Taukovihko

Suomen Perusta - ajatuspaja on käsitteensä irvikuva

PS:n ajatuspaja suoltaa roskapostia

 

Perussuomalaisten ajatuspaja Suomen Perusta julkaisi sivuillaan Simo Grönroosin kirjoituksen Pääkaupunkiseutu ja väestönkasvu. Grönroos julkaisi tekstin myös Puheenvuoro-blogistanissa nimellä Kenelle rakennamme pääkaupunkiseutua.

 

Tekstin perusajatuksena ja johtotähtenä on huoli siitä, kuinka pääkaupunkiseudun väestönkasvu tulee olemaan ylivoimaisesti suurimmalta osaltaan vieraskielisten ihmisten maahanmuuttoa ja kuinka pääkaupunkiseudun väestön vieraskielisten osuus tulee kasvamaan huimasti vuoteen 2030 mennessä. 

 

Grönroos viittaa moneen kertaan erilaisiin tilastoihin ja julkaisuihin, muttei tietenkään viittaa niihin nimellä tai anna linkkejä niihin, koska se tekisi kaltaisten faktanillittäjien tarkastukset aivan liian helpoiksi. Onneksi data on kuitenkin avointa ja näin ollen on helppo lähteä tutkiskelemaan tarkemmin tuota tekstiä.

 

Ensimmäinen, ilmeisen tahallinen väärä väite löytyy melko nopeasti. Grönroos kirjoittaa seuraavasti.

" 6200 hengen väestönkasvu perustuu täysin maahanmuuttoon ja vieraskielisen väestön määrän kasvuun, sillä suomenkielisiä kuolee tällä hetkellä enemmän kuin syntyy."

 

Grönroos viitannee tällä luvulla nimenomaan Helsingin väestönkasvuun, mutta käyttää muuten statistiikassaan koko Suomen väestöä. Helsingissä, kuten muissakin pääkaupunkiseudun kunnissa syntyvyys on yhä kuolleisuutta suurempaa. Ainoa todellinen luku 6200 löytyy tilastokeskuksen sivuilta, jotka ovat myös Grönroosin harvat linkkaamat tiedot. Siellä 6200 tosin viittaa siihen, että Suomen väkiluku kasvoi vähemmän kuin edellisvuonna ja vähennys oli tuo 6200 henkilöä. Joka tapauksessa Grönroos on tulkinnut tilastoja täysin kuvitelmiensa eikä faktojen mukaan ja luonut mielikuvan, jonka mukaan pääkaupunkiseudulla väestö kasvaisi vain maahanmuuttajien vuoksi. 

 

Tilastokeskuksen mukaan esimerkiksi Uudellemaalle muutti muista maakunnista yli 10000 ihmistä. Näistä suurin osa pääkaupunkiseudulle.

 

Virheet eivät tietystikään lopu tähän. Käytän tässä yleistä termiä virheet, vaikka kyseessä on ihan tahalliset väärintulkinnat. Onneksi seuraavat virheet ovat kokoluokaltaan huomattavasti pienempiä kuin Grönroosin ensimmäinen sekoilu.

 

Hän kirjoittaa mm.

"Pääkaupunkiseudun väestönkehityksestä vieraskielisen väestön osuus on ollut noin 70 prosenttia."

 

Helsingin kaupungin tilastoista yritin löytää sellaista ajanjaksoa, johon tuo sopisi, mutta lähimmäksi pääsin hiukan yli 60 prosenttiin.  En yritä väittää, että se olisi vähän, mutta pienetkin vääristelyt käyvät vääristelyiksi, kun niillä saadaan luotua haluttua mielikuvaa.

Tilastot voit itse käydä tsekkaamassa täältä.

 

Mikäli joku löytää ajanjakson ja tilaston, jossa ollaan lähempänä 70 prosenttia kuin 60 prosenttia niin myönnän virheeni tässä kohtaa tietysti.

 

Vähän myöhemmin Grönroos kirjoittaa pääkaupunkiseudun väestönkasvun nopeasta projektiosta jonka toteutuessa pääkaupunkiseudulla olisi 2030 jo noin 2 miljoonaa asukasta. Tässä kohtaa Grönroos vaihtaakin näppärästi käsitteen vieraskielisistä maahanmuuttoon.

"Ennusteessa muuttovoitosta 80 prosenttia arvioidaan tulevan maahanmuuton myötä."

 

Näin ennusteessa tosiaan kerrotaan. Tokihan esimerkiksi aiemmin linkattu väestötietojärjestelmä osaa kertoa, että maahanmuuttajista esimerkiksi viime vuonna suomalaisia oli noin 30 prosenttia. Näin saadaan kuitenkin kivasti termejä luovasti käyttämällä luotua juuri sellaiset mielikuvat kuin halutaan. Ennusteen, jota Grönroos ei muuten jaksanut linkata, löydät täältä. 

 

Lyhyeen tekstiin on saatu melkoinen määrä tahallista vääristeltyä tulkintaa ja täysin epäasiallista höttöä, mutta lopun virke vie omassa mielessäni voiton tämän ajatuspajatuotoksen hörhöilyissä.

"Tyydymmekö maltillisempaan väestökehitykseen vai haluammeko rakentaa pääkaupunkiseudusta monikulttuurista metropolia joka väistämättä alkaa väestöpohjaltaan muistuttaa enemmän ja enemmän Mogadishun ja Bagdadin risteytystä?"

 

Näin. Metropolia, joka alkaa väestöpohjaltaan muistuttaa enemmän ja enemmän Mogadishun ja Bagdadin risteytystä. Huikea vertaus. Montakohan muuta Afrikan tai Lähi-Idän kaupunkia Grönroos osaisi luetella.

 

Mutta kun nämä kaupungit kerran tulivat esiin niin otetaan täältä samoin sitten esiin ihan tämän vuoden Helsingin seudun vieraskielisen väestön ennuste, jonka voit löytää täältä. Sieltä olisi voinut tehdä halutessaan vielä suurempia ja ajankohtaisempia virhetulkintoja. Ongelmana vain on se, että kyseinen julkaisu sisältää esimerkiksi vieraskielisten jaottelun eri kieliryhmiin, joista voidaan melko nopeasti huomata, että Helsinki ei muistuta Bagdadia eikä Mogadishua edes vuonna 2030.

 

Itse asiassa koko Pohjois-Afrikan ja Lähi-Idän (Bagdad) sekä Muun Afrikan (Mogadishu) kieliryhmät muodostavat yhteensä väestöstä ennusteen mukaan 6%. Mogadishussa on enemmän englantia ja italiaa puhuvia kuin Helsingissä somaliaa puhuvia.

 

Bagdad ja Mogadishu ovat ennen joutumistaan konfliktien keskelle olleet huomattavia metropoleja, joiden monikulttuurisuus on ollut täysin eri luokkaa Helsingin kanssa. Vertaaminen kansainvälisesti erittäin homogeeniseen pääkaupunkiimme onkin tekstin ylivoimaisesti hölmöin osuus. Se kuvastaa hyvin koko ajatuspajan kykyä tuottaa minkäänlaista oikeaa analyyttista tuotosta. 

 

Kun katsoo kyseisen ajatuspajan muita tuotoksia ja sen hallitusta voi tämän ymmärtää hyvin. Hallitus löytyy täältä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

Ajatuspajan kootut teokset kuulunee jokaisen tosipersun kirjahyllyyn. Paja toiminee ja julkaisee tutkimuksiaan siihen asti, kunnes puolue saa riittävän enemmistön eduskuntaan ja pystyy sen turvin lakkauttamaan puoluetuen.

Käyttäjän Taukovihko kuva
Timo Kilpiäinen

Jos kyseinen puolue saa niin ison enemmistön eduskuntaan oletan kyseisen harhapajan muuttuvan valtion virastoksi.

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

Siinä vaiheessa kaikilla kansalaisilla on harhapajan kootut kirjahyllyssään.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Älkää viitsikö kyseinen laitos tuottaa ihan tuhtia persupropagandaa! Ei sitä pidä lukea niin tarkkaan!

Käyttäjän Taukovihko kuva
Timo Kilpiäinen

Myönnän tässä kohtaa paheekseni sen, kun joku käyttää tilastoja ja tutkimuksia linkkaamatta niihin, syntyy minussa melkein pakonomainen tarve käydä kurkkimassa kyseisiä tutkimuksia.

Jos linkit on kunnossa ei tätä tarvetta juurikaan synny. Ehkä se on joku pakko-oireisuuden erikoinen muoto.

Käyttäjän HannuValjakka kuva
Hannu Valjakka

Vieraskielinen väestö..sitä ajatusta vois vähän miettiä ja kysyä,että ketä ja keitä sillä tarkoitetaan? Jos armoitettu ajatus tarkoittaa Somalilaisia ja Irakilaisia,kun Mokadishu ja Bagdad ovat esimerkkeinä,niin mites sitte ne kaikki muut,muista maista tänne tulleet pysyvästi tai vähemman pysyvästi täällä olevat.ja sitäkin sitten,että kuinkapaljon on suomen kansalaisia..lasketaanko mukaan vaikkapa ruotsia äidinkielenään puhuvat mukaan..ja lisätään listaan ne kaikki muutkin,kielet joita suomalaiset puhuvat.Tietysi,kun persuista on kyse,niin laajat ja vääääärrät yleistykset ja heitot kuuluu asiaan..persupropagandaa tosiaan..sääli on se,että jossain on aina joku,joka näitä höpöjä uskoo ja kannattaa.

Käyttäjän Taukovihko kuva
Timo Kilpiäinen

Väestöennusteissa vieraskielisiksi lasketaan kaikki muut kuin suomi, ruotsi ja saamen kieli.

Suurimmat ryhmät tällä hetkellä olivat Baltian kielet, venäjä, muu Aasia (siis käytännössä koko Aasia paitsi Venäjä ja Lähi-Itä) ja länsi-eurooppalaiset kielet.

Ennusteissa suurimpana on 2030 Muu aasia, jota seuraa Pohjois-Afrikan ja Lähi-Idän kieliryhmä (joka tosin väestöennusteessa mainittiin jouduttavan todennäköisesti jakamaan osiin), Baltian kielet ja venäjän kieli.

Jokaisen kieliryhmän ennustettiin kasvavan. Pohjois-Afrikan ja Lähi-Idän kielten erityisesti maahanmuuton, perheenyhdistämisten ja ensimmäisen polven maahanmuuttajien suuren syntyvyyden myötä.

Toivottavasti tämä selvensi noita käsitteitä.

Käyttäjän SimoGrnroos kuva
Simo Grönroos

Kiitokset Timo faktanillityksestä. Viittasin alussa koko maan väestönkasvuun, mutta luku oli tosiaan väärä, 14 000 ei 6200. Korjasin oikean luvun. Kiitokset huomiosta!

Toimituksen poiminnat