Taukovihko

Ulkoministerin plokikirjoitus syynissä

  • Arviointi alakoulun perusteiden mukaan, reippaalla myöhäiskevään armolahjalla terästettynä.
    Arviointi alakoulun perusteiden mukaan, reippaalla myöhäiskevään armolahjalla terästettynä.

Ulkoministerin ploki on jo vuosien ajan ollut hänen oma temmellyskenttänsä internetissä. Soini on kirjoittanut aktiivisesti vain tällä omalla alustallaan ja pysytellyt poissa sosiaalisesta mediasta varmastikin harkitusti.

 

Soinin tapa ja tyyli kirjoittaa ovat hyvin omanlaisiaan. Hän tekee kaiken varmasti tietoisesti. Silti aina joskus plokin tekstejä on suorastaan kammottava lukea. Ne ovat kuin pieniä nuppineulanpistoja silmissä.

 

Kesäloman alun kunniaksi innostuin eilen nappaamaan Soinin viimeisimmän kirjoituksen arvioitavaksi ihan kuin minkä tahansa muun esseen tai mielipidekirjoituksen. Kuva lähtikin melko villiin lentoon sosiaalisessa mediassa ja pyynnöstä julkaisen sen nyt myös täällä.

 

Tein arvioinnin hyvin nopeasti ja myönnän myös tehneeni sen itsekseni hiukan hihitellen. Tästä syystä korjauksesta on itse asiassa jäänyt pois vielä monta kieliopillista virhettä. Listaan ne erikseen vielä tässä, koska ajattelin mieluummin postata alkuperäisen kuvan kuin korjata sitä.

  • Eläköön on verbi, mutta kun sitä käytetään huudahduksena on huutomerkki oikea tapa lopettaa virke.
  • puissa, josta -> puissa, joista
  • CNN- kanavalta -> CNN-kanavalta
  • Viimeisessä kappaleessa rinnasteinen päälause on erotettu omaksi virkkeekseen. 
  • kaikensortin -> kaiken sortin

Lisääkin saa toki bongata halutessaan.

 

Soinilla on tietty tyyli. Se hänelle suotakoon. Blogit tai niiden kotikutoiset väännökset ovat jokaisen henkilökohtaisia alustoja. Niihin eivät päde samat säännöt kuin journalistisesti tuotettuihin artikkeleihin, tiedotteisiin jne.

Tosi huonon kirjoittamisen ei kuitenkaan pitäisi olla tehokeino. Sen ei pitäisi olla houkutteleva kikka tai keino saada näkyvyyttä. Ministeritasolla sen pitäisi olla suorastaan noloa. Olkoon Soinin tyyli mikä tahansa, muoto voisi silti olla kunnossa. Voi kirjoittaa kärkkäästi, ytimekkäästi, nokkelasti ja hyvin. Kirjoitusvirheet eivät ole kansanomaisuutta eikä puolipisteen käyttö fillarikommunismia.


 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (38 kommenttia)

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Haha. Aika loistavan idean keksit!

Toisaalta aika surkean tuntuista kun ulkoministeri kirjoittaa noin "avuttomasti". Mutta taas toisaalta. N.90% ihmisistä kirjoittaa päin mäntyä ja tälläinen kirjoittelu saa ulkoministerinkin tuntumaan tavan tallaajalta ja inhimilliseltä, joka ei tarkasta jokaista pientä virhettä, ja yritä olla täydellinen. (Tosin voiko tämäkin kuulua Soinin laskelmiin) Tahallaan kirjoittaa väärin, jotta tälläiset kuin minä menevät lankaan? Ja eikä sitä tiedä missä hän on kirjoittanut tämän tekstin ja miten nopeasti? tabletilla autossa, 5 minuutissa? Kumminkaan tuo ei ole mikään maailman tärkein teksti.

Mutta asia joka teskissä on aivan asiallinen ja oikeassa. Ihmiset alkavat tymmppäntymään tähän "rahoittelun" ja "täydellisen" maailman esittelyyn!

Käyttäjän RaimoELaaksonen kuva
Raimo E. Laaksonen

Kilpiäiselle tiedoksi: Kuin-konjunktiota käytetään tavallisesti ilmaisemaan vertailua. Tällöin sen eteen ei tule pilkkua.

Käyttäjän Taukovihko kuva
Timo Kilpiäinen

Korjattu. Kiitoksia huomiosta.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Huomaa, että opettajilla on liian pitkät lomat :)

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

äklää vittaalko pisteniä, jpoa tsätä saa
slveän hasluaatesn….

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

Oliskohan tuollaisen tekstin tekemiseen valmis ohjelma jossakin?
Siinä siis sanan ensimmäinen ja viimeinen kirjain ovat kohdallaan, muut kirjaimet sekoitetaan mielivaltaisesti ja silti se on luettavissa. Sanassa käytetään vain sen omia kirjaimia.

Käyttäjän jannemuhonen kuva
Janne J. M. Muhonen

Näihin olen törmännyt sekä suomeksi että englanniksi ja ilmiö on kieltämättä mielenkiintoinen! Jotenkin aivot osaavat jäsennellä kirjaimet oikeaan järjestykseen, kunhan niitä vain on ensimmäisen ja viimeisen välillä oikea määrä miten tahansa sekoitettuna.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll Vastaus kommenttiin #12

#12
> ....ilmiö on kieltämättä mielenkiintoinen...

ooo

Kyllä kyllä. Väistämättä tulee mieleen, että miksi kieltä on opetettava niin pilkuntarkasti.
Eikö tärkeämpää olisi asiasisältö, sanavalinta ja ilmaisuvoima.

Sitähän vois kokeilla kuinka väärin kieltä voidaan kirjoittaa/puhua ja vielä tulla ymmärretyksi.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Pres. Kekkosesta sanottiin aikanaan että hän esintyy mielellään kansanmiehenä, mutta ryyppyseuraksi kelpaavat ainoastaan vuorineuvokset. Olisiko Soinin toiminnassa kyse tästä samasta ilmiöstä, halusta esintyä julkisuuten päin "kansanmienenä" mutta viihtyy kyllä mielummin Audin takapenkillä ja "lihapatojen" ääressä.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Kukin vuorollaan, kohta se taas voi demareidenkin perse viihtyä audissa :) Silloin ei varmaan enää ehdi suklaata jaella pienyrittäjille.

Hannu Tanskanen

Soini on verbaalisen esityksen mestari puhepuolella, mutta kirjoitukset olisi ehkä syytä jättää vaikkapa tri Halla-Aholle, ettei tarvitse olla nolona puolueen puolesta.

Käyttäjän Veli-MattiTanhuva kuva
Veli-Matti Tanhuva

Takoitatko tri Halla-Aholla tri Jussi Halla-ahoa?

Käyttäjän Veli-MattiTanhuva kuva
Veli-Matti Tanhuva Vastaus kommenttiin #36

En tiedä, kuka on tri Halla-Aho, mutta tri Halla-ahon tunnen kyllä.

Käyttäjän HannuTaskinen kuva
Hannu Taskinen

Voihan noita pilkkuja viilailla jos ei ole muuta hommaa.
Se joka paljon tekee, niin sille sattuu myös keskinkertaisia tuotoksia.
Minunkin oppivuosista on niin kauan että pitäisi varmaan jo välttää kaikkea kommunikointia kirjoittamalla.
Soinilla on kyky saada muutamaan lauseeseen paljon asiaa ja joskus asia on kätketty niin että tyhmempi ei heti huomaa.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

#9

Monilla nykyihmisillä on paljon kerrottavaa, mutta onko asiaa?

Jos nyt ihan pilkkusäännöistä puhutaan, niin niiden opettaminen on kauheata koululaisten kiusaamista, jopa alistamista.

Pitkään olen ehdottanut että korvataan kaikki pilkkusäännöt yhdellä:
_Pilkku sinne, missä selkeys sitä vaatii_.

Näin menetellen kylläkin muutama äidinkielen opettaja joutuisi kortistoon, byrokraateista puhumattakaan.

Käyttäjän jannemuhonen kuva
Janne J. M. Muhonen

Kas, oikeinkirjoitukseen puuttuminen on yhä muodissa. Luulin sen poistuneen jotakuinkin kymmenisen vuotta sitten, jolloin esim. dysleksia jopa arkipäiväisessä internet-kommunikoinnissa alettiin ottaa vakavammin huomioon, ja joistain pienistä virheistä (tavanomaisimmin väärinkirjoitetut sanat "viellä", "samallainen" ja "kuullostaa") huomauttelua ei enää nähty mitenkään nokkelana saati rakentavana.

(Käytän sivistyssanaa siksi, etten ole yhtäkkiä varma siitä, tulisiko sen arkikielisempi vastine kirjoittaa LuKi-häiriö, luki-häiriö vai peräti lukihäiriö, koska kaikkia näitä esiintyy kirjoitetussa kielessä sangen tasaisesti.)

Tietenkin tässä tapauksessa kyse on ulkoasiainministeristä, jolta voitaisiin perustellusti edellyttää virheetöntä kielenhallintaa. Ehkäpä virheet voidaan kuitenkin antaa anteeksi siksi, että hänen henkilökohtainen bloginsa (tai "ploki") ei ole virallinen kannanottojen tai tiedotteiden julkaisukanava.

Ehkäpä kirjoitus on jopa laadittu lihapadan antimia ryystäen ministeri-Audin takapenkillä sekä tabletin avustuksella.

Terveisin oikeinkirjoitukseen fiksoitunut kansalaiskeskustelija. Eilen julkaisemaani kirjoitusta laadin kahden eri päivän aikana yhteensä ehkä noin viisi tuntia, josta reilusti yli puolet koostui lauserakenteiden muokkauksesta ja sanojen uudelleenjärjestelystä tai korvaamisesta joillain toisilla, mielestäni osuvammilla, ilmaisuilla.

Käyttäjän Taukovihko kuva
Timo Kilpiäinen

Väittäminen, että tässä olisi kyse vain oikeinkirjoituksesta ei pidä paikkaansa.

Kyse on nimenomaan asiasta, jonka myös tuot esiin. Ulkoministeriltä oletamme tiettyä ammattimaisuutta, asiallisuutta ja kunnioitusta meidän järjestelemäämme ja Suomen valtiota kohtaan.

Siihen ei kuulu lapselliset kiukuttelut plokiteksteissä, tahallisesti väärin kirjoitetut tekstit ja huomionhakuisuutta tavoitteleva kielenhallinta.

Huono kirjoittaminen ei ole synonyymi kansanomaisuudelle. Susihuono kirjoittaminen ei ole synonyymi rosoisuudelle.

Ulkoministeriltä odottaisin parempaa. Odottaisin edes joskus analyysia tai ulostuloa maailmasta ja sen tilanteista.

Käyttäjän jannemuhonen kuva
Janne J. M. Muhonen

Minähän keskityinkin ainoastaan tuohon kielenhuoltopuoleen, josta annoit oheisessa kuvassa totuudenmukaisen arvion - en itse kirjoituksen asiasisältöön. En usko, että kirjoitus- ja kielioppivirheet olisivat millään muotoa laskelmoitua kansanomaisuuden tai rosoisuuden tavoittelua. Tästä siis lienemme eri mieltä. Sen sijaan allekirjoitan täysin sen, ettei vaillinainen kielenhallinta olekaan synonyymi em. asioille.

Ärsyttää ottaa itseni esimerkiksi, mutta toisinaan ollessani hieman epävarma oikoluetan kirjoitukseni vaimollani. Ehkäpä tekisi Soinin julkisuuskuvalle terää tarkistuttaa plokinsa jollain ulkopuolisella. Etenkin nyt, kun tämä mainittu kirjoitus on osin sinun ansiostasi päätynyt kepinnokkaan.

Muistaakseni Soini on suorastaan vannonut, ettei ala mitään Facebookia tai Twitteriä koskaan käyttää. "Ploki" palvellee hänelle samaa tarkoitusta kuin Facebook sen keskimääräisille käyttäjille, kuten minulle - vähemmän virallisten, lähinnä milloin mitäkin kuulumisia tai hetken mielipiteitä tarjoavana kanavana.

Eipä tästä kovin pitkää aikaa ole, kun Soini kirjoitti "plokiin" hänelle mieleisestä raviurheilusta ja joku vääräleuka esitti, että häntä ei ulkoministerin tehtävät kiinnosta senkään vertaa, mitä raveissa käynti.

Tarkoitan sanoa, että blogia voi pitää erilaisiin tarkoituksiin. Eivät valtiovarainministeri Stubbin blogikirjoitukset urheiluharrastustaan koskien sulje pois hänen kompetenssiaan ministerinä saati saavutuksia sillä saralla.

Käyttäjän Taukovihko kuva
Timo Kilpiäinen Vastaus kommenttiin #15

Kannattaa lukaista satunnaisvalinnalla Soinin tekstejä aikaisemmilta vuosilta. Kielioppi on huomattavasti paremmin hallussa ja teksti todella paljon selkeämpää.

Plokin kehityksessä tekstin rapautumisen näkee selvästi ja tästä ei varmasti voi syyttää Soinin mielen rapautumista. Kyseessä on harkittu tapa toimia.

Nappasin ihan huvin vuoksi pikku tilaston asiasta.

Toukokuussa 2010 plokiteksteissä 2 selvää kirjoitusvirhettä. (15 tekstiä)
Toukokuussa 2011 5 selkeää kirjoitusvirhettä. (5 tekstiä)
Toukokuussa 2012 7 selkeää kirjoitusvirhettä. (9 tekstiä)
Toukokuussa 2013 5 selkeää kirjoitusvirhettä. (8 tekstiä)
Toukokuussa 2014 11 selkeää kirjoitusvirhettä (10 tekstiä)
Toukokuussa 2015 15 selkeää kirjoitusvirhettä (10 Tekstiä)
Toukokuussa 2016 24 selkeää kirjoitusvirhettä (17 tekstiä)

Aika pahasti se on lähtenyt nousemaan tuo virheiden määrä samoin kuin niiden määrä per teksti.

En edes puuttunut itse keksittyihin sanoihin, lauserakenteisiin jne. Tässä oli ihan vaan väärät alkukirjaimet, väärin kirjoitetut sanat, ylimääräiset välit, viivat tm.

Joten kyllä minä väitän, että kyse ei todellakaan ole osaamisesta.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll Vastaus kommenttiin #22

>Aika pahasti se on lähtenyt nousemaan tuo virheiden määrä samoin kuin niiden määrä per teksti.

ooo

Huolimaton avustaja?
Sisältö on tärkeämpi kuin muodot, joku esim lakiteksti sitten erikseen.
On minullakin hyllyssäni "Moitteeton virkakieli", mutta luen sitä lähinnä huvin vuoksi.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #28

Muoto on valittu tyylilaji. Avustajan oikoluvun ohittaminen on myös valinta. Soini uskoo valittuun tyyliinsä ja antaa mopon keulia.

Käyttäjän amgs kuva

Ja nyt tämän blogistin toimesta, jopa minä identifioidun Timo Soiniin! :)
Kuten kohdallani, arvelen, että Timo Soinille keskeisintä on tulla ymmärretyksi. Samalla kuka tahansa voi tuntea olevansa parempi (ainakin kirjoittaja) kuin Timo Soini. Se voi olla keino olla kansanomainen. Kohdallani kielioppisammakot tulevat tahattomasti, koska suomi ei ole äidinkieleni.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Mutta Ana, Soinin kohdalla on kysymys valitusta maneerivalikoimasta ja tyylilajista. Senhän voi kuka tahansa todeta avaamalla ulkoministerin taannoisen gradun populismista. Ministeri hallitsee normaalin kirjakielen mutta kyynisyydessään todellakin puhuu "kansaa" joka kansankieli hänen mielestään on kehnoa mutta täynnä yllättäviä sanontoja.
On mielenkiintoista kun kuuntelee Soinin lapsuudennaapurin Sarasvuon radio-ohjelmia niin välillä huomaa samanlaisia espoonslangipiirteitä kuin Soinilla, siis intonaatoissa lähinnä.
Soinin tapa tuottaa huonokieltä on kyynistä.

Käyttäjän jannemuhonen kuva
Janne J. M. Muhonen

Ovatko Kilpiäisen esiin nostamat Soinin kirjoituksen kielioppi- ja kirjoitusvirheet sinunkin mielestäsi laskelmoituja eli tarkoitettuja?

Harmi näin syntyperäisenä keskisuomalaisena, ettei intonaatioeroja tai -yhtäläisyyksiä osaa paikantaa.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #19

Ovat, surullista kyllä. Se ei tarkoita ettei ne myös olisi kirjoittajalle ominaisa. Tietoista omalla puutteellisuudella koketeeraamista tarkoitushakuisesti.
Se on vähän röyhkeätä. Soinilla on sellainen lukijakunta joka vaan koska samaistuvat häneen lukisi tavallista seikkaperäisempiä selostuksia niistä ilmöistä mitä maailmalla tapahtuu ja miksei myös ihan matkakuvauksia ulkkarin näkemistä hienoista edustuslinnoista yms. Siis lukisivat ja sivistyisivät hieman ja valistuisivat ja kokisivat että Suomen ulkopolitiikka koskee ja kiinnostaa heitä mutta ehei. Heitetään huolimatonta slogania sisäpoliittisita asiosta. Phyi.

Niko Sillanpää Vastaus kommenttiin #19

Ilman muuta harkittuja. Kuten kaikki muukin, formaatti, sound bitet, luun heitot. Jusulan ja Soinin kehitystyötä.

Hannu Tanskanen

Kielen rämettyminen ennakoi kulttuurin rämettymistä, mutta persuthan eivät siitä kuuluja olekaan (näin ex-persuna sanottuna) ;-).

Käyttäjän Taukovihko kuva
Timo Kilpiäinen

Soini selvästi otti arviointini huomioon, koska tämän päivän plokiteksti on todella paljon selkeämpi ja huolellisemmin kirjoitettu.

Hienoa herra ulkoministeri. Täytynee arvioida tämäkin.

Käyttäjän minavaan kuva
jouko viitala

Tasapuolisuuden nimissä, myöskin muiden puolueiden bloggareita voisi arvostella. Löytyyhän heitäkin.

Janne Suuronen

Timo Kilpiäisen blogi syynissä :)

"Ulkoministerin ploki" --> joko blogi tai erisnimenä Ploki. Mutta plogi-kovalla p-kirjaimella ja pienellä kirjoitettuna on joka tapauksessa väärin.

"on jo vuosien ajan ollut hänen oma temmellyskenttänsä" --> kaksi genetiiviä. Joko hänen oma temmellyskenttä tai hänen temmellyskenttänsä.

"internetissä. Soini on kirjoittanut aktiivisesti vain tällä omalla alustallaan" --> millä tällä ? Tällä sana pois.

"ja pysytellyt poissa sosiaalisesta mediasta varmastikin harkitusti." --> miksi olet tai miten voit olla varma ? Olisiko tullut mieluummin käyttää vaikkapa termiä luultavasti tai ilmaisua "arvioni mukaan Soini on pysytellyt poissa sosiaalisesta mediasta harkitus".

"Soinin tapa ja tyyli kirjoittaa ovat hyvin omanlaisiaan. Hän tekee kaiken varmasti tietoisesti." --> tekee minkä ? Miten voit olla varma, että Soini tekee ihan kaiken harkitusti, eikä mitään spontaanisti ?

"Silti aina joskus plokin tekstejä on suorastaan kammottava lukea. Ne ovat kuin pieniä nuppineulanpistoja silmissä."....pata kattilaa soimaa ;)

"Kesäloman alun kunniaksi innostuin eilen nappaamaan Soinin viimeisimmän kirjoituksen arvioitavaksi ihan kuin minkä tahansa muun esseen tai mielipidekirjoituksen."
--> niinno. Internetissä olevan tekstin kopioiminen oman tietokoneen kovalevylle tahi muistitikulle saattaa kyllä joillekin ihmisille olla suurikin onnistumisen saavutus :) Siitä pisteet blogistille ;)

"Kuva lähtikin melko villiin lentoon sosiaalisessa mediassa ja pyynnöstä julkaisen sen nyt myös täällä."
--> taivalla lennetään. Tai kompastuessa saatetaan lentää maahan: Tarkoititko siis, että jaoit analyysisi sosiaalisessa mediassa, mutta missä siten kommentoijien arvion mukaan kompastuitkin omaan nokkeluutesi ? Ehkä kuitenkin villin lennon sijaan oli kyse ahkerasta kopioinnista, toistamisesta ja/tai ahkerasta kommentoinnista.

"Tein arvioinnin hyvin nopeasti ja myönnän myös tehneeni sen itsekseni hiukan hihitellen."
--> Kukapa meistä ei hihittelisi muiden teksteille. Erityisesti eduskunnan luottamusta nauttivan Suomen Tasavallan Ulkoministerin teksteille. Hihitelläänkö myös Suomen Tasavallan Presidentin ja jonkun Ville Niinistön teksteille ? Naureskellaan oikein kunnolla.

"
Tästä syystä korjauksesta on itse asiassa jäänyt pois vielä monta kieliopillista virhettä.
"
Minäkin jätin muutaman pois. Ja arvelen, etten edes kaikkia löytänyt.

"Lisääkin saa toki bongata halutessaan."
--> bongaus on lainasana Ruotsista. Tässä tapauksessa tulisi käyttää mieluummin vaikkapa termiä "osoittaa". [ Tässä yhteydessä myös terveisiä lukion vasemmistolaiselle äidinkielen opettajalleni, joka oikeistolaisen kiusaamiseksi esimerkiksi oli ainekirjoituksessa vetänyt punakynällä ylitse termin "sänky", koska se on lainasana ruotsinkielestä eikä sitä siksi olisi aineessa saanut käyttää ]

"
Kirjoitusvirheet eivät ole kansanomaisuutta eikä puolipisteen käyttö fillarikommunismia. "
--> tuntuu olevan sitäkin. [ Sivuhuomautus: Blogisti on jälleen yksi vihreä, joka ylentää itsensä muita paremmaksi ]

Kieliopillisesti ala-arvoinen kirjoitus opettajalta. En hyväksyisi moista omien lasteni opetajalta.

Kuudesluokkalaisen aineeksi 9, yhdeksäsluokkalaisen aineeksi 7- ja lukiolaisen aineeksi 5.

Omien muinaisten (äidinkielen)kokemustenikin pohjalta olen surullinen, kuinka puoluepolitiikka vaikuttaa opettajien arvostelukykyyn.

Käyttäjän Taukovihko kuva
Timo Kilpiäinen

Kiitos kommentistasi Janne.

Timo Soini kirjoittaa itse plokin pienellä alkukirjaimella. Se on silloin ploki.

Kahden genetiivin käyttö ei ole kiellettyä. Se ei ole kaunista, muttei myöskään ole kielioppivirhe. Sana oma tässä taas korostaa kyseisen alustan olevan vain ulkoministerin käytössä. Hänen temmellyskenttänsä kun voisi tarkoittaa alustaa, jossa myös muut toimivat.

Tällä-sanalla painotetaan nimenomaan plokia, joka ei ole blogi, kuten ministeri on itse todennut. Se vahventaa alustan erityispiirrettä.

Käyttämäni termit varmasti, harkitusti ym. voit toki kiistää. Ne ovat subjektiivisia näkemyksiä, kuten asiayhteydestä pystyy helposti päättelemään.

Kompastuessa ei lennetä maahan. Kompastuessa kaadutaan. Lähteä lentoon sen sijaan on yleisesti vakiintunut sanonta. Lentämisestä ei missään vaiheessa tekstiä puhutaan vaan lentoonlähdöstä.

En voi puhua muiden puolesta, kun en tiedä. Veikkaisin kuitenkin useamman ihmisen nauravan myös presidentin tai veljenpoikansa kirjoituksille ja puheille.

Bongata on lainasana ja parempi olisi ollut käyttää vaikkapa verbiä osoittaa.

Kiitos vielä kommentistasi.

Käyttäjän minavaan kuva
jouko viitala

Jotenkin minusta bloggaajan aihe on toisarvoinen. Vähän samanarvoinen kuin ihmisen ulkonäön arvostelu.
Jos oikein olen ymmärtänyt, niin blogit yleensäkään eivät kilpakirjoituksia tekstin suhteen, eivät mitään ylioppilasaineita. Kuvittelen, että näissä itse aihe ja sen käsittely ovat tärkeimpiä.

Jos aloittaja kokee suomenkielen käytön ja oikeellisuuden olevan tärkeitä, niin odotan seuraavaksi myöskin muiden puolueiden bloggaajien arvostelua. Lähes kaikista kun samankaltaisia virheitä ja kielikukkasia löytyy.

Näen tämän kyllä politikointina, keinona pyrkiä yhtä puoluetta kampittamaan. En sellainen sanankäyttäjä ole, että kykenisin kirjoittajan
väitteitä vääräksi väittämään, eli saattaa aivan totuudenmukaista arvostelu olla. Kuitenkin koen, että kirjoittaja tuskin esimerkiksi Ville Niinistön tekstiä olisi samalla tavalla halukas repostelemaan. Minusta politiikan ei pitäisi tämänkaltaiseksi mennä.

Ps. En ole perussuomalaisten kannattaja, enkä minkään muunkaan puolueen.
Puoluepolitiikka ei minua juurikaan kiinnosta,on sellaisessa rappioti-
tilassa Suomessa, etten siihen halua sotkeentua.

Käyttäjän Taukovihko kuva
Timo Kilpiäinen

Kyseessä ei missään nimessä ole huoli suomen kielestä tai ristiretki sen puolesta.

Kyllä tässä on ihan rehellisesti mukana arvostelua ulkoministerin valitsemaa viestintätapaa kohtaan.

Eli kyllä tässä on osin myös politikointia mukana.

Parikin verkkojulkaisua itse asiassa soitti ja kysyi olisiko kiinnostanut tehdä juttusarja kaikista puolueiden puheenjohtajista ja heidän kirjoituksistaan samalla tavalla. Kiinnostaisihan se, mutta jaksaisiko siihen nähdä sen ansaitseman vaivan? En tiedä.

Käyttäjän minavaan kuva
jouko viitala

Mukava, että bloggaaja tunnustaa politiikan arvostelussa mukana olevan. Kuten jo sanoin, en kyllä tämänkaltaisesta "politikoinnista" pidä, kohdistuu se sitten mihin puolueeseen tahansa. En Soinin kirjallisesta lahjakkuudesta osaa mitään sanoa, mutta totta lienee, että ihmisten lahjakkuuksissa on eronsa. Joku on kirjallisesti lahjakas, mutta ei taas esimerkiksi puhua osaa. Toinen taas on päinvastoin. Eikä tämä esimerkiksi kyvykkyydestä mitään kerro.

Hyvänä esimerkkinä vaikkapa Kimmo Riihimäki. Hämeen Laaturemontin perustaja, yrityksen joka työllistää yli 200 henkilöä. Vuoden 2014 Suomen kolmanneksi suurin veronmaksaja. Hän sanoo lukutaitonsa olevan puutteellinen ja kirjoitustaitonsa tikkukirjain luokkaa. En ole hänen tekstiään lukenut, mutta kuvittelisin sen olevan sellaista, jonka aloittaja tuomitsisi kovin jyrkästi. Haluan siis sanoa, että yksittäisen asian kritisointi kovin huonosti kuvaa henkilön kokonaisuutta ja kykyjä.

Käyttäjän Taukovihko kuva
Timo Kilpiäinen

Erona on se, että Soini osaa kirjoittaa. Hän on tietoisesti valinnut huonon kirjoittamisen ja pyrkii käyttämään sitä tyylimuotona.

Huono kirjoittaminen ei ole synonyymi kansanomaisuudelle.

En pidä siitä, että ihminen tahallaan valitsee tällaisen tien ja pyrkii käyttämään sitä tehokeinona. Se halventaa ihan jokaista ihmistä, joka pyrkii parhaaseensa. Soini ei sitä tee vaan vähättelee ihmisten lukutaitoa ja ministerin arvovaltaa.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Huono kirjoittaminen on huonoa kirjoittamista ja ploki hanurista ihan kirjoittajansa yhteiskunnallisesta asemasta riippumatta ja huolimatta.

Toimituksen poiminnat