Taukovihko

Ota vastaan pelastus, tee työtä

Työ pelastaa

Työ pelastaa kaiken.

Työ pelastaa Suomen. Suomi pärjää vain työtä tekemällä. Työtä pitää tehdä enemmän kuin ennen. Työtä pitää tehdä kovemmin, enemmän, halvemmalla ja paremmin. Vain työ pelastaa Suomen. Ajatus, että tehtäisiin vähemmän tai tehokkaammin on nyt vihdoinkin haudattu. Enemmän työtä ja halvemmalla. Se pelastaa Suomen. Työ se on mahtava asia.


Työ pelastaa myös työntekijän. Itseltään pelastaa työ ihmisen. Muuten olisi notkumassa perheensä kanssa tai harrastamassa. Työ pitää ihmisen kurissa. Muistuttaa herrain ja Herran pelosta. Jo Luther tiesi, että työ tekijäänsä kiittää. Työ on protestanttisen elämän paras asia. Ilman työtä olet mitätön, arvoton ja kelpaamaton. Työnteosta saa aidon tyydytyksen. Siitä pitää tuntea ylpeyttä, että tekee työtä. Ei ole syytä tehdä työtä palkan takia. Työtä tehdään vain ja ainoastaan yhteiseksi hyväksi. Työtä tehdään, koska se on hyve. Se on ainoa hyve. No ei ihan ainoa. Nöyryys on myös kelvollinen.

Ja työksi ei kelpaa mikä tahansa työ. Ei todellakaan.

 Tieteentekijät vähän vaan rapsivat muistivihkoihinsa ja seminaareissaan puhuvat kaiken maailman liirumlaarumia. Ei se ole työtä. Korkeintaan nautiskelevat statuksestaan yliopistoissa ja viettävät opetusajan ulkopuolisen osan vuotta kopperoissansa raapustelemassa lisää ajatuksiaan. Ei sellainen ole työtä.

Taiteilijat ei myöskään tee työtä. Ei ole työtä sirkustaiteilijan työ tai installaation kokoaminen. Työtä pitäisi tehdä. Eikä tanssia, jonglöörata, soittaa, näytellä tai avustaa, ohjata tai suunnitella mitään näistä. Harrastuksia nämä ovat eivätkä työtä. Työn jälkeen voi käydä paikallisessa harrastajateatterissa, jos jaksaa.

Eikä ole opettajan työt, päiväkotityö tai muu julkisen alan työ työtä. Tai on se siinä mielessä työtä, että sitä pitäisi tehdä paljon enemmän, mutta muuten se on ihan väärää työtä. Jos lapset maksaisi koulunkäynnistä ja se tuottaisi bruttokansantuotetta tänään niin se olisi työtä. Nyt ei ole työtä lasten tai nuorten parissa tehtävä työ. Ei ole oikeaa työtä se.

Ja järjestötyö vasta väärää työtä onkin. Vapaaehtoista pitäisi olla sellainen. Ei kai kukaan nyt voi olettaa, että järjestöt tekisivät jotain oikeaa työtä. Enemmän pitäisi vapaaehtoisesti tehdä. Ei työnä. Paitsi pidempää työpäivää ja pienemmällä palkalla voisi tehdä. Mutta mieluummin ilman palkkaa kokonaan. Parempi olisi kaikkien kannalta näin.

Urheilijat ja liikunta-alan työntekijät ovat myös ihan väärässä työssä. Ei se tuota mitään hyvinvointia sellainen. Ei tuo vientiä tai verotuloja mäkihyppääjä. Jokereita lukuunottamatta kaikki on huonoja. Jokerit ei ole huono, kun se on vientituote. No jääkiekko pitää hyväksyä työksi, kun niin moni tykkää siitä. Ja keihäänheitto on myös ok, mutta ei ole jalkapallo eikä koripallo. Ei ole ne mitään oikeita töitä. Pitää tehdä muita töitä ohella tai muuten on kyllä hukannut elämänsä ihan varmasti.

Paljon on myös muita vääriä töitä. Oikeaa työtä tekevät finanssialan ekonomistit, vientiyritysten konsultit ja elinkeinoelämän henkilöstöjohtajat. Siellä se ahkeruus on. Ahkeruus ja oikeanlainen työ.

Joskus vientiyritysten tavalliset työntekijätkin pääsivät tähän oikeiden töiden kastiin. Sitten hinnoittelivat itsensä ulos. Tulivat ahneiksi. Alkoivat vaatimaan säällistä palkkaa. Vaativat kaksi vapaapäivää viikkoon. Silloin jo tiedettiin, että perseelleen tulee menemään. Olisi pitänyt murskata silloin jo kaiken maailman liikkeet. Ei seurannut työtä tästä. Seurasi vain paljon pahaa ja nykyinen tilanne. Ei ole työn vika se. Työntekijöiden vika sen sijaan on. Olisi pitänyt jo aikanaan ymmärtää, että ei kuulu ihmisen nauttia työstä tai saada siitä mitään järkevää korvausta. Se on kaikki pois siitä tärkeimmästä, eli työstä.

Joskus kauan sitten muinaisina aikoina puhuttiin hitaammasta elämästä, downshiftauksesta ja prioriteeteista. Onneksi siitä päästiin. Kyllä silloin oltiin idiootteja, kun oli unohdettu mistä pelastus tulee.

Se tulee työstä. Se tulee työstä, jota tehdään, jotta pelastuu. Pelastus, protestanttinen ja sinivalkoinen, se on kaiken palkka. Se on paras palkka jota voi työtä tekevä ihminen saada.

Se maallinen palkka joutaa leikkuriin. Se on vain maallista, korruptoivaa ja eriarvoistavaa. Se työ on se palkka.

Muista nämä ja pelastu työläinen.

Työ tekijäänsä kiittää.


pssst... ei työ tekemällä lopu, mutta älä kerro sitä kellekään tai joudut tekemään vielä lisää

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

Toimituksen poiminnat