Sukupuolitietoisuudesta – Tyhjät tynnyrit kolisee kovimmin

Näin NYT-liitteen otsikon "Opettajien ei enää pian pitäisi puhua tytöistä ja pojista koulussa, pelkästään etunimillä" tänään aamulla noin kello 08.45 ja huokaisin syvään. Huokaisin, koska tiesin, mitä päivän sosiaalisen median virtani tulee olemaan koko tämän päivän.

Ja sitähän se oli, pyhää vihaa, suurta julistusta ja typerää asiaosaamattomuutta yhden retostellun, sensaatiohakuisen, klikkiotsikoidun ja pöljän artikkelin seurauksena. Eikä siinä mitään, jos ei tiedä, niin hyvä jos linkkaa ja kysyy. Hyvä on selvittää asia.

Tähän selvittämiseen ei kuitenkaan suurin osa jaksa vaivautua. Siihen ei vaivautunut perussuomalaisten "Huomatkaa Mut, Mä Olen Tärkeä" -Tynkkynen eikä siihen vaivautunut edes meidän ulkoministerimme, joka ei ole blogannut tai maininnut Aleppoa kertaakaan ulostuloissaan, mutta ehtii toki kirjoittaa virheellisesti monesti morkkaamansa NYT-liitteen artikkelista.

Myös kansanedustaja Timo Heinonen on jo ehtinyt närkästyä asiasta ja kirjoittaa Puheenvuoron blogissansa, että hänelle ainakin tytöt ovat tyttöjä ja pojat poikia. Tämähän on ihan Heinoselle yhä edelleenkin mahdollista niin miehenä, kansanedustajana, ihmisenä ja vaikka opettajanakin.

Väännetään tämä nyt ihan ensimmäiseksi todella selkeään muotoon tämä asia. Kaksi virkettä riittää kertomaan asian ytimen.

1. Kouluissa ei ole nyt eikä tulevaisuudessa kielletty puhumasta tytöistä tai pojista eikä ketään kielletä olemasta tyttö tai poika tai kasvattamasta lastaan tyttönä tai poikana.

2. Kouluissa ja noin muutenkin on hyvä ymmärtää, että maailmassa on sellaisia ihmisiä ja myös lapsia, jotka eivät koe kuuluvansa näihin sukupuolirooleihin.

Siinäpä se. Ensimmäinen lause on ohjeistus siihen, miten kannattaa reagoida kun iltapäivälehdet tai muut lähteet otsikoivat sensaatiohakuisesti. Ota siis selvää ennen kuin suutut.

Toinen lause taas on ihan hyvää perustietämystä jokaiselle. Se että hyväksymme toisenlaiset ihmiset ei tarkoita, ettemme saisi olla itse omia itsejämme.

Käytän nyt esimerkkinä itseäni. Minä olen aika pitkälti cis-heteromies. Minä ymmärrän silti, että kaikki eivät ole kahdessa muotissa. Kutsun silti molempia pieniä poikiani pojiksi. Jos jompikumpi pojistani huomaa joskus ettei olekaan poika niin silloin hän on sitä, miksi itsensä kokee. Se ei tee kummastakaan heistä vähemmän mitään. Minä en ole kieltämässä sinulta mieheyttäsi tai naiseuttasi tai sinun lapsiltasi sukupuolirooleja, jos sinä niihin heidät haluat kasvattaa. Anna mennä.

Koulu instituutiona on kuitenkin sellainen, että kun meidän perusopetuksemme käy läpi yli 95% ikäluokasta niin meillä on muunkinlaisia oppilaita kuin Soinin, Heinosen ja Tynkkysen näkemyksen mukaisia tyttöjä ja poikia. Ja se on ihan hyvä tiedostaa siellä luokassa. Se on ihan hyvä myös käydä läpi siellä kouluissa. Tähän ja vain ja ainoastaan tähän viitataan sukupuolitietoisella tasa-arvosuunnitelmalla ja opetushallituksen julkaisulla.

Se ei ole määräys se opas. Se on opas. Se tasa-arvosuunnitelma taas pitää tehdä, mutta sen ohjeistus ei missään käske toimimaan millään tietyllä tavalla asian suhteen. Normit, joiden mukaan se tulee laatia tulevat laista ei Iltalehden tai NYT-liitteen lööppiotsikoista.

Kahdeksan tuntia sitten se otsikko tuohon ruudulle lävähti. Nyt on nähty kenen tyhjät tynnyrit kolisee kovimmin. Voittajia ovat tällä kertaa kansanedustaja Heinonen, ministeri Soini ja ”Minä minä, Minä Olen täällä” -Tynkkynen. Onnea voittajille.

Saa lukea ja jakaa sekä tämän päivityksen että kaikki siihen liittyvät blogit ja artikkelit.

edit: Lisätty linkit Tynkkysen, Soinin ja Heinosen kirjoituksiin

http://timoheinonen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/224610-minulle…

http://timosoini.fi/2016/10/pojat-on-poikia/

https://sebastiantynkkynen.com/…/tytoille-ja-pojille-ei-tu…/

Taukovihko
Vihreät Espoo

Espoolainen aviomies, kahden pienen ja mahtavan pojan isä ja tuleva kansainvälinen politiikko.
Opettajana pk-seudulla vuodesta 2008.
facebook.com/timokilpiainenespoo
twitter.com/minaisablogi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu