi olla väärin laskelmoitu, että kansa tämän hyväksyy. Teksti on kuin Setan ja vihreiden tavoitteista;

"Lapsia on tärkeää puhutella nimillä, ei joukkona ”tytöt” tai ”pojat”. Sukupuoli on vain yksi ominaisuus monien ominaisuuksien joukossa. Sen jatkuva mainitseminen antaa lapselle ylikorostuneen käsityksen sukupuolen merkityksestä."

"Ajatteluamme ja toimintaamme ohjaavat usein perinteiset käsitykset sukupuolesta. Oletamme jokaisen ihmisen olevan yksiselitteisesti joko tyttö tai poika, nainen tai mies. Oletamme myös, että ihmisen sukupuoli on muuttumaton ja syntyessä määritetty. Sukupuolistereotypiat ylläpitävät olettamusta siitä, että on olemassa vain tietynlaisia tapoja olla tyttö tai nainen ja tietynlaisia tapoja olla poika tai mies."

"Jokaisella tulee olla oikeus itse määritellä, millainen tyttö tai nainen, poika tai mies hän on, vai kokeeko hän olevansa muunsukupuolinen eli jotain naiseuden ja mieheyden ulkopuolella tai sukupuolten välissä. Kokemus omasta sukupuo- lesta voi myös muuttua ja vaihdella eri elämänvaiheissa. Yksilön sukupuoli onkin aina moninainen kokonaisuus ja kirjo ominaisuuksia. Muiden tulee kun- nioittaa yksilön kokemusta ja ymmärtää, että jokainen on oman itsensä paras asiantuntija. Sukupuolitietoinen opettaja osaa tukea oppilasta oman sukupuolen itsemäärittelyssä tämän prosessin eri vaiheissa."

http://www.oph.fi/download/173318_tasa_arvotyo_on_...

Käyttäjän Taukovihko kuva
Timo Kilpiäinen

Edustaja Niikko voi täysin väittää asioita valheeksi niin kuin tahtoo.

Tokihan käytännössä jokainen medialähde jo oikaisi omat virheelliset uutisensa, mutta toki edustaja voi silti pitää asioita omassa päässään valheina tai tosina halunsa mukaan.

On tietysti harmillista, että esimerkiksi vihreiden tavoitteisiin kuuluu tasa-arvo ja ihmisten kohteleminen yksilöinä, kun se olisi vaikkapa edustajan mielestä ilmeisen paljon helpompaa, että voitaisiin eritellä ihmiset isoihin joukkoihin, joita sitten vaikkapa massana syyttää pahoista asioista maailmassa.

Tätähän toki edustaja Niikko tekee jatkuvasti omissa puheissaan ja siksi ihmisen yksilöllinen kohtaaminen tuntuu pahalta, tai tämä on oma johtopäätelmäni tästä kommentista suhteutettuna edustajan aiempiin ulostuloihin.

Mitä taas tulee siihen, että joku olisi laskelmoinut jotain kansan hyväksynnästä niin tasa-arvosuunnitelmat pohjautuvat lakiin; lakiin jota mm. edustaja Niikko on ollut toki vastaan äänestämässä, kuten ylipäänsä Niikko on säännönmukaisesti äänestänyt tasa-arvon lisäämistä tai ihmisten yhdenvertaisuuden huomioimista vastaan.

Näin ollen edustaja Niikko toimii aivan loogisesti ottaessaan tämän kannan tekstiini. Se ei yllätä minua eikä siinä ole yhtään sellaista argumenttia, jota en kyseiseltä kansanedustajalta odottaisi.

Käyttäjän mikaniikko kuva
Mika Niikko

Hei oikeesti. Ei tässä ole nyt kysymys tasa-arvon edistämisestä vaan yhteen totuuteen pakottamisesta. Ensin sekoitettiin sukupuolien moninaisuus useampaan sukupuoleen ja nyt mennään kohti Ruotsin mallia, hen pronominin suuntaan.

Käyttäjän Taukovihko kuva
Timo Kilpiäinen Vastaus kommenttiin #75

Olisihan se kyllä hirvittävää, jos meillä olisi sukupuoleton pronomini kuvaamassa kolmatta persoonaa.

Sanoi hän.

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #76
Käyttäjän Taukovihko kuva
Timo Kilpiäinen Vastaus kommenttiin #84
Käyttäjän JuhoPalmroos kuva
Juho Eeva Vastaus kommenttiin #76

"Olisihan se kyllä hirvittävää, jos meillä olisi sukupuoleton pronomini kuvaamassa kolmatta persoonaa.

Sanoi hän."

Apply water to burned area.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #75

Hyvä ja hienotuntoinen käytös ei ole mihinkään pakottamista.

Käyttäjän mikaniikko kuva
Mika Niikko

Väännetään rautalangasta.

Jos välitämme jälkeläistemme hyvinvoinnista, emme kylvä lapsiin epävarmuutta omaa sukupuoltaan kohtaan. Kasvattajan tehtävä on vahvistaa lasten identiteettiä, tyttöjen kasvua naisiksi ja poikien kasvua miehiksi. Vanhakantaisuus ei tässä mielessä ole ahdasmielisyyttä vaan viisautta. Lasten kasvatusvastuu on vanhemmilla. Minä haluan suojella lapsia ja nuoria gender-ideologian kokeilta. Sukupuolen moninaisuuspuheet tulee kieltää päiväkodeissa ja kouluissa. Hallituksen tulee puuttua Opetushallituksen linjauksiin. Sillä ei ole oikeutta sekoittaa (avata ovia setajärjestöille oppaan mukaiseen valistukseen) lastemme mieliä piste

Käyttäjän Taukovihko kuva
Timo Kilpiäinen

Väännetään rautalangasta.

Jos välitämme jälkeläistemme hyvinvoinnista, emme kylvä lapsiin epävarmuutta omaa sukupuoltaan kohtaan, vaan hyväksymme jokaisen ihmisen sellaisena kuin ovat. Hyväksymme nekin, jotka eivät sukupuoltansa jaottele tyttö-poika mies-nainen -kategorioihin.

Kasvattajan tehtävä on vahvistaa lasten identiteettiä, hyväksyä heidät juuri sellaisena kuin he ovat kaikkine vahvuuksineen ja heikkouksineen. Vanhempi, huoltaja tai kasvattaja voi rakastaa ja tukea lasta juuri sellaisena kuin tämä on huolimatta stereotypioista.

Vanhankantaisuus ei tässä mielessä ole ahdasmielisyyttä. Tai siis on.

Lasten kasvatusvastuu on vanhemmilla. Koululla on perusopetuslain mukainen velvollisuus tehdä yhteistyötä opetuksessa vanhempien kanssa. Perusopetuslain mukaisessa opetussuunnitelmassa todetaan, että ensisijainen kasvatusvastuu on huoltajalla ja koulu tukee kotien kasvatustehtävää ja vastaa oppilaan opetuksesta ja kasvatuksesta kouluyhteisön jäsenenä.

http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1998/1998062...

Minä haluan suojella lapsia ja nuoria siltä ajattelulta, että he eivät saa olla omia itsejänsä vaan heidän pitää mahtua johonkin tiettyyn ennalta määrättyyn muottiin.

Sukupuolen moninaisuuden opettaminen tulee sallia päiväkodeissa ja kouluissa. Jokaisen oppilaan sukupuolisuutta tulee tukea ikäkauden ja oppilaan henkilökohtaisen toiveen mukaisesti riippumatta siitä onko se perinteinen sukupuolirooli tai joku muu. Myös perinteinen sukupuolirooli tulee hyväksyä oppilaan henkilökohtaisena ominaisuutena.

Hallituksen tulee tukea opetushallituksen toimia opetuksen kehittämisessä ja opetuksen tutkimuksessa kaikilla tasoilla.

Sillä niin on hyvä. Piste. Se lopetusmerkki siis. Lauseen loppuun. . piste.

Käyttäjän Minnamaarialax kuva
Minna-Maaria Lax

Voi voi noita keskiaikaisia kommentteja. Olet sensuroinut minut omalta palstaltasi, mutta pääsenpä vastaamaan täällä näin.

Seta-aktivistit eivät tunge kouluihin, vaan menevät sinne pyynnöstä. Ihan samalla tavalla he menevät myös kunnan nuorisotiloihin. Itsekin olen opettanut tytöille sukupuolen moninaisuuden ohessa mm. korkokenkien käyttöä.

Lapset saavat vaikutteita mistä vaan. Koulu ei voi olla joku linnake, jossa eriydytään elävästä elämästä. Televisio tarjoaa vaikutteita, samoin myös harrastustoiminta. Pelkkä läsnäoloni puolessakymmenessä taitoluisteluseurassa, miesten sarjassa mutta naislookissa, avartaa taatusti monien nuorten ajattelua siitä, että ihminen voi elää haluamallaan tavalla, ilman että joku perussuomalainen tulee hänelle omia totuuksiaan laukomaan!

Käyttäjän Taukovihko kuva
Timo Kilpiäinen
Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Eniten minua kuitenkin ihmetyttää erilaisten oppijoiden tulokset. Myös jyrkkä jako siinä ketkä hakevat ja pääsevät erilaisiin koulutuksiin ja sen myötä ammatteihin. Näyttää vaan tämä jako jyrkkenevän eikä mitenkään tasoittuvan. Se on ehkä jonkinlaisen putken tulos. Koska tulos on joillekin sopiva sitä ei nosteta ongelmaksi muutamista välillä kuuluvista soraäänistä huolimatta. Suomalainen koulujärjestelmä on siin pahasti epäonnistunut. Eikä tälläkään oppaalla parane.

"Jos välitämme jälkeläistemme hyvinvoinnista, emme kylvä lapsiin epävarmuutta omaa sukupuoltaan kohtaan, vaan hyväksymme jokaisen ihmisen sellaisena kuin ovat. Hyväksymme nekin, jotka eivät sukupuoltansa jaottele tyttö-poika mies-nainen -kategorioihin"

Niin näin kai olisi hyvä olla. Tosiasiassa monet joutuvat edelleen kärsimään monin tavoin. Ei ole helppo elämä edessä, vaikka voi olla helpompaa kuin vaikkapa 1980 luvulla jolloin en koulussa nähnyt yhtäkään esim tyttö tai poikaparia. Ilmeisesti heitä oli. Ainakin omien lastenin koulujen juhlissa (lukio) olen nähnyt avoimia tyttö ja poikapareja. Pukeutumisesta päätellen voi olla ollut näitäkin, jotka eivät todella jaottele tai sitten se on ollut jotain muuta tarkoitusta, mutta mitä väliä. Ihan ovat olleet mukana ystäväpiireissä. Ilmeisesti tilanne on parempi.

Timo Tuovinen

TASA-ARVOTYÖ ON TAITOLAJI http://www.oph.fi/download/173318_tasa_arvotyo_on_...
Ensinnäkin koko opas on hyvin heikkotasoinen sen ymmärrettävyydessään, kielen tarkastus puutteellinen tai heikko. Monet kohdat voidaan tulkita miten sattuu. Näin onkin hyvin selvää että opasta on jo tulkittu miten sattuun ja kohu saatu aikaan.
No onko oph:lla muuta tekemistä kun aikana kun koulutuksemme rämpii kohti suotaan. Oppilaat eivät opi oppimaan 9 vuodessa. Häiriöt jatko-opinnoissa lisääntyvät.
Taso laskee, heikommat lasketaan läpi vajavaisin tiedoin....
Todellisuudessa koulutuksessamme on jokin hyvin perustavaalainen ongelma johon pitäisi tarttua pikaisimmin. Ei ole järkeä että toisenasteen koululaitokset joutuu hoitamaan terveydenhuollon psykiatrisen puolen hommat.
Jossakin epäonnistutaan pahasti, jotain koko kasvatustieteessä menee pieleen koko ajan, tulisi herätä ja lähteä miettimään missä mennään näin pahasti metsään kuin nyt mennään, sen siasta että tehdään näitä kosmeettisia oppaita kaunistelemaan tilannetta.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Olen vakuttunut siitä, että biologia ja luonnon universaalit lainalaisuudet voittavat aina pienen ihmisen laatiman paperisen lainsäädännön.

Käyttäjän Taukovihko kuva
Timo Kilpiäinen

Luonnon universaalit lainalaisuudet varmasti pätevätkin laeista huolimatta.

Harva valtio onkaan lailla kieltänyt painovoimaa tai hiukkasten välisiä vuorovaikutuksia.

Sukupuoli ja tasa-arvo taas ei ole mitään luonnonvakioita joten siltä osin tuo kommentti ei oikeastaan liity mitenkään tähän keskusteluun.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

On hienoa, että Newton keksi painovoiman, sillä sen vaikutuksesta blogisti pysyy maapallon pinnalla.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #94

Mielenkiintoinen ajatusviritelmä, että ilman Newtonia blogisti leijuisi avaruudessa. Ehkä painovoima on kuitenkin täysin Newtonista riippumaton ilmiö?

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #95

Max,

Esimerkiksi Jeesuksen kävely vetten päällä on ollut mahdollista vain siksi, että Jeesus eli noin 1600 vuotta ennen Newtonia.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #97

En osaa vastaan väittää, eihän sille voi muutakaan selitystä olla.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Tämä uusi direktiivi tuo paljon todella arvokkaita sivuvaikutuksia. Kun lapsia ei käsitellä nippuna he oppivat olemaan nähtyinä ja huomattuina yksilöinä. Se on välttämätöntä riippumatta sukupuolikysymyksistä.

Käyttäjän JouniKivel kuva
Jouni Kivelä

Yhtenä pyrkimyksenä opetushallinollakin on liian sukupuolittuneisuuden purkaminen.
Olisi parempi käytää käsitteen sukupuolittunut sijaan käsitettä "ihmiselle lajityypillinen" käyttäytyminen. Se nojaisi tieteelliseen tietoon ihmisestä eikä anglo-saksisissa maissa vaikuttavaan poliittiseen aktivismiin. Voisi myös miettiä millä perusteella ihmiselle lajityypillinen käyttäytyminen pitää purkaa.

Tyttöjä on yllytetty miesten aloille ainakin 70-luvulta lähtien. Nyt on jo olemassa suuri joukko esim. naisinsinöörejä. Olisi syytä tehdä tutkimusta heidän tyytyväisyydestään uravalintaan ja missä määrin he ovat edustettuna alanvaihtajissa. Oma näppituntuma on, että moni on katunut valintaansa ja viimeistään 40:senä vaihtanut alaa tai muuten downshitannut uraa.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Nykyään aloja kyllä vaihdetaan ilman katumusta koulutusvalinnoista.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

No niin, tavallaan tämän keskustelun innoittamana olen nyt selannut tuon alkuperäisen kolmeen kertaan läpi. Osaksi myös siksi, että tyypillisenä, änkyränä vastarannankiiskenä olen toisaalla myös kyseenalaistanut näitä villeimpiä väitteitä, kuten sitä, että pojat eivät enää voisi olla poikia ja tytöt tyttöjä. En sanasta sanaan mutta selaillen.

En nyt oikeastaan peru paljoakaan noista omista kommenteistani, jotka jo alkuaan ovat pikemminkin yksinkertaisten tulkintojen kyseenalaistamista. Ja samalla myös tukea tuolle Ritalan näkemykselle, että taas yksi myrsky vesilasisssa.

Joka tapauksessa. Kolmannella selailulla ohje näyttää jo paljon paremmalta. Ensimmäisellä kerralla se todellakin oli vaikea luettava, joka oli oman alansa kielellä kirjoitettua yleishyvää itsestäänselvyyttä. Toisella kerralla hieman parempi, vaikka vieläkin hieman alleviivaava. Kolmannella kerralla tuli tunne, että ehkä opetusalan ammattilaiset kuitenkin pystyvät kaivamaan sieltä oleellisen oman työnsä tueksi. Hyvällä tahdolla. Ohjetta ei tarvitse pitää raamattuna vaan sitä saa soveltaa.

Joten myrsky oli lähinnä kristillisten turha hölmöily. Mutta olisi ohjeen ehkä voinut paremminkin kirjoittaa, kun se kerran pääsi maallikoidenkin luettavaksi. Mutta kaiken kaikkiaan se sisältää ihan huomionarvoisia asioita. Ne on jo nyt varmaan hoidettu joissain kouluissa mallikkaasti, jossain toisaalla ne eivät edes ole ongelma mutta jossain varmaan myös on mietittävä asioita.

Keskustelun lopputuloksesta on vaikea sanoa. Joko se edistää järkevien tasa-arvosuunnitelmien tekoa, jos ymmärretään, että oleellinen asia ei ollut, saako poikia sanoa pojiksi ja tyttöjä tytöiksi vai ei. Tai sitten se asettaa entistä tiukemmat rajalinjat, että ainakaan tuon pillin mukaan emme tanssi.

Kaiken kaikkiaan tämä(kin) antaa huonon kuvan suomalaiset yhteiskunnan keskustelukyvystä. Valitettavasti.

Toimituksen poiminnat