Taukovihko

Yle ja ihana menneisyys

Ylen hallintoneuvosto ja paluu 50-luvulle

Ei päivää ilman uusia ulostuloja. Ymmärrän miten hieno tilanne Kokoomuksen Alexander Stubbille tämä on, kun hän saa ajaa omaa talouspolitiikkaansa ihan rauhassa kulisseissa keskustalaisten ja perussuomalaisten poliittikkojen paistatellessa milloin missäkin typerässä uutisessa. Toki kokoomuksellakin on oma maalitauluministerinsä opetusministerin paikalla.

Tämänkertainen kommentoija ja "kansan syvien rivien" puolesta puhuja on Ylen hallintoneuvoston puheenjohtajaksi valittu Kimmo Kivelä. Hän näki näin heti luottamustoimensa alkuun tehtäväkseen kritisoida Ylen radiotuotannon Koraani-sarjaa, josta Kivelä kertoo: "Siinä luetaan ääneen kirjaa, joka on suomalaisten valtaenemmistölle vieras, ilman että kontekstia avataan. Asia ei välttämättä avaudu tavalliselle katsojalle, vaan herättää jopa lisää ennakkoluuloja".

Heti perään Kivelä tietysti toteaa, ettei ole kuunnellut ohjelmaa. Vastahan se on maaliskuusta asti radiossa pyörinyt.

Näin...

Tekisi ihan hirmu paljon mieli kirjoittaa tähän suurilla kirjaimilla monta kirosanaa peräkkäin ja monenlaisia ärräpäitä muutenkin näppäimistöltä vapauttaa.

Olkaa kansanedustaja Kivelä minun puolestani ahdasmielinen ja omaan pikku maailmankatsomukseenne juuttunut ihan niin paljon kuin haluatte. Ottakaa kuitenkin edes perustasolla selvää asioista, ennen kuin valtiollisesti merkittävässä asemassa alatte huutelemaan näitä samoja arvoja ja ennakkoluuloja kansalliseen levitykseen. Ottakaa edes perusasioista selvää. Ottakaa edes siitä yksittäisestä asiasta selvää, jota olette kritisoimassa, edes jollain tasolla. Edes ihan vähän... jooko?

Kivelä on siviiliammatiltaan pappi. Papin ammatissa luulisi tottuneen siihen, että maailmassa on muunkinlaisia maailmankatsomuksia. Maailmassa on uskonnollista dialogia (meinasin kirjoittaa ekumeniaa, mutta joku olisi kuitenkin nipottanut, että termi on alunperin vain kristillisten suuntausten yhteistyötä) ja yhteistyötä eri uskontokuntien välillä. Valitettavasti tästä uutisesta saa sen käsityksen, että kyseisen ihmisen papintyö on ollut jotain ihan muuta kuin välittämistä ja ymmärtämistä.

Kivelä kehuu Ylen radion sunnuntaiaamujen tuotantoa ja ammattitaitoa ja haluaisi säästää esimerkiksi ulkomaisissa viihde- ja draamasarjoissa. Jos meidän yleisradioyhtiömme hallintoneuvoksen puheenjohtajan todella näkee Ylen toiminnan näin kapeana niin olisin ennemmin huolissani siitä, kuin typerästä yksittäiseen radio-ohjelmaan puuttumisesta.

Poliitikkojen tuntuu olevan vaikea ymmärtää millaisessa kentässä Yle toimii ja kilpailee. Ja kyllä se kilpailee, vaikka kuinka puhutaan valtiollisesta toimijasta tai sen tuomasta edusta. Kotimaiset kaupalliset kanavat eivät kilpaile Ylen kanssa. Ne kilpailevat erilaisten maksukanavayhtiöiden ja suoratoistopalveluiden kanssa. Yle kilpailee poliittisten avausten, populismin ja budjettiesitysten kanssa. Siihen ei auta se, että keskitytään kansallisella tasolla riitelemään halvalla tuotetuista asia- ja puheohjelmista radiossa.

Yle yrittää elää ja kehittyä ajan mukana. Yle Kioski on tästä hyvä esimerkki. Konsepti lähti hitaasti liikkeelle, mutta on oikeasti hyvä konsepti yhdistettynä erilaisten perinteisten ja uusien medioiden palapelinä. Lisäksi ohjelman toimituksellinen taso tuntuu kasvavan koko ajan. Mahtaako puheenjohtaja Kivelä tietää mikä on koko Kioskin konsepti? Tärkeämpää lienee mahtaako kiinnostaa?

On hyvä, että Yleisradio tuottaa laadukasta radio-ohjelmaa. On myös hyvä, että se tuottaa ja ostaa laadukasta televisiotarjontaa. On erittäin hyvä, että se pyrkii elämään tässä ajassa, vaikka sitä johtavat poliitikot eivät siihen kykenisikään.

Ja pitäisikö meidän sitten saada radio-ohjelma myös Raamatusta (jota Kivelä kutsuu keskeiseksi osaksi suomalaista kulttuuria...), Tipitakasta tai muista buddhalaisista kaanoneista, Veda-kirjoista, Dianetiikasta?

Ehdottomasti. Tekisi monelle suomalaiselle hyvää kuulla miten paljon yhtäläisyyksiä näissä uskonnoissa on. Valitettavasti vaan jokainen tuppaisi kuuntelemaan ja kuulemaan todennäköisesti juuri sen mitä itse haluaa. Sitä on ihmisluonto. Sitä on myös kansanedustajan luonto.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän Taukovihko kuva
Timo Kilpiäinen

Mitenhän tämä liittyy blogitekstiin?

Lisäksi huikeaa journalismia kun "islamistilippu" on lippu, jossa on arabiankielistä kirjoitusta.

Seppo Hildén

Minähän en voi sille mitään, jos blogisti ei omaa alkeellisintakaan käsityskykyä, mutta väännetään nyt tämän kerran rautalankasta.

Blogisti kauhistelee blogikirjoituksessaan, kuinka YLEN hallintoneuvoston uusi pj on kritisoinut Koraanin lukemista radion kautta kansalaisille.

Minun (ja uskoisin että monen miljardin muunkin) mielestä liiallinen Koraanin lukeminen on verrattavissa aivopesuun ja se saa joissakin yksilöissä aikaan halua tappaa muita vääräuskoisia. Laitoin tästä koraanin aivopesusta ja sen aiheuttamasta teosta tuoreen uustilinkinkin.

Minusta nämä asiat liittyvät blogistin jeesusteluun oikein hyvin.

Käyttäjän Taukovihko kuva
Timo Kilpiäinen Vastaus kommenttiin #4

No niin tulihan se selitys sieltä.

Pyrin nyt ymmärtämään nämä väitteet mahdollisimman hyvin.

"Minun (ja uskoisin että monen miljardin muunkin) mielestä liiallinen Koraanin lukeminen on verrattavissa aivopesuun"

Tarkoittaako tämä, että jos radiossa luetaan Koraani kerran läpi ja keskustellaan sen sisällöstä aiheuttaa se aivopesua? Vai tarkoittaako tämä, että radiosta ei tule nykyään muuta kuin Koraanin lukua ja sitä on pakko pitää sitä radiota auki?

"saa joissakin yksilöissä aikaan halua tappaa muita vääräuskoisia."

Koraanin kuuleminen? Ilman muuta kontekstia tai painostusta tai kidutusta tai psyykkistä tai fyysistä alistamista? Pelkkä Koraanin lukemisen kuunteleminen saa aikaan tämän?

"Laitoin tästä koraanin aivopesusta ja sen aiheuttamasta teosta tuoreen uustilinkinkin."

Koraanin aivopesustahan ei itse uutisessa puhuttu mitään. Eikä Koraanista muutenkaan. Uutisessa puhuttiin kyllä terroriteosta, mutta Islam tai muut viittaukset kyseiseen uskontoon olivat somepohjaisia.

"Minusta nämä asiat liittyvät blogistin jeesusteluun oikein hyvin."

Blogisti ei toivottavasti koskaan jeesustele, koska blogisti ei myöskään aku ankattele, sven tuuvaile, vishnuile tai muutenkaan pyri perustelemaan asioitaan taruolennoilla tai historiallisesti vääristetyillä hahmoilla.

Seppo Hildén Vastaus kommenttiin #6

"Pyrin nyt ymmärtämään nämä väitteet mahdollisimman hyvin."

Saivartelu on kyllä osuvampi sana kun ymmärrärtäminen, mitä tulee asioiden jatkokäsittelyyn.

Minä totesin yksiselitteisesti, että Islamin usko on aivopesuun rinnastettava toiminto jonka perusopus on Koraani. Mitä vähemmän sitä luetaan (etenkin veronmakasajien kustantamassa radiossa) sen parempi.

Ja kun toteat viittaamaani Ranskassa tapahtuneeseen ikävään tapahtumaan, jossa paikalla oli islamistien lippu ja päätön ruumis, niin luuletko että islamin lipun ja päättömän ruumiin sinne jättänyt on lukenut Opelin käsikirjaa eikä Koraania päivittäin.

Kaikkein ikävintä tässä blogistin suhteen on se, että hän ei näillä saivarteluillaan sorru edes spedeilyyn vaan taitaa olla ihan tosissaan.

Valitettavasti.

Käyttäjän Taukovihko kuva
Timo Kilpiäinen Vastaus kommenttiin #8

Uutisen mukaan paikalla oli lippu, jossa oli arabiankielistä kirjoitusta. Se ei ole synonyymi islamistilipun kanssa.

Islamilla ei ole lippua. Kristinuskollakaan ei ole lippua.

Kaikki uskonnot ovat aivopesua. Ihan jokainen. Niiden tarkoituksena on saada ihminen alttiiksi sille moraalikoodistolle, jota kyseinen uskonto haluaa sillä hetkellä toimittaa. Ne ovat vallan välineitä. Taivaassa ei asu Allah eikä Jumala.

En silti näe syytä estää tällaisten historiallisten ja kulttuurillisesti merkittävien teosten opettelua jo ihan siinäkin mielessä, että joskus pääsisimme irti siitä ajattelutavasta, että maailmassa on yksi ainoa oikea tapa ajatella.

Islam ei ole sama asia kuin terroristi. Muslimi ei ole sama asia kuin terroristi. Miehet, jotka tekivät Ranskan hyökkäyksen, he ovat terroristeja.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Ylen hallintoneuvostossa on ollut puolueille perinteisesti posti, johon lykitään kehäraakkeja ja hyllytyspoliitikkoja.

Koska me, kaikki suomalaiset omistamme Ylen, meidän on vaadittava pätevä johto yhtiölle, joka on viimeiset viisi vuotta ollut tiukasti kokoomuksn käsissä, ja tämä suuntaus jatkuu nähtävästi edelleenkin, kun kokoomuksen puudelipuolueet nimittävät omia marionettejaan taloon.

Ja niin kuin Yle-veron piti tullessaan viheltää tuollainen peli poikki – mutta ei, demareiden tilalle on tulllut kokoomus ja sama leikki jatkuu ja jatkuu toisilla asetuksilla. Nyt on lähtökohtana raha.

Velvollisuutemme on tehdä tärkeästä omistamastamme yhtiöstä koko kansan viestintä- ja kulttuurilaitos nykyisen puolueiden pelikentän sijaan.

Käyttäjän seppaeo kuva
Oskari Seppänen

Itse olen ko. Ylen radiokanavien kuuntelija. Varsinkin sen missä luetaan koraania, ja tämän takia minusta tuntuu etteivät nämä kommentoivat ihmiset ole koskaan kääntäneet radiokanavaansa samalle taajuudelle, kunhan puhuvat lämpimikseen. Sieltä tulee kristillistä materiaalia paljon enemmän kuin he ovat ymmärtäneet muiden radiota kuuntelemattomien kavereidensa kirjoituksista. Materiaalista osa on jopa suoraan tunnustuksellista toimintaa, ja kristityistä mukaan ääneen pääsevät kaikki pelastusarmeijaa myöten.

Keskustelu koraanin lukeisesta osoittaa ennen kaikkea keskustelijoiden tietämättömyyden ja taipumuksen hurskasteluun.

Käyttäjän Taukovihko kuva
Timo Kilpiäinen

Juurikin näin.

Sen lisäksi ev.lut. kirkko ja ortodoksinen kirkko esiintyvät varsin näkyvästi myös televisiossa. Tähän verrattuna yleissivistävä materiaali vieraasta uskonnosta tuskin on oikeasti sellainen, että siihen pitäisi kaikkien herätä hernettä nenäänsä vetämään.

Käyttäjän seppaeo kuva
Oskari Seppänen

Myönnän kyllä etten itse ole kuunnellut kuin satunnaisen kolme jaksoa koraania, on se sen verran kaukana omista mielenkiinnon kohteista.

Toimituksen poiminnat