Taukovihko

Suomi EU:n kärjessä julkisissa menoissa. Mitä sillä saadaan?

Mitä Suomen julkisen hallinnon rahoilla oikeasti saa?

Mikko Savelius kirjoitti blogitekstissään siitä, että Eurostatin tilastoiden mukaan Suomen julkiset menot suhteessa bruttokansantuotteeseen ovat vuonna 2014 olleet EU-maista suurimmat. Eurostatin tilastot ovat yleensä suhteellisen luotettavat ja Suomen prosenttimäärä näyttää nyt olevan hiukan yli 60% eli samoissa kuin Ranska ja Tanska, joiden ohi Savelius kirjoittaa Suomen kivunneen.

Blogitekstissään Savelius kirjoittaa lähinnä halveksuvaan sävyyn Suomen julkisista menoista ja siitä kuinka tämä prosenttilukema ja sijoitus euromaiden listalla on jonkinlainen häväistys armasta markkinataloutta kohtaan.

Mitä tällä prosenttimäärällä sitten saadaan?
 

 • Olemme maailman kolmanneksi vähiten korruptoitunut valtio. Suurena syynä tehokas verohallinto ja toimivat, avoimet julkiset palvelut, sekä oikeudenmukaisuuden tunne ja tuloerojen järkevä kasautuminen.
 • Meillä on maailman viidenneksi paras koulutussysteemi. Ja tämä vaikka monella euromaista ei koulutusta suurelta osin lasketa julkisiin menoihin lainkaan samalla tavalla kuin Suomessa.
 • Olemme maailman vähiten epäonnistunut ja vähiten epästabiili valtio maailmassa.Valtiojärjestelmämme ja demokraattinen järjestelmämme ovat maailman parhaita.
 • Suomi on maailman toiseksi paras maa olla äiti. (pdf-linkki) Suomessa on hyvä synnyttää lapsi ja kasvattaa lapsia.
 • Pääkaupunkimme Helsinki on maailman kahdeksanneksi paras kaupunki elää maailmassa. Tämä siitäkin huolimatta, että se on yksi maailman pohjoisimmista ja syrjäisimmistä pääkaupungeista maailmassa.
 • Suomessa on viidenneksi pienin lapsikuolleisuus koko maailmassa. Jo tässä pienen pojan isänä on minulle riittävä syy ainakin kahteenkymmeneen prosenttiin siitä kuudestakymmenestä.
 • Maailmalla ainutlaatuinen Neuvolajärjestelmä ja vanhemmuuden tukeminen esimerkiksi Äitiyspakkauksen muodossa.
 • Maailman aktiivisin kirjastojärjestelmä. Suomalainen kirjastojärjestelmä on myös ajassaan mukana esimerkiksi työkalujen, tieto- ja viestintätekniikan ja erilaisten medioiden lainausjärjestelmien kautta.
 • Suomi on maailman kuudenneksi onnellisin valtio. Edelle muuten kiilaa esimerkiksi aiemmin mainittu Tanska.
 • Olemme maailman kahdeksanneksi menestynein valtio. Tämä on jo melko iso mittari, kun siinä otetaan huomioon kaikkea edellä mainittua.
 • Suomi on maailman kuudenneksi rauhallisin maa. Jälleen edellä Tanska. Himputin tanskalaiset, onneksi päästiin ohi siinä julkisen talouden suhteessa bruttokansantuotteeseen.
 • Sukupuolten välinen tasa-arvo on Suomessa toisiksi lähimpänä koko maailmassa.


Nämähän eivät tietenkään merkitse mitään kenellekään kun puhutaan pelkästä talouden matokuurista tai virkamiesten loma-ajoista. Tosiasia on kuitenkin se, että Suomi on maailman huippua lähes kaikissa sellaisissa asioissa, jotka merkitsevät elämänlaatua, tasa-arvoa, hyvinvointia ja välittämistä.

Meillä on vielä paljon tehtävää monella alalla. Meidän taloutemme on jäykkää ja meillä on paljon sellaista vanhanaikaista lainsäädäntöä, joka on peräisin uskonnollisista tai muista historiallisista syistä kaivaten päivitystä. Meillä on ehdottomasti petrattavaa esimerkiksi sellaisissa asioissa kuin liikeaikalaki, alkoholilaki, pienyritysten verotus, tutkimuksen ja kehitystoiminnan rahoitus jne.

Eikä meillä pidä jäädä lehtereilleen makaamaan noissakaan asioissa, jotka jo hyviä ovat. Tasa-arvo, koulutus ja korruptiosta huolehtiminen ovat jatkuvasti kehitettäviä ja parannettavia asioita aivan kuten muutkin listan asiat. 

Ei mikään maa ole täydellinen. Eikä mikään valtiomuoto ole täydellinen. Suomi on kuitenkin yksi maailman parhaista maista. Se ei tarvitse selityksiä.

Näiden syiden takia minä olen se vihervasuri. Olen sitä siksi, että Suomi on maailman paras maa niin monella tavalla. Haluan nimittäin, että Suomi on maailman parhaita valtioita vielä myös tulevaisuudessa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Suomi on maista toki parhaimpia mutta ongelmia tuttaa vanhukset, työttömät ja syrjäytyneet, burnout, boreout, yleiskunto ja liikunnallisuus sekä korkeat asuin-, elin- ja terveyskustannukset. Lisäksi on otettava eurooppaneuvoston huomautus alhaisesta sosiaaliturvasta (Suomi on asetettu tarkkailulistalle).

Edellä mainittuihin on yksimielinrn vastaus, ongelmat ratkeaa työllä, työllä, ja työllä ja työtä ja kysyntää syntyy työllä työllä ja työllä. Ekös asia ole kuitenkin niin että työ on riippuvainen siitä kuinkapaljon sille on kysyntää ja kuinkapaljon se kysyntä kasvaa siitä kuinkapaljon työllä (tai tulonsiirolla) saaduilla euroilla saa ostettua leipää. Työn lisä teettäminen väkipakolla ja uhkailemalla tai vaikka ilmaiseksi ja 24/7 toki helpottaa globaalia kilpailua ja kasvattaa vientiä muttei todellakaan paranna ihmisten oloja varsinkaan jos viimekuuhun verrattuna saakin enään kokonaisen leivän sijaan puolikkaan samallakun yritysten johtajat ja omistajat herkuttelevat kakkutarjoiluilla Veitsissä, Luxemburgissa tai Monacossa (niinpä myös verokikkailu, -kierto, -shoppailu ja -paratiiseily ovat suomen ongelmia). Itse häpeän eniten sitä kuinka bangladesh, romnia ja Etiopia on tituleerattu työvoimakustannuksissa Suomen pahimmiksi kilpailijoiksi ja että välimatkaa tulisi kiriä ottamalla nyt vaikka niitä pakolaisia maleksimaan työttöminä kauppakeskukset ja kadunkulmat täyteen, häpeän sitä enemmän kuin että vhäosaisia painostetaan, simputetaan, häväistään ja syylistetään, sillä eikai se nyt ole niin että ihminen joka ei tee viikkoakaan ansiotyötä tai tienaa enemmän kuin keskituloinen olisi automaattisesti laiska ja saamaton. Tuskin nyt kaikki työttömät viettävät päivät sohvalta kattoon räkien, tuntuu kuin ihmiset näkevät heissä uuno turhapuron tai aku ankan. Entä sitten vanhukset? Ampulanssit eivät kulje haja-asutus alueelle, kotipalvelu takkuilee, hoitajista on pulaa ja palkka ei ole hääppöinen (ei ole myöskään varaa palkata lisää ja edellisiäkin vähennetään), niille jotka eivät ole laitoksissa tuuaan kerran vikkossa kylmät valmiseinekset ilman leipää ja juomaa, laitoksissa saavat heikoimmat maataa ulosteessaan, pahint on se että apua on saatavilla harvoin jos edes on saatavilla. Itse voisi jopa sanoa että turkiseläimilläkin on paremmat olot kuin n.illä hoidateilla. Pahempaakin kai on tulossa kun saavutettua puretaan, nykyään kun meinataan että yhden koulun, terveyskeskuksen tai kirjaston sivukonttorin ylläpitämiseen tarvittaisiin tampereellinen ihmisiä tai että tuottavan maatilan tulisi olla kooltaan koko Keski-Suomen kokoisen alueen (riittävä ja omavarainen ruoan tuotanto tärkeää!!). Kiitoksia kuitenkin hyvästä blogista :)

Toimituksen poiminnat