Taukovihko

Mitä markkinaliberaali jättää sanomatta?

Markkinaliberaalit ovat nyt pinnalla. Elina Lepomäki on ilmoittautunut Kokoomuksen puheenjohtajakilpailuun ja puolueen nuori talousoikeistolainen siipi on saanut paljon ilmaa allensa. Henkilökohtaisesti en usko Lepomäen pystyvän haastamaan Stubbia vielä tällä hetkellä, mutta hänen ajatuksensa ovat saaneet monet muutkin esittämään näkemyksiään markkinataloudesta ja valtionhoidosta ehkä meillä kovin sosiaalidemokraattisessa Suomessa kovin harvoin nähdyin sanankääntein. Lisäksi tietysti minun mielipiteeni ei Kokoomuksen puoluekokouksessa ratkaise yhtään mitään.

 

Tämä on osaltaan aiheuttanut taas vastareaktion, jossa Lepomäkeä on haukuttu talousnatsista lähtien aika monella tavalla. Hänen poliittisia näkemyksiään on suomittu kovasti ja onpa jostain syystä mukaan otettu myös hänen aviomiehensä, koska jostain syystä Suomessa vuonna 2016 naispoliitikko on yhä edelleen aviomiehensä tulojen jatke.

 

En ole samaa mieltä Lepomäen kanssa siitä miten valtiota pitäisi hoitaa. En ole sitä suurimmassa osassa asioita, jotka hän on tuonut esiin. En ole myöskään samaa mieltä, että hänen tutkintonsa ja työkokemuksensa olisivat jotenkin erinomaisia pätevyysmittareita valtiovarainministerin tehtävään. Hänen katsantokantansa on siihen tehtävään aivan samalla tavalla subjektiivinen kuin kenellä tahansa muullakin.

 

Lepomäkeä on toki myös puolustettu. Uudessa Suomessa Tere Sammallahti kirjoitti blogissaan markkinaliberaalien oodin ja puolustuspuheenvuoron. Hänen tekstinsä oli toki lähinnä hyökkäys Saku Timosta kohtaan, joka oli omassa blogissaan arvostellut rankasti Lepomäkeä ja tämän politiikkaa. Sammallahden blogissa oli kuitenkin mielenkiintoinen lopetus, jossa hän kertoo ettei markkinaliberaali tietenkään halua kenenkään kuolevan nälkään tai olevan työtön. Tämä tarve inhimillistää omaa poliittista näkemystään oli mielestäni niin äärimmäisen mielenkiintoinen, että minun oli pakko miettiä, mitä markkinaliberaali oikein jättää sanomatta, kun niin tarkasti kertoo, että ei tietenkään halua kenenkään kuolevan nälkään tai jäämään hoidotta?

 

Alla olevat lihavoidut kohdat ovat lainattu Sammallahden blogikirjoituksesta ja kuvaavat hänen mukaansa häntä ja kaikkia tuntemiansa kokoomuslaisia ja talousliberaaleja. Kursivoidut kohdat ovat puhtaasti tulkintaa, omaa pohdintaa ja mieleen tulleita yhtymäkohtia Kokoomuksen ja sen edustajien ajamaan politiikkaan verrattuna Sammallahden käyttämiin lainauksiin. Sammallahti tai kukaan tuntemani tai tietämäni kokoomuslainen ei ole suoraan esittänyt kirjoittamani kaltaisia väitteitä. Ne on kirjoitettu ensimmäisessä persoonassa, koska niiden on tarkoitus olla kuvainnollisia jatkeita Sammallahden väitteille. 

 

Markkinaliberaalina ei kukaan tahdo...

 

Kenenkään kuolevan nälkään tai parannettavissa oleviin tauteihin, tai kenenkään jäävän ilman hoivaa ja huolenpitoa, vaikka kannatankin SoTe-palveluiden järjestämistä eri tavalla.

Uskon siihen, että rahalla tulee saada ennen kaikkea parempaa hoitoa nopeammin kuin ilman rahaa. Henkilö, joka ei ole hankkinut itselleen kelvollista vakuutusta ei ansaitse hoivaa ja huolenpitoa samalla tavalla kuin menestynyt ihminen. En halua kenenkään kuolevan nälkään, mutta pidän valtion huolenpitoa holhouksena.

 

Kenenkään jäävän ilman koulutusta, vaikken kannatakaan ihmisten kouluttamista aloille, joilla ei ole töitä.

Koulutuksen tulisi mielestäni kuitenkin olla maksullista aivan pakollista peruskoulutusta lukuunottamatta. Kannatan koulutuksen maksullisuutta erityisesti siksi, että se hyödyttää niitä aloja, jotka itse koen tärkeiksi. Uskon koulutuksen olevan tärkeää vain siksi, että ihminen voi tienata paljon rahaa. Arvostan koulutusta ennen kaikkea rahanteon välineenä enkä muuna.

 

Kenenkään elävän köyhyydessä, vaikken vastustakaan tuloeroja tai jopa niiden maltillista kasvua.

Uskon köyhyyden johtuvan ihmisestä itsestään. Uskon menestyjän harhaan, jonka mukaan, koska minä olen menestynyt on se ollut vain ja ainoastaan omaa ansiotani ja niukkuus on luontainen olotila ihmisille, jotka eivät ole yhtä ansiokkaita kuin minä.

Uskon tuloerojen kasvuun niin kauan kuin minä olen siinä pienenevässä ryhmässä, jolla on mahdollisuus taistella omista oikeuksistaan ja nauttia valtion tarjoamista eduista taloudellisesti turvatussa elämäntilanteessa.

 

Antaa kenenkään  tuhota biodiversiteettiä tai vaarantaa luonnon kantokykyä voitontavoittelun nimissä, sitä varten meillä on jopa termi "negatiivinen ulkoishaitta".

Uskon markkinavoimien olevan korruptiosta ja nopeasta voitontavoittelusta vapaata, koska itsekin olen sitä suurimman osan aikaa.

 

Kenenkään olevan työtön, syrjäytynyt tai yksinäinen, vaikken pidäkään verotuksen nostamista ja tulonsiirtojen lisäämistä ratkaisuna kyseisiin ongelmiin.

En tietenkään tahdo noita asioita, mutta minulle ei ole myöskään ongelma, jos joku tekee työtä niin pienellä palkalla ettei sillä tule toimeen tai jos joku on syrjäytynyt tahi yksinäinen, kunhan se ei vie valtion ja välillisesti minun rahojani. En ole valmis siihen, että valtio suitsii näitä asioita, koska se vaikuttaa suoraan minun tuloihini. En ajattele itse koskaan tarvitsevani valtion tällaisiin asioihin suunntattuja palveluita, sillä olen itse saavuttanut kaiken hyvän elämässäni. Uskon lopulta jo aiemmin kirjattuun teesiin, jonka mukaan kaikki yllä mainitut ovat lopulta yksilön omaa syytä ja kaikkien pitäisi vain tehdä kovemmin työtä saavuttaakseen tavoitteensa.

 

Korporatistista suuryritysten tai muiden vastaavien eturyhmien vahvassa ohjauksessa tehtyä politiikkaa.

Silti olen valmis poliittisesti ja yhteiskunnallisesti edistämään sellaisia asioita, jotka mahdollistavat kaiken tämänkaltaisen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (24 kommenttia)

Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu

TK: "Mitä markkinaliberaali jättää sanomatta?"

Kiitos, Timo, viisaasta ja oivaltavasta tekstistäsi. Sinä muotoilet hyvin hienovaraisesti nuo Sammallahden teesien lausumattomat sanat. Raadollisemmin ne voisi ilmaista, kuten kaikkien libertaarien ja sen suuntaisten kohdalla, niin että lopulta vain minun (ja samoin asennoituvien) hyvinvointi on tärkeää.

Yhteiskunta on kuitenkin enemmän kuin joukko vauraita, hyvinvoivia yksilöitä ja kenelläkään ei vastuuta mistään yhteisöstä ja itseään huonommassa asemassa olevista, ei tulevaisuudesta, ei pitkäjänteisestä yhteiskunnan kehittämisestä ja yhteiskuntarauhasta. Kenties koko käsite "yhteiskuntakunta" ei sisällä mitään mielekästä markkinaliberaalille, libertaarille ja muulle sen kaltaiselle?

Seuraava teksti, näkymä yhteiskunnastamme, kuvastaa mielestäni markkinaliberaalien mielen mukaista eloa:

http://apatia.puheenvuoro.uusisuomi.fi/97144-halli...

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Mistä tiedämme onko Lepomäki juuri markkinaliberaali, puheenjohtaja ehdokas voi yhtähyvin olla sitä muistuttava uusliberaali tai saksalaista perää oleva ordoliberaali. Kaikki kolme poikkeavat täysin klssisesta liberalismista ja niiden ydiajattelua on että kaikki on kaupan kuten esim ihmisoikeudet jotka muutenkin joutuisi ansaitsemaan työllä. Vastustan kaikkia kolmea liberalismin brutaalia muotoa siksi että mielestäni ihmisoikeukset kuuluu kaikille eikä niitä tarvitse ansaita, eivätkä ne ole kaupan, eivätkä vain saavutettuja etuja. Myöskin keskeistä kaikille noille kolmelle liberalismin muodolle on ajatus että ne joilla on paljon rahaa osaavat käsitellä rahaa peremmin kuin ne joilla on vähemmän rahaa eli ovat perempia ihmisiä toisinkuin vähäosaiset ovat alempiarvoisempia ja tarvitsevat ohjausta kuin pienet lapset.

Käyttäjän Taukovihko kuva
Timo Kilpiäinen

Käsittääkseni Lepomäki on itse käyttänyt itsestään tuota termiä. Minä poimin kyseisen termin kokoomuslaisen Sammallahden blogista, joten voin olla täysin hakusessakin.

Käyttäjän KalleSalo kuva
Kalle Salo

Ne asiat mitkä jätetään sanomatta ovat yleensä niitä keskustelujen kiintoisimpia osia. Kuitenkin niiden arvailussa on niin äärimmäisen helppoa sortua projisoimaan omia kuvitelmiaan niiksi sanomattomiksi asioiksi.

Yhtä kiintoisaa on siis samalla tavoin se, miksi, millä taka-ajatuksella, kukin sanoo mitä sanoo.

Millä motivaattorilla siis esimerkiksi on pakko mennä olkiukkoistamaan Sammallahden sanomatta jääneeksi vaikkapa koulutuksen kohdalla "Arvostan koulutusta ennen kaikkea rahanteon välineenä enkä muuna." Pitäisikö jonkun muka uskoa että blogisti vilpittömästi uskoo Sammallahden ajattelevan näin.

Entäpä veikkaus "Uskon köyhyyden johtuvan ihmisestä itsestään." Heittäisit tämän varmaan monistakin 'markkinaliberaaleista' ja sen sukuisista. Omalla kohdallani tämä teesi ei jäisi sanomattomaksi asiaksi. Uskoisin näin todellakin näin olevan, jossain määrin. Väittäisitkö itse ettei näin ole missään määrin. Väittäisitkö että ne, me, jotka ajatusta kannatamme, ajattelemme niin absoluuttisesti, että aina ja kaikkialla kaikki köyhyys johtuu meidän mielestämme vain yksilöstä itsestään.

Malinen mainitsi kaikille oletusarvoisesti kuuluvat ihmisoikeudet. Mihin rajaan asti näin ja mitä niihin oikeuksiin ylipäätään sisältyy. Kovin niukastiko? Vaikka mitäkö keksitään haluta? Onko mitään rajaa?

Käyttäjän Taukovihko kuva
Timo Kilpiäinen

Kenenkään ei tarvitse kuvitella Sammallahden tai markkinaliberaalien ajattelevan näin. Kuten kirjoitin, ovat nämä puhtaasti omaa spekulaatiotani siihen nähden, miten politiikkaa on tehty ja miten esimerkiksi Sammallahti itse kirjoittaa, että pitäisi kouluttaa aloille joilla työllistyy. Tätä retoriikkaa on käytetty erityisesti marginaalisia tieteenaloja kohtaan. Toisaalta esimerkiksi Lepomäen johtama ajatuspaja Libera puhuu nimenomaan koulutetun ihmisen tuloeroista kouluttamattomaan, mutta ottaa vertailuissaan huomioon vain korkeaa palkkaa nauttivat korkeakoulutetut, kun se puhuu investoinnista yksilöön. Kirjastonhoitaja tai lastentarhanopettaja tai erikoistuva sairaanhoitaja eivät näihin yksilön investointeihin sovi.

Köyhyyteen on lukemattomia syitä. Ylivoimaisesti suurin niistä on syntyminen köyhään perheeseen. Onko se yksilön syytä?

Köyhyydestä on mahdollista nousta, sitä en missään nimessä kiellä. Köyhyyteen ajautuminen voi kuitenkin johtua monista syistä. Aina se ei ole yksilön syytä. Onko joskus? Ihan varmasti on.

Väitän kuitenkin liian usein hyvin pärjäävien ihmisten ajattelevan, että heidän menestymisensä on vain ja ainoastaan omaa ansiota ja toisaalta tätä kautta olevan jollain tasolla kyvyttömiä näkemään, ettei toisilla ihmisillä asia ole välttämättä samoin.

Ahkera työ, kova yrittäminen ja osaaminen voivat silti johtaa köyhyyteen, jos joku yläpuolella tekee päätöksiä osaamattomuuttaan, näköalattomuuttaan tai ahneuttaan.

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola

Olipahan kirjoitus, voitko Timo Kilpiäinen identifioitua johonkin porukkaan, ihan mihin vaan, niin vedän hatusta kuvannollisia jatkeita sinun lausahduksillesi.

Vaikka nyt sitten profiilissasi mainitsemasi espoolaisuus:

"Ei usko, että kukaan on oikeasti espoolainen, mutta tykkää silti kotikaupungistaan kovasti."

Muut pääkaupunkiseudun kaupungit ovat siis huonompia, joten minkäänlaista metropolihallintoa ei ole syytä edes harkita.

Käyttäjän Taukovihko kuva
Timo Kilpiäinen

Olen osin samaa mieltä siitä, että muut pääkaupunkiseudun kaupungit ovat huonompia kuin Espoo. Se ei johdu kuitenkaan niiden huonoudesta vaan siitä, että Espoo on Suomen paras kaupunki ja Matinkylä Meri-Espoon Helmi, myös pohjoisen Pariisina tunnettu.

Voidaankin siis sanoa, että metropolihallinnossa voisi olla paljon hyvää, koska kaikki pääkaupunkiseudun kunnat ovat hyviä. Kauniainen syntymäkaupunkinani myös minulle rakas. Kirkkonummi taas, vaikkei pääkaupunkiseutuun varsinaisesti kuulukaan on lapsuuden kotikuntanani taas omalla paikallaan sydämessä :)

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Monesta Suomen kasvukeskuksesta (kuten Jyväskylästä, Kuopiosta ja Oulusta) suurin muuttoliike on viimevuosina kohdistunut vilkkaammmin Tampereelle joka on monissa kyselyissä julistettu Suomen parhaaksi kaupungiksi, ei se kuitenkaan estä jokaista pitämästä omaa koti kaupunkiaan tai kuntaansa Suomen parhaana. Mietittäväksi jää pakkautuuko kaikki Suomalaiset asumaan Tampereen ja Henlsingin välille vai onko 5,5-7 miljoonaa suomalaista Ruuhka-Suomelle jo liikaa...

Käyttäjän Taukovihko kuva
Timo Kilpiäinen

Ja minuthan saa identifioida ihan mihin porukkaan itse haluaa.

Tai voi esittää toiveita kategorioista niin voin itsekin pyrkiä siihen :)

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola

"Ja minuthan saa identifioida ihan mihin porukkaan itse haluaa. "

Ei se niin toimi, ensin sinun pitää ilmoittaa kuuluvasi johonkin porukkaan. Sitten muut saavat kirjoittaa Puheenvuoroon kuvainnollisia jatkeita sanomisistasi.

Vai onko niin ettet identifioidu mihinkään porukkaan? Se on toki poliittisesti kätevää, ei kukaan keksi olla siitä syystä äänestämättä.

Käyttäjän Taukovihko kuva
Timo Kilpiäinen Vastaus kommenttiin #10

Tottakai voin identifioida.

Kuulun vihreisiin.

Olen kahden lapsen isä.

Olen espoolainen.

Kuulun ammattiyhdistykseen (OAJ)

Mitä kaikkea halutaan, että identifioin? Vastaan mielelläni.

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola Vastaus kommenttiin #11

Otsikon mukaisesti, oletko markkinaliberaali, vai markkinakonservatiivi?

Käyttäjän Taukovihko kuva
Timo Kilpiäinen Vastaus kommenttiin #12

En kumpaakaan.

Jos pitää käyttää jotain yleisesti määriteltyä termiä niin olen lähimpänä sosiaaliliberalismia.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen Vastaus kommenttiin #13

Osuvasti voisi varmaan heittää että olet kilpiäisliberaali.

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola Vastaus kommenttiin #13

Noniin, näin kuvainnollisten jatkeiden lisääminen tapahtuu käytännössä:

http://taukovihko.puheenvuoro.uusisuomi.fi/214243-...

---

"En ole koskaan joutunut pyytämään olemassaoloani anteeksi."

Mutta olisi paikallaan, että sinä pyytäisit nyt omaasi.

---

Rustasin tuon tekstisi jokaiselle kappaleelle sosiaaliliberaalin kuvainnollisen jatkeen, mutta tekstistä tuli sen verran rujoa, että ehkä on parempi että tämä jätetään yhteen.

Kukaan ei halua sanoja suuhunsa.

Käyttäjän Taukovihko kuva
Timo Kilpiäinen Vastaus kommenttiin #16

No harmillista, että koit noin pahaa mieltä kirjoituksestasi.

Mielestäni voit aivan hyvin kirjoittaa vastineesi kokonaisuudessaan.

Voin jopa vastata niihin jatkeisiin, jos toivot. Tai voin vain kuitata lukeneeni ne ookoolla, jos se on parempi vaihtoehto.

Mielestäni kenenkään ei tarvitse pyytää olemassaoloaan anteeksi. Olen kuitenkin sitä mieltä, että mielipiteet ja arvot tai maailmankatsomukset eivät ole kaikki hyviä tai samanarvoisia. Niitäkään ei tarvitse pyytää minulta anteeksi, mutta saatan kommentoida niitä rumastikin.

Seppo Korppoo

Mitä markkina-liberalismin vastustaja jättää sanomatta?

Sen, että hegeliläis-maxilais-sosialistinen talous ei toimi. Sitä kokeiltiin rottien sijaan ihmisillä ja tuloksena oli niin paljon verta ja täyskonkurssin, että vihreätäkin varmaan puistattaa?

Ei sano sitäkään, että joistain puutteistaan huolimatta, markkina-liberaloismi on paras talousjärjestelmä. Se on tuonut miljardeille ihmisille vaurautta ja hyvinvointia, täällä Suomessakin.

Seppo Korppoo, pk-yrittäjä ja markkina-liberaali

Käyttäjän Taukovihko kuva
Timo Kilpiäinen

En usko monenkaan markkinaliberaaleja ajatuksia vastustavan olevan sen enempää marxilaisuuden tai sosialismin kannalla. En toki voi puhua kenenkään puolesta varmuudella, mutta harva päättäjä Suomess vaikka elinaikanani on sosialismia ajanut.

Suomessa ei taida juuri koskaan olla ollutkaan markkinaliberalismia sen Lepomäen tai Sanmallahden tarkoittamassa muodossa, joten en tiedä mistä tämä vauraus on syntynyt.

Markkinatalous on jees. Sitä en kiellä.

Jyrki Paldán

"Sen, että hegeliläis-maxilais-sosialistinen talous ei toimi."

Eipä toimi markkinaliberalismikaan, siellä Hong Kongissa ihmiset elävät edelleenkin häkeissä samanlaisen eläinkokeen hengessä.

Hieman sosialistisempaa "markkinaliberalismia" on ajettu länsimaissa lähes konsensuksenomaisesti, mutta mitään mustavalkoista jakoa on ihan turha yrittää tehdä. Kaikki ovat enemmän tai vähemmän sekatalouksia ja kyllä se Marx-mörkökin siellä taustalla kummittelee. Yhdysvalloissa markkinoiden "vapautuminen" alkoi 70-luvulla, ja monessa muussa paikassa hieman myöhemmin. Sen seurauksena sitten on ollut sitä verta, täyskonkursseja, eriarvoistumista, palkkastagnaatiota ja kurjuutta. Paljon paremmin toimivat ne sosialistisemmat sekatalouskokeilut.

"Sitä kokeiltiin rottien sijaan ihmisillä ja tuloksena oli niin paljon verta ja täyskonkurssin, että vihreätäkin varmaan puistattaa?"

Se mitä noissa "sosialistimaissa" pääsääntöisesti kokeiltiin oli valtioKAPITALISMIA.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Alexander Stubb on ilmoittanut sydämensä olevan "thatcherilainen" ja Elina Lepomäki on julistautunut talousliberaaliksi. Mitä eroa? Tuskin oikeastaan enempää mitä housuista löytyy. Lepomäki on vain Stubbiin tyytymättömän oikeistosiiven varaventtiili pj-kisaan puolueen kannatuksen säilyttämiseksi.

Saattaa olla, että jotkut kokoomuksen oikeistoänkyröistä oikeasti uskovat Lepomäen kykyyn saada poliittisesti vielä kokemattomalta Sipilältä enemmän myönnytyksiä politiikalleen kuin Stubb on saanut. Näin ei kuitenkaan soisi tapahtuvan.

Kokoomus epäonnistui pääministeripuolueena pahoin, nyt Sipilän johtamassa koalitiossa se on Perussuomalaisten toimiessa joo-miehenä onnistunut vähemmistöasemassa Kataisen pääministerikauden hallitusta paremmin. Mutta eräille ei vielä sekään riitä. Pääministerin vähäisestä poliittisesta kokemuksesta pitäisi saada irti kaikki mahdollinen.

Käyttäjän Taukovihko kuva
Timo Kilpiäinen

Kokoomuksen talouspolitiikka on kyllä toteutunut paljon paremmin nyt kuin sen ollessa pääministeripuolue.

Toki veikkaan, että myös Sipilä on huomattavasti oikeistolaisempi kuin on antanut oppositiossa ja vaalien aikaan ymmärtää. Valitettavasti valehtelu vaalikampanjassa ei ole rangaistava teko.

Seppo Korppoo

Sen sijaan, että filosofoitte, mitäs jos pojat tulisitte tänne taloussodan eturintamalle kuulemaan mitä asiakas sanoo?

Asiakkaan suusta tulee useimmiten ne viisaimmat sanat! Niitä kuulemalla ainakin saa varmemmin kaupan kotiin, kuin filosofoimalla.

Nykyään kaupan kotiin saaminen on niin kovaa taistelua, että vain markkinaliberaalin ajatuksenjuoksulla voi onnistua.

Muuten joutuu laulelemaan, että "nälkä on aina viertaanamme", kuten lihavat ay-mafioosot öky-kemuissaan Hakaniemen veroparatiisissaan vielä toistaiseksi toisten rahoilla laulavat.

Seppo Korppoo, joka laulaa toista tenoria vasta kun liha on tuotu kotiin.

Käyttäjän Taukovihko kuva
Timo Kilpiäinen

Ainoat myyntikokemukset on maailman ehkä yhdestä epäarvostetuimmasta ammatista puhelinmyyjänä. Siinä olin muuten myyjänä ihan älyttömän hyvä.

En silti ole samaa mieltä, vaikka alamme erilaisia ovatkin.

Toimituksen poiminnat