Ovatko perussuomalaisten möläyttelyt jäsentenvälistä kamppailua?

Ovatko Perussuomalaisten möläyttelyt jo jäsentenvälistä vaalikampanjointia?

 

Ei liene salaisuus, että perussuomalaisten kannatus on kärsinyt hallituspuolueista kaikkein eniten kuluneen vuoden aikana. Mitään varsinaista nousevaa trendiä ei ole liion ollut näköpiirissä, vaikka Timo Soini omassa pienessä kuplassaan kertoikin PS:n tarvitsevan vain 0,2% nousun jokaisessa tulevassa gallupissa ja eduskuntavaaleissa kannatus on viime vaalien tasolla. Niin sitä pystyy poliiitikko luomaan itselleen sellaisen todellisuuden kuin haluaa.

 

Nyt puolueella on edustajia 38 ja puolue toisiksi suurin. Se on hallituspaikkansa ansainnut rehellisten demokraattisesti käytyjen vaalien kautta. Jos kannatus on kuitenkin hallitusvastuun myötä nyt selvästi romahtanut on monella perussuomalaisella kansanedustajalla jo kiire. Vaaleihin on vielä kolme vuotta tai vain kolme vuotta riippuen näkökannasta. Nykykannatuksella puolueen edustajista sulaisi pois yli puolet. Vaalipiirien kannatuksia laskien saattaisi tiputus olla vieläkin dramaattisempi.

 

Mikäli laskemme vain suoraan prosentuaalista kannatusta tippuisi PS:n edustajien paikkamäärä kuuteentoista. Joltinsesakin varmoja läpimenijöitä tulisivat olemaan enään Timo Soini, Laura Huhtasaari ja Sampo Terho. Kaikilla muilla edustajilla muiden vertausluku tai puolueen toinen ehdokas ovat niin lähellä toisiansa, että selkeitä eroja on vaikea tehdä.

 

Terho ja Soini ovat puolueensa ytimessä ja heillä lienee suhteellisen vahvat kannattajajoukot aktiivisissa äänestäjissä. Soinin äänimäärä tullee kuitenkin laskemaan Uudellamaalla, jos jotain ihmeellistä ei talouden tilanteessa tapahdu tulevien vuosien aikana. Talouden nousu kun antaa anteeksi melkein minkä tahansa takinkäännön politiikan saralla. Soinin tuhannen äänen tiputus veisi jo kaksi paikkaa Uudeltamaalta.

 

Tämä pisti jostain syystä miettimään, onko jo tutuksi tulleessa viikon persumöläytyksessä kyse muustakin kuin ihan vaan möläytyksestä. On tietysti helppo vedota edustajien, valtuutettujen ja muiden puolueen toimijoiden arvomaailmaan tai maailmankuvaan ja sitä kautta nähdä, että tällaiset möläytykset ovat odotettuja, vaikka monen muun kuin kannattajien korvaan ne ovatkin hölmöjä, arveluttavia tai suorastaan typeriä.

 

Nuivalle äänestäjäkunnalle, jota voidaan toki myös osin rasistiseksi, umpimieliseksi tai mukakristilliseksi myös kutsua monien muiden asioiden lisäksi, tällainen retoriikka on kuitenkin tärkeää. Se antaa pontta sille, että heillä on ääni. Se antaa kipinän noudattaa somehuutelun lisäksi myös parlamentaarista demokratiaa.

 

Asiaa näin sivusta seuranneena vaikuttakin siltä, että moni perussuomalaisten kuntapoliitikko ja kansanedustaja on jo huolissaan tulevista vaaleista. Sillä vaikka Soini kuinka hehkuttaisi neljänkymmenen gallupin tulevaa voittoputkea on kenttäväki ihan varmasti tietoinen kuopasta, jossa PS tällä hetkellä kahlaa. Tämänpäiväisen Ylen gallupin myötä, jossa PS:n tiputus kääntyi 0,5% nousuun olisi persujen kannatus toki vaaleissa jo 29% jolla napattaisiin melko varmasti pääministeripaikka. Tähän voi uskoa Soinin lisäksi ehkä hänen harhaisin lähipiirinsä, mutta muut PS-poliitikot tuntevat jo poltteen ja demokratian kengänkuvan takalistollaan aiemmin mainittuja poikkeuksia lukuunottamatta.

 

Esimerkiksi Laura Huhtasaari lienee menettänyt melko tehokkaasti ulostuloineen esimerkiksi Satakuntalaisten opettajien ja pettyneiden porvarien äänet, mutta äänestysalue on ollut jo pitkään PS:n vahvinta aluetta ja Huhtasaari oli melko ylivoimainen edustajatoveriinsa Ari ”Päällystetään kadut siannahalla” Jaloseen nähden.

 

Kuinka paljon näissä Jalosen kaltaisissa siannahkakommenteissa tai Jani Mäkelän twitteruhkailuissa yliopiston professoreille on kyse edustajien sivistymättömyydestä ja tietämättömyydestä ja kuinka paljon ne ovat jo pelkoa tulevista vaaleista. Moni PS-poliitikko nousi eduskuntaan nopeasti ja on sieltä tippumassa yhtä nopeasti. Vaalilainat painaa päälle, tulevaisuus on mediassa möläytelleelle poliitikolle aina vähintäänkin epävarma ja näyttää siltä, että pitkäaikainen vaikuttaminen on muuttumassa yhden kauden visiitiksi Arkadianmäelle..

 

Mikä avuksi?

 

Kannatus on kahdeksan ja kymmenen prosentin välillä, josta suuri osa on edelleen maahanmuuttokriittisten, tai nuivien ääniä, vaikka moni heistäkin on siirtynyt parlamentaarisen demokratian ulkopuolisten tahojen kannattajaksi. Tämä ei perussuomalaisten julkisuudessa esiintyviä pitkän linjan edustajia tunnu haittaavan, vaikka se on suoraan heidän omista äänestäjäkannastaan pois. Mäkelän, Jalosen tai vaikkapa Uudellamaalla Simon Elon kaltaisten kokemattomampien ja politiikan kiemuroista vähemmän perillä olevien on kuitenkin tätä joukkoa jatkuvasti kosiskeltava, koska heistä riippuu nyt duunareiden lähdettyä mahdollinen jatkokausi.

 

Duunareihin, liikkuviin ja tyytymättömiin ei voi kaikkiin vaikuttaa samalla tavalla. Työmies ja liikkuva näyttävät jo suuntansa ottaneet ja siksi jäljelle jäävät nuivat ja tyytymättömät. Näihin ryhmiin taas ei twitterissä, US:n blogeissa tai eduskunnan istuntosalissa tehdyt julkaisut tai puheet vaikuta. On ylitettävä uutiskynnys. Se taas ei onnistu ilman todella kovaa asiaosaamista tai -sisältöä, muuten on vaarana lähinnä itsensä nolaaminen. Simon Elo osoitti tästä esimerkin ollessaan pressiklubin vieraana ja saaden historian- ja poliittisten määritelmien uudelleenasetteluillaan ja tietämättömyydellään oikeastaan kaikkien muiden suupielet vähän myötähäpeää mukaavaan puolihymyyn, mutta yksi ryhmä Elon kommentit nielaisi sellaisenaan; nuivat ja äärioikealla kukkoilevat nationalistit.

 

On oltava valmis möläyttämään ja ottamaan vastaan sitä seuraava kiusallinen leima tietämättömyydestä tai osaamattomuudesta, jos haluaa saada äänensä näille ryhmille kuuluviin. On oltava jäsen äärioikestolaisissa ryhmissä ja kiellettävä kaikki. Terhi Kiemunki, joka oli myös ehdokkaana parlamenttivaaleissa ei kadu mitään, koska tietää, että anteeksipyyntely on hänen mahdolliselle äänestäjäkannalleen vain ja ainoastaan heikkoutta. Jani Mäkelä sentään pyysi anteeksi twitterpölöilyjään häntä kritisoineelta professorilta, mutta on sen jälkeen kunnostautunut useamman kertaa muuten sosiaalisen median ulostuloissansa nuivien osalta.

 

Nuivat äänestävät. Se on nähty. He ovat äänestäjäkunta, jonka äänillä on mahdollista nousta kansanedustajaksi. Vaikeaa se on ilman muita äänestäjiä, mutta se on silti mahdollista. Montaa edustajaa per vaalipiiri sillä ei kuitenkaan mukaan saada. Tästä syystä PS:n toimijat näyttävätkin noudattavan vanhaa totuuttaa ”Kaikki julkisuus on lopulta hyvää julkisuutta”. Niin kauan kuin Huhtasaari heittelee kreationisminäkemyksiään tai on tasaisesti esillä puolueensa maahanmuuttoasiantuntijana, johon siis puolueessa pääsee sillä, että ei tykkää erilaisista ja muistaa sanoa, ettei kuitenkaan ole mikään rasisti, on Ari Jalosen pakko kompata aina vaan pahemmilla kommenteilla, jottei unohdu kokonaan. Voiko hän haastaa Huhtasaaren tulevissa vaaleissa todennäköisesti PS:n ainoasta Satakunnan paikasta? Tuskin pystyy, mutta pakkohan se on yrittää.

 

Perussuomalaisissa on kuitenkin paljon sekä kentällä, että eduskunnassa asti tekijöitä ja toimijoita, jotka osaavat politiikan teon ja ymmärtävät miten maailma, Suomi ja lainsäädäntö toimivat. Arja Juvonen on mielestäni erinomainen kansanedustaja. Valitettavasti jokaista Juvosta tai Vähämäkeä kohden puolueella riittää näitä edustajia, joiden on taisteltava rasistien, nuivien ja parlamentaarista demokratiaa inhoavien äänistä joko tahallaan tai pakosta.

 

On puolueessa toki suosittuja poliitikkoja, joiden aatemaailma vaan on minulle itselleni täysin vieras ja jota en kykene ymmärtämään. Mika Niikon kristillisfundamentalismi, Pentti Oinosen öyhötys tai Sampo Terhon Halla-aholainen mukasivistys eivät vaan uppoa meikäläiseen. On mahdollista, että Jalonen, Mäkelä, Elo jne. ovat vain osa tätä samaa sivistymätöntä ja välinpitämätöntä, vihaista ja katkeraa maailmankuvaa. Ehkä eivät ole. Ehkä he vain taistelevat paikastaan äänestää Suomen asioista.

 

Olisi mukava ajatella, että kyseessä on jälkimmäinen.

Taukovihko
Vihreät Espoo

Espoolainen aviomies, kahden pienen ja mahtavan pojan isä ja tuleva kansainvälinen politiikko.
Opettajana pk-seudulla vuodesta 2008.
facebook.com/timokilpiainenespoo
twitter.com/minaisablogi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu